Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Accions de sensibilització

Des de l'any 2006 el Departament de Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida, ha dut a terme diferents campanyes per sensibilitzar a la ciutadania en matèria LGTBIQ+ per tal d'erradicar la LGTBI-fòbia.
Celebrat el 17 de maig de 2021

L’Ajuntament de Lleida li dona visibilitat penjant la bandera LGTBIQ+ als edificis municipals.

Més imatges

Celebrat el 23 de juny de 2021

La tinenta d’alcalde Sandra Castro va assistir a la rebuda de la bandera Trans* al seu pas per Lleida en el marc de la campanya de visibilització per reivindicar els drets de les persones trans* impulsada per l'Associació Chrysallis de Famílies de Menors Trans*, FELGTB i la Fundació Triangle.

Castro va expressar el suport de la Paeria a aquestes entitats i als principis que vindiquen. En aquest sentit, va recordar l’aprovació del primer Pla Municipal de Polítiques LGTBIQ+ per part de l’Ajuntament de Lleida i ha reivindicat l'existència d'una Llei Trans.

Més imatges

Aquest any s’ha realitzat la repintada dels passos de vianants i de mobiliari urbà als diferents barris de la ciutat amb les banderes LGTBIQ+ i Trans*, amb l’objectiu fonamental de visibilitzar i obrir la mirada de la ciutadania a la diversitat sexual i de gènere. L’acció va comptar amb la participació de grups de joves dels barris, Lleida Jove i la Fundació Antisida de Lleida.

Més imatges

Aquest any, l’Ajuntament de Lleida, se suma a l’acció que es proposa des de l’Àrea LGTBI de la Direcció General d’Igualtat de la Conselleria de Feminismes, amb la penjada de la bandera LGTBI al cim més emblemàtic de la ciutat, a la Seu Vella.

L’acte ha estat coorganitzat amb Colors de Ponent, qui va repartir els primers premis en reconeixement a la tasca en favor de la diversitat sexual i de gènere a Lleida (Dtra. Mari Cruz Sanz, del Servei d’atenció a la diversitat sexual i la transsexualitat de Lleida (ICS), Fundació Antisida Lleida, col·lectiu La Cúgula, del Solsonès i na Ester Fusté, tècnica de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell). Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, va reivindicar els drets i les llibertats per treballar pel respecte i la no discriminació de les persones LGTBIQ+.

Més imatges

Celebrat el 22 de novembre de 2021

La regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes Sandra Castro i l’activista lleidatana trans del col·lectiu LGTBI.CAT, Sílvia Sicore acompanyaran a Judith Juanhuix en la presentació del seu llibre "Una dona" a Lleida.

Aquest acte es va dur a terme a la sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2-Lleida).

Judith Juanhuix és investigadora, doctora en física i activista trans. En aquest llibre, d’una honestedat i una bellesa literària extraordinàries, reconeix haver passat per la misèria de la violència, la culpa, la por i el menyspreu de qui es creu superior «per ser més igual a tothom». Però també per totes les formes possibles de felicitat. El seu trajecte vital és ple d’entrebancs i de reptes per mostrar-se al món tal com és: una dona que lluita contra una muntanya d’estigmes còmodament instal·lats en la nostra societat. Una dona amb ganes de vida. Una dona trans. Una dona.

Tal i com diu Gerard Quintana al pròleg: «Aquest valent testimoni esdevé un tresor compartit que no us podeu perdre».

Més imatges

Celebrat el 30 de novembre de 2021

SAI Lleida, conjuntament amb Colors de Ponent i el Servei d’Atenció a la Diversitat Sexual i la Transsexualitat de Lleida (Trànsit), va realitzar un diàleg entre professionals i persones del col·lectiu, que va girar al voltant de la despatologització del fet trans*.

Més imatges

Per acord del Plenari del Consell Municipal LGTBIQ+, es va dissenyar una campanya de sensibilització que contribuís a visualitzar al col·lectiu i a l’hora, fomentar la seva inclusió en l’àmbit esportiu, i per la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere dins de l’àmbit dels esports.

Campanya Amb Orgull. Per un esport inclusiu.

Més imatges

Celebrat el 17 de maig de 2020

L'Ajuntament de Lleida va realitzar diferents accions de sensibilització.

