Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Notícies GÓMEZ ASSISTEIX A LA REUNIÓ DE LA JUNTA EXECUTIVA DEL FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ

GÓMEZ ASSISTEIX A LA REUNIÓ DE LA JUNTA EXECUTIVA DEL FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ

L’Ajuntament de Lleida continua amb els tràmits per poder acollir 4 famílies refugiades en situació d’emergència mèdica i humanitària

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, assisteix aquest dijous a la reunió de la Junta Executiva del Fons Català de Cooperació en la qual s’informarà de la campanya al voltant de la població refugiada en què la Paeria ha estat activa i partícip des de l’inici de la crisi de les persones refugiades sirianes, en les accions desenvolupades pel Fons Català de Cooperació, tan  des de la vessant de l’ajuda humanitària i en ruta, com des de la sensibilització directa.

L’Ajuntament de Lleida continua amb els tràmits per acollir 4 famílies refugiades en situació d’emergència mèdica i humanitària. En aquest sentit, cal destacar que la Paeria no ha estat passiva davant de la crisi de les persones refugiades sirianes per això, a partir de la petició de l’ONG Bombers en Acció i de l’entitat Help es Help i veient que existia la possibilitat real d’obrir una via alternativa a l’acollida de refugiats dels campaments grecs, que és on treballen principalment aquestes ONGs, es va sol·licitar al Govern Central, mitjançant la Subdelegació de Govern, que realitzés els tràmits necessaris per concedir el salvoconducte i/o el visat humanitari a fi que puguin arribar a Lleida aquestes quatre famílies, on a cadascuna hi ha un infant amb una greu problemàtica de salut.

En aquest sentit, el passat dissabte i a partir de la convocatòria d’Amnistia Internacional “La inauguració d’una ciutat acollidora amb les persones refugiades”, la Paeia es va sumar a la proposta de fer de Lleida una ciutat acollidora, amb capacitat per acollir i atendre de manera immediata entre 15 i 20 famílies, que pot ser ampliat quan es requereixi.

L’Ajuntament de Lleida, d’ençà de la crisi sorgida a partir de la guerra a Síria, ha estat treballant des de diferents vessants per fer efectiva l’acollida de persones refugiades a la nostra ciutat. Ja des dels inicis del conflicte, i seguint la proposta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, va aprovar per unanimitat la moció de Suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, presentada en el Ple de 25 de setembre de 2015. Després de signar aquest primer compromís municipal, es va fer un Decàleg que recull la proposta municipal per realitzar, entre altres accions d’incidència política, com la resta de mocions acordades pel Ple.

Paral·lelament, es van activar les mesures del protocol en termes d’emergència en ruta i ajut humanitari, i es van iniciar les mesures d’Accions encaminades a l’acollida a Lleida de persones refugiades, redactant un Pla d’acollida que recull el conjunt d’actuacions municipals per tal d’acollir i facilitar l’adaptació i la incorporació a la vida i a la dinàmica de la nostra ciutat a les persones refugiades sirianes que arribin a Lleida, des d’una perspectiva flexible i oberta a revisió i modificació en funció de com esdevingui aquest procés, i amb una intenció clara d’estreta coordinació per evitar duplicitats i xarxes paral·leles, i per esdevenir eficients en la resposta. L’estat Espanyol va delegar a Creu Roja la recepció de les persones refugiades a la nostra ciutat, i aquesta entitat n’ha estat fins al moment, la receptora oficial.

L’Ajuntament de Lleida té un clar compromís en la promoció i la garantia dels Drets Humans a la Ciutat i du a terme diferents línies de treball vinculades a la solidaritat, la defensa dels Drets Humans i les llibertats fonamentals, la justícia i la pau social com a pilar per a la convivència a la nostra ciutat. Les persones refugiades són un dels focus de l’actuació municipal. Des de l’Ajuntament de Lleida es considera l’acollida des d’un enfoc de ciutadania, entesa com la plenitud de drets i deures, basada en la residència material i en la voluntat de la persona de romandre en l’ entorn social lleidatà, i a l’hora, voler-ne formar part.

L’Ajuntament de Lleida centra la seva actuació la universalització dels serveis i les prestacions, i l’extensió a tothom que estigui empadronat, de les polítiques i serveis municipals. En aquesta línia s’està en coordinació amb Creu Roja per tal que les persones que han de passar a la segona fase, puguin accedir els serveis d’atenció a les persones, perquè gaudeixin d’una situació de plena integració social: des de l’empadronament, fins als serveis de salut, els tallers de llengua i l’escolarització dels infants, així com la integració d’aquests en el lleure; alhora que als pares també se’ls donarà una orientació laboral i ajut a la recerca d’ocupació mitjançant l’IMO.

Demà divendres, la Paeria també serà present a la reunió convocada per la secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i pel Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades per continuar treballant dins de la proposta de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments per desenvolupar el Programa Català de Refugi.


Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.