Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Budisme a Lleida. Trajectòria i entitats

Pel que fa a la pràctica del budisme a la nostra ciutat, trobem el Dojo Zen, situat al carrer Cavallers i dinamitzat per l'Associació Cultural Zen de Lleida des de l'any 1980, i el Grup de Lleida Escola Sanbo Betania, que tenen el seu espai de trobada a la parròquia de Santa Teresina des del 1986. Ambdós grups participen a l'Associació UNESCO de Lleida per al diàleg interreligiós. També tenim constància de l'existència d'un grup que practica el budisme tibetà a la nostra ciutat.

CONTACTE:Associació Cultural Zen de Lleida

Adreça: Carrer Anselm Clavé, 16, entresòl-1a - 25007 Lleida
Telèfon: 973 28 09 76
Adreça electrònica: zenlleida@gmail.com
Espai web: http://www.zenlleida.org/ 

HORARIS:

Dimarts: de 07.00 a 08.15 h. i de 19.30 a 20.45 h
Dijous: de 07.00 a 08.15 h. i de 19.30 a 20.45 h
Dissabte: de 07.00 a 08.30 h

GRUP:

L'Associació Cultural Zen de Lleida té els seus orígens en un grup de persones que l'any 1980 es van iniciar en la pràctica zen i que s'ha anat consolidant fins a l'actualitat. Està formada per una quinzena de persones i segueix els plantejaments del mestre Taisen Deshimaru, que va ser qui va dur i va adaptar el zen a Europa (França) el 1967. Pertanyen a l'Associació Zen de Catalunya i a l'Associació Zen Internacional.

El zen és una de les grans escoles dins de la família del budisme. El zen és la pràctica de zazen, un tipus de meditació. Segons diuen els mateixos seguidors, "Zazen ens permet viure més conscientment en contacte amb nosaltres mateixos. Ens permet copsar el cos, les sensacions, les percepcions i els desitjos sense lligar-nos-hi. D'aquesta manera podem entrar en contacte amb el nostre veritable ésser original. Zazen és una pràctica on fem real la tradició del budisme, que no és res més que la pràctica religiosa original a través de l'experiència de la pròpia vida de cadascú" (www.zenlleida.org).

ACTIVITATS QUE DESENVOLUPA:

La seva activitat principal és la pràctica de zazen, tot i que també fan sessions obertes d'introducció al zen per tal de difondre, ensenyar i practicar el Soto Zen tal com el va transmetre a Occident Taisen Deshimaru. A més a més, participen en les seshin o jornades intensives de zazen promogudes per AZI (Associació Zen Internacional) i l'Associació Catalana de Zen.

CONTACTEGrup de Lleida - Escola Zen Sanbo Betania

Adreça: plaça de les Missions, 1 (parròquia de Santa Teresa) - 25003 Lleida
Espai web: http://zenlleida.wordpress.com / www.zen.cat /
www.zendobetania.com

HORARIS

Dilluns: de 19.30 a 20.30 h
Dimarts: de 19.30 a 21.00 h
Dimecres: de 19.00 a 20.00 h
Dijous: de 20.00 a 21.00 h
I el tercer diumenge del mes, de 10.00 a 13.30 h

EL GRUP

L'existència del grup de Lleida de l'Escola Zen Sanbo Betania es remunta a l'any 1986. Actualment compten amb un espai cedit per la parròquia de Santa Teresa. Cal remarcar les característiques del grup, tal com ho plantegen ells mateixos: "Zendo Betania és una escola zen laica on es troben les tradicions de Soto i Rinzai, i en la qual es practica zen en un marc occidental i cristià."

En les pràctiques setmanals, hi participen una desena de persones, aproximadament, i en les activitats eventuals que organitzen, com ara els retirs sesshin i les introduccions de cap de setmana, poden arribar a ser una seixantena de persones.

Tot i que és un grup consolidat en la seva pràctica des de fa anys, no està formalment registrat com a entitat pròpia, atès que està estretament relacionat amb el grup de Barcelona de l'Escola Zen Sanbo Betania, d'on prové la mestra zen Chosui Sensei, que dirigeix algunes de les pràctiques del grup.

La línia de zen que segueixen és Harada – Yasutani – Yamada.

"Zazen és una pràctica de meditació asseguda. Al fukanzazengi, el mestre Dogen Zenji explica detalladament com practicar zazen. Dóna clares instruccions sobre la postura corporal i la respiració, així com quina ha de ser l'actitud mental. Però una explicació del zazen no serveix de res i seria incompleta i falsa. El zen no es pot agafar com una tècnica i ignorar les ensenyances que constitueixen un marc essencial. És important emfatitzar que la meditació zen no s'ha de divorciar del propòsit de comprendre els ensenyaments de saviesa, compassió i buit que la configuren." (http://zenlleida.wordpress.com/practica/)

EL GRUP

Actualment tenim constància que hi ha un grup de persones que practiquen el budisme tibetà a la nostra ciutat seguint els ensenyaments del llinatge Dujom Tersar.