Mes imatges

Com cada any, el 28 de juny es celebra el Dia internacional de l'orgull LGTBIQ+. Durant aquest dia la ciutat de Lleida realitza diferents actes.
Celebrat el 28 de juny de 2020

Es va celebrar, davant el Palau de Paeria, l'acte insitucionat del dia de l'orgull LGTBIQ+, amb la participació del Paer en Cap, na Sandra Castro (Regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes), la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, Colors de Ponent, l'artista lleidatana Lily Brik i l'actor lleidatà Manel Romeu. Es va llegir el manifest del Consell Nacional LGBTI.

Més imatges

Durant l’acte institucional, des de la Regidoria d'Esports, Festes i Tradicions es va inaugurar el pas de vianants pintat amb la bandera LGTBIQ+ i la frase “Amor és amor”, de l’artista lleidatana Lily Brik.

La peculiaritat de la frase és que es va realitzar amb una pintura especial termocròmica que canvia de color al superar la temperatura de 26-31 graus. Al sobrepassar aquesta temperatura la frase apareix per sobre dels colors de base pintats i es quan es pot llegir.

Més imatges

Participació en la campanya Un pas endavant de la Generalitat de  Catalunya.

Més imatges

Celebrat el 15 i 16 de desembre de 2017

L'onzè Congrés de Convivència a la Ciutat Memorial Xavier Aluja va estar dedicat al dret a no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere.

El tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, va presidir la presentació  "Diversitat sexual i de gènere", que va tindre lloc a Lleida.

Gómez va destacar que el Congrés "pretén visualitzar i normalitzar allò que ja és normal, que la gent conegui que a la ciutat hi ha diferents visions de la sexualitat i comportaments en qüestions de gènere i conèixer més a fons tots plegats quina és la realitat".

L'organització d'aquestes jornades compta amb la participació de l'entitat Colors de Ponent i sorgeix d'una proposta del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGBTIQ.

La presidenta de Colors de Ponent, Sandra Castro, ha explicat que van decidir treballar la qüestió del dret a la no discriminació en relació amb altres drets civils amb els quals s'entrellaça, com són el dret a l'educació, a la salut, a l'atenció integral, la llibertat religiosa o el dret al treball.

La presentació del Memorial Xavier Aluja va comptar amb la presència de familiars del desaparegut Xavier Aluja. En el seu nom, Jaume Aluja va destacar que el seu germà sempre va treballar per promoure les relacions ciutadanes i entre col·lectius de la ciutat i que la qüestió de gènere era un dels temes que el preocupava. "És un tema que fins ara no s'havia treballat i crec que ara és un moment oportú per fer-ho. A ell li hauria agradat molt", ha assenyalat.

El Congrés es va obrir el divendres 15 a les set hores de la tarda a la Sala Jaume Magre, amb la inauguració i una conferència a càrrec de José Antonio Langarita Adiego, titulada "De l'univers de la gran ciutat a les perifèries urbanosexuals.

La resignificació de la diversitat sexual i de gènere des de les ciutats petites". Després va haver-hi una activitat complementària a la cafeteria Destapa't, amb sopar, projecció de dos curtmetratges i debat amb Alba Salmerón, la directora del curt "Herois", que tracta sobre l'assetjament per motius de gènere.

El dissabte es va celebrar una jornada de treball a l'aula 3,01 de l'Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL.

Hi va haver una conferència introductòria sobre la ideologia de gènere, a càrrec del politòleg i activista trans Viktor Navarro. A partir de les 12.00 hores hi va haver tres workshops simultanis sobre els diferents drets.

A la tarda, a les 16.00 hores, va tindre lloc un espai de reflexió interreligiós, amb tres persones gais, una catòlica, una protestant evangèlica i una musulmana, que van explicar sobre la seva experiència de convivència entre la seva orientació sexual i la seva confessió religiosa.

Van participar Krzysztof Charamsa, teòleg que va ser fet fora del Vaticà quan va fer públic que era gay, el també teòleg evangèlic Carlos Osma i Diana Al-Rahmoun Font, filòloga i investigadora siriocatalana.

