Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat


Esteu aquí: Inici Acció comunitària Drets Civils

Drets Civils

DRET A LA CIUTAT
Una de les apostes fonamentals de l’Ajuntament de Lleida és la convivència, el civisme i la cohesió social, principis entesos des d’una perspectiva on a cada dret que volem que ens sigui respectat, li correspon un deure que hem de complir, ja que aquest és el dret dels altres. Des d’aquesta premissa sorgeix la Carta de la Ciutadania de Lleida, text d’abast ciutadà que permet la materialització dels drets fonamentals d’aplicació en l’àmbit local, els deures dels ciutadans i ciutadanes, així com el compromís municipal de dur a terme polítiques locals de salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. Projectes: - Carta de la Ciutadania. - Congrés de Convivència a la Ciutat.
DRET A LA LLIBERTAT RELIGIOSA
Des del marc de la laïcitat catalana, que respecta la llibertat religiosa i de pensament, i dins els límits legals, des de l’àrea de Drets Civils es duen a terme accions entorn la gestió de la diversitat religiosa d’acord als criteris de convivència, de promoció de la cohesió social, de respecte als Drets Humans i a la cultura de la pau. Des d’aquesta visió, partint del dret a la llibertat religiosa i tenint en compte que hi ha un òrgan de participació com l’Assemblea Municipal de les Religions, es col·labora amb les diverses iniciatives de les comunitats religioses i espirituals de la ciutat tant a nivell de sensibilització com de coordinació, assessorament i suport ens aspectes molt diversos, que oscil·len des de la informació legal vigent que afecta a les entitats religioses fins a la gestió d’espais a les comunitats.
DRET A LA LLIBERTAT LINGÜÍSTICA
L'Objectiu fonamental es visualitzar i reconèixer el paper de la llengua en els diferents processos de desenvolupament i comunicació de les persones, així com també en la idenditat cultural.
DRET A LA LLIBERTAT CULTURAL
Els Drets Culturals són, en el marc dels Drets Humans, uns drets poc coneguts per la ciutadania i que tenen a veure amb la diversitat cultural (llengua, creences, tradicions...) i la interculturalitat. /Projectes: Festa de la Diversitat-Tabolada-Connecta't al Camp-Urulleida-Moros i Cristians-Músiques del món
RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA
L’Ajuntament de Lleida, d’acord amb l’article 54 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, “…els poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya, com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques”, l’any 2008 va iniciar una línia de treball entorn la recuperació de la memòria democràtica. Des de l‘Àrea de Drets Civils es duen a terme accions de sensibilització per tal de donar resposta a aquest article amb la finalitat de recuperar, commemorar, divulgar i fomentar la recuperació de la memòria democràtica. Accions de sensibilització: - MÈXIC, L’EXILI RETROBAT (2008) - REPRESSIÓ I EXILI: L’EMPREMTA DEL FRANQUISME (2009) - HOMOSEXUALS I TRANSSEXUALS: ELS ALTRES REPRESALIATS DEL FRANQUISME, DES DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA (2009) - MEMÒRIA ALS OBLIDATS (2010) - 75è ANIVERSARI DELS BOMBARDEIGS A LA POBLACIÓ CIVIL I A LES INFRAESTRUCTURES CATALANES (2012) - MEMÒRIA D’UN TESTIMONIATGE 1933 – 1945 (2010)
ACCIONS DE SENSIBILITAZACIÓ DIRECTA
LGTBIQ
Accions: - Dia per l'alliberament GLBT - Coeducació - Pink Lleida - Diàlegs GLQueer - Del fanzine al manga yaoi - Festival internacional cinema GLBT

Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació


Àrea de Participació Ciutadana
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453


Àrea de Drets Civils i Cooperació Internacional
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 457

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació de l'Ajuntament de Lleida.