Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Conviccions principals

TEXTOS DE REFERÈNCIA -- El cànon budista està format per dos tipus de textos: els sutra i els shastra.

Conjunt de creences i pràctiques basades en els ensenyaments de Siddhartha Gautama (Buda) aplegat en una varietat d'escoles o corrents. Entre les seves conviccions principals destaquen les "quatre nobles veritats" que va proclamar Buda. Primer, l'existència humana és sofriment; segon, l'origen del dolor es troba en el desig; tercer, l'abolició del desig comporta l'eradicació del patiment, i quart, el camí obert per Buda (camí dels vuit passos o camí del centre) durà a l'extinció del dolor o nirvana, que és la darrera finalitat de l'existència, i la que acaba amb la successió de reencarnacions i porta l'ésser humà a la il·luminació (bodhi) seguint l'exemple de Buda.

Destaquem diferents corrents pràctics dins el budisme: el Mahayana, el Theravada, el budisme tibetà i el budisme zen.

El corrent de Theravada (camí dels antics o petit vehicle) fa èmfasi en el fet que la il·luminació és una tasca personal i intransferible, i el seu ideal és l'arhat (l'assoliment del nirvana), alliberar-se de tot allò que lliga a l'existència. Corrent budista present a Laos, Sri Lanka i Cambotja.

Un altre corrent majoritari posterior és el Mahayana (el gran vehicle), una pràctica budista que es presenta com una via d'il·luminació més oberta, l'ideal del qual s'anomena bodhisattva, i es basa en el fet que en el moment de la il·luminació en lloc d'accedir al nirvana, la persona es compadeix i posa la seva saviesa i virtut al servei de les altres persones per acompanyar-les en el seu alliberament. Dins el budisme Mahayana hi ha algunes varietats: el tibetà, el xinès (Xan) i el japonès (Zen). El corrent és present a l'Índia, el Tibet, la Xina, Taiwan, el Japó, Vietnam i Corea.

Atesa la seva presència a Lleida, volem explicar que el budisme Zen reinterpreta el budisme Mahayana de manera que la meditació és considerada l'única via per arribar a la il·luminació i persegueix assolir el satori, un coneixement intuïtiu de la unitat de l'existència. Zazen és la pràctica de la meditació en postura asseguda.