La jornada es va tancar amb una conferència titulada "El devenir público del cuerpo queer", que va oferir una xerrada sobre la perspectiva que vol "trencar fronteres sobre el binarisme de gènere, ja que aquesta limitació imposada és l'origen de la discriminació", va assenyalar Sandra Castro.

Més imatges

Contingut relacionat

Celebrats el 12, 19 i 26 d'abril i el 3 de maig de 2007

Per segon any consecutiu la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració, i la Universitat de Lleida aquest any, van organitzar els "Diàlegs gais, lesbians, queer", que en aquesta edició van girar al voltant del còmic. Xavier Aluja, regidor de Drets Civils, va voler repetir la fórmula que l’any anterior va portar a Lleida, experts sobre una de les icones de la modernitat a la cultura underground d’arreu, el concepte queer.

Les sessions, com en l’edició anterior, van consistir en diferents conferències impartides per experts de primera línia en el tema del còmic gai i lèsbic. Van obrir dos dels autors més representatius d’aquest subgènere, Nazario i Sebas Martín. Totes les conferències es van desenvolupar a la sala d’actes del centre cívic del Centre Històric.

Programa:

Dijous 12 d’abril 

16:00 (Centre Cívic del Centre Històric)

 • Acollida i lliurament de credencials.
 • Inauguració a càrrec de Xavier Sàez i Bellobí, Tinent d’alcalde de l’Àmbit de Cultura, Esports i Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida.
 • Nazario: La transgresión como forma de combate a través del cómic.
 • Sebas Martín: Amics i novios en vinyetes. Com ser autor de còmic (gai) i no morir en l’intent.

22:00 (Cafè del Teatre de l’Escorxador)

 • Astrud en concert.

Dijous 19 d’abril

16:00 (Centre Cívic del Centre Històric)

 • Àngels Cabré i Elena Guàrdia: Noies que dibuixen i noies dibuixades.
 • Norman Fernández: Identidad femenina y cómic lésbico.
 • Rafael M. Mérida Jiménez: Chelsea Boys: arquetips del còmic gai USA.

22:00 (Cafè del Teatre de l’Escorxador)

 • La Terremoto de Alcorcón i las Feldenetfelsh. Enajená tour 2007.

Dijous 26 d’abril

16:00 (Centre Cívic del Centre Històric)

 • Pepe Gálvez: Contra el pudor: provocació i normalització de la identitat sexual als còmics gais.
 • Gema Arquero i Rosa Navarro: Salidas de emergencia. Cómo, cuándo y por qué hicimos un cómic bollo.
 • Mónica Larrubia: El manga de temática homosexual y sus públicos occidental y japonés.

22:00 (Cafè del Teatre de l’Escorxador)

 • La Juguetería. Taller de juguetes eróticos.

Dijous 3 de maig

16:00 (Centre Cívic del Centre Històric)

 • Sandra de Lamo: Manga homosexual: cosa de noies.
 • Antoni Guiral: Costumisme identitari i identitat sexual als còmics gais.
 • Antonio Martín: Cómic homosexual: elemento distorsionador en la sociedad del consenso.

22:00 (River Cafè)

 • Sessió DJ

Assistents:

 • Nazario Luque- Autor de còmic
 • Sebas Martín- Autor de còmic
 • Paco Ermengol- President d’Humoràlia
 • Rafael M. Mérida- Director dels diàlegs
 • Xavier Aluja- Regidor de Drets Civils, Cooperació i Immigració
 • Xavier Sàez – Tinent d’Alcalde de Cultura, Esports i Drets Civils
 • Astrud.
 • La terremoto de Alcorcón.

Més Imatges

La Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració va realitzar diferents activitats per difondre i aplicar la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, i especialment vetllar pel principi de no discriminació per raons d’orientació sexual, a partir dels següents objectius:

 •  Assolir la normalització del fet homosexual i transsexual, i reconèixer la diversitat afectiva com un dret humà.
 • Sensibilitzar, apropar i lluitar pel respecte a la diversitat i la cohesió social a la ciutat.

Programa:

 • 19:00h ( Rambla d’Aragó-UdL, Sant Antoni, Plaça Sant Joan)

Manifestació i lectura del manifest “Genera’t. Construeix-te sense transfòbia”.

