Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dades d'interès

Us deixem un recull de dades que poden ser del vostre interès per saber quelcom més sobre orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere. Hi trobareu un petit diccionari de paraules LGTBIQ+, serveis adreçats al col·lectiu i tota una sèrie de materials didàctics sobre diversitat sexual i de gènere.
Petit diccionari amb paraules relatives a l'orientació sexual, la identitat de gènere i l'expressió de gènere, per entendre millor la diversitat sexual i de gènere

Andrògin/a: persona que es vesteix, parla, es mou i fa coses que no són femenines ni masculines.

Asexual: persona que no sent atracció sexual per ningú.

Bifòbia: aversió a la bisexualitat o a les persones bisexuals.

Binarisme: concepció, pràctiques i sistema d’organització social que categoritza les activitats, comportaments, emocions i l’anatomia de les persones en dos gèneres: masculí i femení.

Bisexual: persona que sent atracció sexual i afectiva per dones i homes.

Cisgènere: Persona que se sent del gènere assignat en néixer segons les seves característiques biològiques.

Demisexual: persona que només pot sentir atracció sexual quan existeix una estreta relació emocional amb una altra persona.

Disfòria de gènere (o incongruència de gènere): terme mèdic que es refereix a la condició de discrepància d’una persona amb el gènere assignat en créixer.

Diversitat afectiva, sexual i de gènere: fa referència a totes les possibilitats que tenen les persones d’assumir, expressar i viure la seva sexualitat així com d’assumir expressions, preferències o orientacions i identitats sexuals.

Drag-queen: persona transvestida que vesteix de manera exuberant i sofisticada, sovint per actuar en un escenari.

Expressió de gènere: comportament social d’una persona, independentment del seu sexe de naixement i de la seva identitat de gènere.

Gai: Home que sent atracció sexual i afectiva per altres homes.

Gènere: construcció social que associa certs comportaments, anatomies, actituds, estils, formes de vida a homes i dones, amb importants canvis al llarg de la història, però també segons els contextos geopolítics, delimitant el que entenem com a masculí i femení.

Hermafrodita: terme incorrecte per referir-se a les persones intersexuals.

Heteronormativitat: expectativa, creença o estereotip de què totes les persones són o han de ser heterosexuals, o de què, aquesta condició és l’única natural, normal i/o acceptable.

Heterosexual: persona que sent atracció sexual i afectiva per persones de l’altre sexe.

Homoparentalitat: relació existent entre dues mares lesbianes o dos pares gais, i les seves criatures, derivada de la relació jurídica que comporta la filiació.

Homofòbia: aversió a l’homosexualitat o a les persones homosexuals.

Homosexual: persona que sent atracció sexual-afectiva envers persones del mateix sexe.

Identitat de gènere: vivència interna i individual del gènere, tal com cada persona la sent, que pot correspondre o no amb el sexe assignat en néixer i no té res a veure amb l’orientació sexual i afectiva.

Intersexual: persona que ha desenvolupat de manera natural característiques físiques sexuals que no s’ajusten completament als estàndards definits per als dos sexes, culturalment definits com a femella i mascle (en lloc de femenins i masculins).

Lesbiana: dona que sent atracció sexual i afectiva per altres dones.

LGTBI: sigles per referir-se a les persones lesbianes, gais, trans*, bisexuals i intersexuals.

Orientació sexual/sexoafectiva: tendència d’una persona a sentir atracció sexoafectiva per una altra persona o persones.

Pansexualitat/omnisexual: persona que pot sentir atracció sexual i afectiva per qualsevol altra persona, independentment del sexe, del gènere al qual pertany o de la seva orientació sexual i afectiva.

Queer: persona que, no estant d’acord amb la divisió binària dels gèneres tradicional, rebutja identificar-se com un home o una dona, o amb una orientació sexual i afectiva específica.

Reassignació o transició sexual: procés mitjançant el qual les persones transsexuals modifiquen el seu cos per aproximar-lo al gènere sentit. Pot incloure tractaments hormonals i/o cirurgia de reassignació genital.

Rol de gènere: conjunt de comportaments i activitats que s’atribueixen socialment a cadascun dels sexes i que és variable segons les cultures.

Sexe biològic: conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal sobre la base de les quals s’estableix la distinció entre homes i dones.

Trans*: terme utilitzat per descriure diferents disconformitats en el sexe o gènere d’una persona. Es fa servir l’asterisc com una forma de visualitzar la diversitat d’identitats (transgènere, transsexual, transvestit, drag-queen, etc.).

