Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Servei d'Acollida Municipal (SAM)

El SAM neix l’any 2007 sota el nom de Servei d'Informació i Orientació per a la Igualtat (SIOPI), en el marc de la Llei 10/2010 d'acollida a les persones migrades i retornades a Catalunya.

Des de l’any 2011 i fins a l’actualitat, està coordinat pel Departament de Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida. Val a dir que el SAM s’adapta contínuament a la realitat canviant de la ciutat i que avui en dia, és un servei plenament consolidat.

Tornar a la pàgina principal

A qualsevol persona estrangera migrada, sol·licitant d’asil o de protecció subsidiària, refugiada, apàtrida o retornada, major de 16 anys, independentment de la seva nacionalitat o situació administrativa, que estigui empadronada a Lleida.

Tornar a la pàgina principal

Què és el circuit de primera acollida?

És un itinerari de formació i acreditació adreçat a persones migrades, refugiades o retornades a Catalunya. El seu objectiu és proporcionar els coneixements bàsics necessaris per facilitar el fet de viure i treballar a Catalunya. 

En finalitzar el circuit, els participants obtenen el certificat de primera Acollida.

En què consisteix?

Els coneixements es distribueixen en 4 mòduls formatius:

  • Mòdul A: Coneixement de la llengua catalana: 45 h + 45 h: 90 hores.

                         Tallers de lectoescriptura en català: 120 hores

  • Mòdul B: Coneixement de l’entorn laboral: 15 hores. Té com a objectiu proporcionar als usuaris del SAM els coneixements bàsics necessaris per garantir l'exercici efectiu dels seus drets i deures laborals. Inicialment, aquest mòdul estava impartit pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) des del 2018, però des de l'estiu del 2023 ha passat a ser impartit pels agents del SAM.

  • Mòdul C: Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic: 15 hores. Està pensat per fomentar l'autonomia personal dels participants mitjançant el coneixement dels elements essencials que defineixen Catalunya. Això inclou aspectes culturals, socials, històrics, geogràfics i de lleure, així com el funcionament del sistema polític i administratiu. A més, el mòdul ofereix informació sobre els recursos públics i privats disponibles i tot el que fa referència a regularitat administrativa per viure a Catalunya, així com els drets i deures fonamentals.

  • Mòdul D: Prevenció de violències masclistes: 15 hores. Visa a - sensibilitzar, tant homes com dones, en l'eradicació i prevenció de violències masclistes.

                                      Tallers d’acompanyament en el procés migratori: 15 hores.

L'any 2018 es va fer un Conveni de col·laboració amb el Col·legi de l’Advocacia de Lleida, per oferir suport, assessorament i orientació jurídica, formació i mediació per a persones migrades de la ciutat de Lleida. 

Serveis que ofereix:

  • Servei d’Orientació en Estrangeria (SOE). Assessorament jurídic i suport en matèria d’estrangeria. Es poden iniciar els primers tràmits administratius.
  • Convivència i mediació. Servei de mediació comunitària.
  • Formació. El servei també ofereix xerrades formatives sobre qüestions legals, a petició dels diferents col·lectius de persones migrades.

Horari del Servei: 3r dimecres de cada mes, de 9:30 a 14:00 h, amb cita prèvia.

S’ofereix atenció directa per informar dels diferents tràmits vinculats als processos d’estrangeria, així com dels serveis i recursos de la ciutat.

S’ofereix el servei de traducció i interpretació als professionals dels diferents departaments municipals, sobretot als de serveis socials.

Es fan traduccions jurades de documents prèviament legalitzats de diferents països, interpretacions presencials o telefòniques amb persones que ho requereixen per motius lingüístics o comunicatius.

 

El SAM col·labora en la gestió dels consolats mòbils, dels processos electorals i de les activitats culturals que organitzen els consolats i ambaixades que tenen representació considerable al municipi.

Es realitza a través de la petició de les ambaixades  i dels consolats interessats, seguint un protocol d’actuació en coordinació amb altres departaments de l’Ajuntament i entitats de la ciutat, sobretot de persones del país interessat.     

Per a més informació:

Telèfon: 973 700 457 –- (De dilluns a divendres de 10:00 h a 14:00 h)

a/e: acollida@paeria.cat

Tràmit: https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/DetallTramit.aspx?IdTramit=1920

Adreça: Avinguda de Tortosa, 2 -Baixos- (Edifici Mercolleida) 

25005 – Lleida

Tornar a la pàgina principal

Promoure l'autonomia personal de les persones estrangeres i catalanes retornades, així com la igualtat d'oportunitats entre la ciutadania des de la perspectiva de ciutadans de ple dret de la ciutat de Lleida, sota l'emparament dels principis de la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat.

Tornar a la pàgina principal