Organització: Comissió Unitària del 28 de juny i EAGLE.

 •  20:00h (Sala Sant Joan)

Inauguració de l’exposició “El moviment en imatges. El moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya”.

Van assistir a l’acte:

Rosa Ball i Papiol; Regidora de Drets Civils, Immigració, Cooperació i Polítiques d’Igualtat.

Xavier Verdaguer i Ribes; Responsable del Programa per al col.lectiu gai, lesbià i transsexual de la Generalitat de Catalunya.

Carles Vega i Castellví; Director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania.

 •  21:30h (Cafè del Teatre)

Espectacle “ Ser o no ser...visible” de la pallassa navarresa Cristina Castillo.

Refrigeri i música amb la DJ NOE.

 

Aquell any,  la ciutat de Lleida va tornar a ser sub seu del Festival Internacional de cinema gai i lèsbic de Barcelona (FICGLB)

La Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració mantenia col·laboració amb i l’Associació Festival Internacional de cinema gai i lèsbic de Barcelona.

Una de les sessions que va programar el Festival es va poder veure a la ciutat de Lleida el dijous 1 de novembre a les 19,30 h, al Cafè del Teatre de l’Escorxador, amb l’entrada lliure.

A Lleida, es realitzarà  la sessió de curts que es va programar des del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona i que profunditzava en les dificultats de cineastes en països on l’ésser humà no pot expressar-se amb llibertat.

La sessió va ser presentada per la Regidora de Drets Civils, Maria Rosa Ball, el director del Festival Xavier-Daniel i es va comptar amb la participació de l’actor  i poeta nicaragüenc Hèctor Avellán, protagonista del curt “Historia de amor con final anunciado”, censurat al seu país i que es va estrenar a la nostra ciutat  a nivell mundial

Aquell any, el Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona  va profunditzar en les dificultats de cineastes en països on l’ésser humà no pot expressar-se en llibertat i es va solidaritzar amb aquelles cinematografies quasi inexistents i amb problemes tant de producció com de creació sense prejudicis, en una societat masclista com la llatinoamericana.

Curts projectats:

 • In the Closet. Noruega 2007
 • Dulces. Espanya 2006

 • La novia de Cristo dice la verdad. Noruega 2006

 • Otra vida. EUA-Veneçuela  2006

 • SI (aprende a decir Sí). Espanya 2006

 • Viernes Girl. EUA 2006

 • Historia de amor con final anunciadoNicaragua 2007.

 • Rock Garden: a love story. Cànada 2007

Celebrat a Lleida el 2 i 3 de juny de 2006

Organitzats per la Regidoria de Drets Civils, Immigració i cooperació de l'Ajuntament de Lleida i amb la participació de reconeguts intel·lectuals provinents del món acadèmic i associatiu, els Diàlegs gais, lesbians i queer, van acollir a Lleida un encontre per la diversitat sexual obert a tothom.

Programa: 

 • Divendres, 2 de juny

(Sala Alfred Perenya, Institut Municipal d’Acció Cultural)

9:00

Acollida i lliurament de credencials

10:30

Inauguració a càrrec de Xavier Sàez i Bellobí, Tinent d’alcalde de l’Àmbit de Cultura, Esports i Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida

 11:00

Rafael M Mérida (Universidad de Puerto Rico - Río Piedras)

Estudis culturals, (homo)sexualitats i ciutadanies

Presenta: Xavier Aluja (Regidor de Drets Civils, Immigració i Cooperació de l’Ajuntament de Lleida)

Juan C. García Piedra i Joan C. Gil Siscar (Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya)

Lunares que entienden: marges eròtics de la copla espanyola clàssica

Presenta: Javier de Castro (crític musical del diari Segre i de Ràdio Lleida Cadena SER)

13:00

Ferran Pereda

El cancaneo / lo cancaneig: diglòssia a l’argot gai, lesbi i trans

Presenta: M. Ángeles Calero (Universitat de Lleida)

17:00

Meri Torras (Universitat Autònoma de Barcelona)

Escriure el desig al cos del text. Escriptures i lectures lèsbiques a la literatura catalana contemporània

Presenta: Rafael Valdivia (EAGLE)

 Susana Reisz (The City University of New York)

