Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrat el 15 i 16 de desembre de 2017

L'onzè Congrés de Convivència a la Ciutat Memorial Xavier Aluja va estar dedicat al dret a no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere.

El tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, va presidir la presentació  "Diversitat sexual i de gènere", que va tindre lloc a Lleida.

Gómez va destacar que el Congrés "pretén visualitzar i normalitzar allò que ja és normal, que la gent conegui que a la ciutat hi ha diferents visions de la sexualitat i comportaments en qüestions de gènere i conèixer més a fons tots plegats quina és la realitat".

L'organització d'aquestes jornades compta amb la participació de l'entitat Colors de Ponent i sorgeix d'una proposta del Consell Municipal pels Drets de les Persones LGBTIQ.

La presidenta de Colors de Ponent, Sandra Castro, ha explicat que van decidir treballar la qüestió del dret a la no discriminació en relació amb altres drets civils amb els quals s'entrellaça, com són el dret a l'educació, a la salut, a l'atenció integral, la llibertat religiosa o el dret al treball.

La presentació del Memorial Xavier Aluja va comptar amb la presència de familiars del desaparegut Xavier Aluja. En el seu nom, Jaume Aluja va destacar que el seu germà sempre va treballar per promoure les relacions ciutadanes i entre col·lectius de la ciutat i que la qüestió de gènere era un dels temes que el preocupava. "És un tema que fins ara no s'havia treballat i crec que ara és un moment oportú per fer-ho. A ell li hauria agradat molt", ha assenyalat.

El Congrés es va obrir el divendres 15 a les set hores de la tarda a la Sala Jaume Magre, amb la inauguració i una conferència a càrrec de José Antonio Langarita Adiego, titulada "De l'univers de la gran ciutat a les perifèries urbanosexuals.

La resignificació de la diversitat sexual i de gènere des de les ciutats petites". Després va haver-hi una activitat complementària a la cafeteria Destapa't, amb sopar, projecció de dos curtmetratges i debat amb Alba Salmerón, la directora del curt "Herois", que tracta sobre l'assetjament per motius de gènere.

El dissabte es va celebrar una jornada de treball a l'aula 3,01 de l'Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL.

Hi va haver una conferència introductòria sobre la ideologia de gènere, a càrrec del politòleg i activista trans Viktor Navarro. A partir de les 12.00 hores hi va haver tres workshops simultanis sobre els diferents drets.

A la tarda, a les 16.00 hores, va tindre lloc un espai de reflexió interreligiós, amb tres persones gais, una catòlica, una protestant evangèlica i una musulmana, que van explicar sobre la seva experiència de convivència entre la seva orientació sexual i la seva confessió religiosa.

Van participar Krzysztof Charamsa, teòleg que va ser fet fora del Vaticà quan va fer públic que era gay, el també teòleg evangèlic Carlos Osma i Diana Al-Rahmoun Font, filòloga i investigadora siriocatalana.

La jornada es va tancar amb una conferència titulada "El devenir público del cuerpo queer", que va oferir una xerrada sobre la perspectiva que vol "trencar fronteres sobre el binarisme de gènere, ja que aquesta limitació imposada és l'origen de la discriminació", va assenyalar Sandra Castro.

Més imatges

Contingut relacionat