Transfòbia: aversió a la transidentitat o a les persones trans*.

Transgènere: persona que sent del gènere contrari a aquell que se li va atribuir en néixer amb independència que aquesta persona s’hagi sotmès o no a una intervenció quirúrgica.

Transsexual: persona que s’identifica amb el gènere oposat a l'assignat socialment d’acord amb els seus trets sexuals i que poden optar per una intervenció quirúrgica per adequar la seva aparença física.

Transvestida/transvestit (Cross-Dresser en anglès): persona que li agrada presentar una aparença contrària a la del gènere atribuït en néixer a través de la vestimenta, actituds i comportaments.

Relació de les dates commemoratives en diversitat sexual i de gènere

El Tercer Reich va incloure a les persones membres del col·lectiu LGTBI en el llistat d’“exterminables”, ja que, segons el seu criteri, adoptaven un “comportament degenerat” que suposava una amenaça. Així, nombroses persones homosexuals varen ser ingressades en els seus camps de concentració i extermini, on eren marcats amb un triangle de color rosa abans d’arribar al seu tràgic destí.

Triangle Rosa Holocaust 2.jpg

Llaç Vermell AntiSida.jpg

Des de l’any 1988, se celebra l’1 de desembre, el Dia Internacional de la Lluita contra la SIDA. La data va ser proposada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i promoguda per la comunitat Gai de San Francisco (EUA), col·lectiu molt atacat per la pandèmia de la SIDA en els seus inicis, a finals dels anys 80.

En moltes ciutats del món se celebren multitud d’actes per establir un espai de prevenció en l’àmbit públic que doni informació pertinent i propera sobre el VIH/sida en funció de les característiques i necessitats de les persones; visibilitzar i difondre el treball que fan durant tot l’any les ONG, fundacions, associacions i xarxes d’associacions que treballen amb el VIH/sida i promoure missatges comuns, accions i polítiques que garanteixin el dret a la salut i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH, realitzant una acció de sensibilització davant el VIH/sida.

Logo AntiSida Lleida.png

Justin.jpg

Justindiari.jpg

Justin Fashanu, futbolista del Manchester United, va ser el primer esportista a declarar públicament la seva homosexualitat, l’any 1990, a la revista “The Sun”. La pressió als vestuaris, la imatge pública, i una posterior acusació d’abús sexual per part d’un jove americà, mai comprovada, el van portar al suïcidi l’any 1998. D’aquell moment ençà, se celebra el Dia Internacional en Contra de la LGTBI-fòbia al món de l’esport.

Campanya Amb Orgull. Per un esport inclusiu

banderatrans.jpg

Des de l’any 2009, el 31 de març se celebra a tot el món el Dia internacional de la Visibilitat Trans*, dedicat a la sensibilització en contra de la discriminació de les persones trans* i com a reconeixement a la lluita del col·lectiu trans* per l’assoliment dels seus Drets.

banderalesbi.png

El moviment es va originar a l’estat espanyol l’any 2008, com a part de les activitats del col·lectiu LGTBI, amb l’objectiu de visibilitzar el paper què ocupen les persones lesbianes en l’espai públic i per fer una crida a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l’eliminació de prejudicis i de la lesbofòbia.

Bandera Orgull LGTBI.jpg

El 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat (atracció afectiva i sexual entre persones del mateix gènere) de la llista de malalties mentals. Des de l’any 2005 se celebra aquesta data, el 17 de maig, com a data internacional contra l’homofòbia (gaifòbia i lesbofòbia), la bifòbia i la transfòbia, amb el principal objectiu de coordinar tota mena d’accions que serveixin per denunciar la discriminació que pateixen les persones homosexuals, bisexuals i transgèneres, encara avui en molts llocs del món.

Bandera Orgull Pansexual.png

El dia de la Pansexualitat se celebra el 8 de desembre com a tal, però, des del 2015, s’ha pres el 24 de maig com a dia de la visibilitat Pansexual per persones usuàries de Tumblr, amb el suport d’altres grups ( https://elclosetlgbt.com ).

La Pansexualitat, més enllà de la bisexualitat, serveix per englobar a aquelles persones que se senten atretes sentimentalment i sexual per totes les persones, independentment del seu gènere (home, dona, gènere no binari, persones trans*, Queer, etc.)