El plaer de la vergonya: les històries prohibides d’una cubano-novaiorquesa

Presenta: Julián Acebrón (Universitat de Lleida)

(Sala d’actes de la Fundació “la Caixa”)

 19:00

Cristina Peri Rossi

Lectura comentada de poemes

Presenta: Paco Tovar (Universitat de Lleida)

 

 • Dissabte, 3 de juny

 (Sala Alfred Perenya, Institut Municipal d’Acció Cultural)

 11:00

Isabel Clúa (Universitat Autònoma de Barcelona)

Actua(’t): una aproximació a les teories queer

Presenta: Núria Perpinyà (Universitat de Lleida)

 Juan Vicente Aliaga (Universitat Politècnica de València)

Els anys queer. Evolució de les sexualitats heterodoxes (LGTB) en l’art recent

Presenta: Francesc Fité (Universitat de Lleida)

13:00

Enric Vilà (Associació Cristiana de Gais i Lesbianes)

Homosexualitat i Esglèsia: matrimoni possible?

Presenta: Maurici Piqué (EAGLE)

 17:00

Josep Anton Rodríguez i Hipòlit Sánchez (Casal Lambda / Revista Lambda)

Taula rodona: Matrimoni, homofòbia i les associacions homosexuals

Modera: Enric Vilà (ACGIL)

 18:30

Cloenda de les jornades i entrega dels certificats

Celebrat el 28 de juny de 2006

Des de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració conjuntament amb l’Espai d’acció gai-lesbià de Lleida i Entorn (EAGLE) es van organitzar tot un seguit d’actes per celebrar el Dia Internacional per l’alliberament de gais, lesbianes i transsexuals:

 • 18:00h (Plaça Paeria)

Concentració per l’Alliberament GLTB i lectura del manifest “En la diversitat GLTB ens fem grans”

 • 20:00h (Bar de la Sibil·la . Turó de la Seu Vella)

Xerrada “Memòries del present”, a càrrec de Josep Anton Rodríguez (President del Casal Lambda) i Josep Farreró (Grups de Suport del Casal Lambda)

 • 21:30h (Bar de la Sibil·la)

Sessió de música electrònica de Les Fatales (dj Cosmic, dj Rosario, dj Electroduenda, Visuals per VjG)

Més imatges

Celebrat el 28 de juny de 2005

Descripció

Des de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració, un del Drets Civils que es va treballat aquell any va ser el dret a la no discriminació per raons de sexe i orientació sexual.

Després de dur a terme diferents accions entorn aquest dret, es van realitzar diferents actes a la ciutat per commemorar el Dia Internacional per l’alliberament de gais, lesbianes i transsexuals.

Programa:

 • 20:00h. Xerrada “ De la perillositat social al matrimoni de gais i lesbianes”, a càrrec de Jordi Petit, militant del moviment de lesbianes i gais des de l’any 1977, i conegut per la seva dilatada tasca de representació davant la societat i els mitjans de comunicació, així com pels seus dos llibres 25 años más i Vidas del Arco Iris.
 • 21:30h. Lectura del manifest de la Comissió Unitària del 28 de juny (Col.lectiu EAGLE).
 • 22:00h. Espectacle “Reinas por un diadel grup d’animació Dragfòbia.
 • També es va dur a terme la presentació del 1r Fanzine Homosexual de Lleida Geida Fanzine”.

Lloc: Café del Teatre de l'Escorxador

Més imatges

Celebrat del 27 d'octubre al 14 de novembre de 2005

"Del fanzine al manga yaoi. Lesbianes, gais i transsexuals al còmic" era el títol de l'exposició amb que la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració de l'Ajuntament de Lleida va voler il·lustrar el camí recorregut pels gais i lesbianes cap la la normalització social, en el marc de la campanya: “Amb els drets fem ciutat. Tots fem Lleida” que es feia en aquelles dates.
L’exposició, que acollia una selecció internacional de còmics de tema gai i lèsbic comentats en panells de gran format, es va poder visitar a la Sala Municipal de la Plaça Sant Joan. I es va complementar amb una sèrie de vitrines amb àlbums, llibres, revistes i objectes artístics del dibuixant i pintor Nazario, així com la projecció de cinema d’animació.

Més imatges