Dia Internacional de l’Orgull LGBTI.jpg

Conegut com a Dia de l'Orgull (Pride en anglès) se celebra el 28 de juny en commemoració als disturbis del bar Stonewall Inn (Nova York, Estats Units), un 28 de juny de l’any 1969, moment què és considerat com el naixement del Moviment d’Alliberament Homosexual.         

             

no binaria.png

El 14 de juliol es celebra, des de l’any 2012, el Dia Internacionalitat per la Visibilitat No Binària, en representació de les persones que no necessàriament s’identifiquen parcialment o plenament, com a homes o dones. La data va ser impulsada per diferents col·lectius i triada entre el Dia Internacional de la Dona (8 de març) i el Dia Internacional de l’Home (19 de novembre).

Judith Butler, filòsofa postestructuralista nord-americana (1956), és considerada la precursora de les teories Queer, què defensen que el gènere és un constructe social, no natural, subjecte a restriccions imposades per la cultura, i que classifica als éssers humans en dues úniques categories universals fixes, home i dona (concepció binària del sistema sexe-gènere) considerant com anòmal qualsevol altra identitat sexual.

Bisexualitat.jpg

El Dia Internacional de la Bisexualitat se celebra cada 23 de setembre, des de l’any 1999, per a la reivindicació per part de totes les persones per reconèixer i celebrar la bisexualitat, la història bisexual, la comunitat i la cultura bisexual. La data escollida commemora la mort  de Sigmund Freud (23 de setembre de 1939), per ser el primer teòric que va parlar sobre l'existència de la bisexualitat.

Octubre Trans.jpg

A l’Estat espanyol és costum que l'octubre sigui un mes LGTBIQ centrat en les persones trans* i la despatologització, és a dir, el fet de deixar de considerar que la transsexualitat és un trastorn mental, el que tant l'OMS com l'APA (American Psychiatric Association) defineixen com a “disfòria” o “incongruència” de gènere.

armari.jpg

Coming Out Day, en anglès. Va ser implementada per Jean O’Leary i el Dr. Robert Eichberg el 1988, coincidint amb la manifestació de la Segona Marxa pels Drets de Gais i Lesbianes, que va tenir lloc a Washington DC, l’11 d’octubre.

Sortir de l’armari, expressió utilitzada com anàloga al fet de declarar públicament i voluntària l’orientació sexual i/o identitat de gènere de la persona, declarar-la obertament a amics, família i persones de l’entorn social i  laboral, per poder viure-la lliurement.

Tot i néixer als Estats Units, la celebració del “International Coming Out Day” s’ha anat estenent a països com Irlanda, Països Baixos, Suïssa, Alemanya o el Regne Unit, i a països de Llatinoamèrica, com Argentina i Colòmbia, i a l’Estat espanyol, tot i que en aquest darrer amb menys intensitat.

Visibilitat Intersexual.png

El dia de la Visibilitat Intersexual ve marcat per la primera demostració pública feta per persones intersex a Amèrica del Nord, membres d’ISNA (Intersex Society of North America) a la sortida d’una conferència de l’Acadèmia Americana de Pediatria, un 26 d’octubre de 1996, a la ciutat de Boston, Massachusetts.

fet trans.pngfet2.png

La transsexualitat estava concebuda per l'OMS com un trastorn mental, anomenat “disfòria de gènere” (CIE10, Clasificación Internacional de Enfermedades o CIM10, Classificació Internacional de Malalties).

El 17 de juny de 2018, el fet trans* va ser exclòs de les malalties mentals, passant a ser ubicades en una nova categoria anomenada Salut Sexual, amb altres com disfuncions i desordres, amb el nom d’“Incongruència de gènere” (CIE11). Aquesta nova categorització entrarà en vigor l'1 de gener de 2022.

La transsexualitat doncs passarà de ser considerada un trastorn a ser considerada una disfunció o desordre, persistint la seva patologització.

El col·lectiu trans* i tot el col·lectiu LGBTI, reivindica la despatologització de la transexualitat.

Dia dedicat a la memòria de les persones assassinades, víctimes de transfòbia, i l'odi i por a les persones transgènere i de gènere no convencional, així com la violència que pateix la comunitat trans*.

Memòria Trans.jpg

Glorieta de la Transsexual Sònia

La ciutat de Barcelona li dedica aquest espai a la transsexual Sònia Rescalvo Zafra, lloc on va ser brutalment assassinada per un grup de neonazis la nit del 6 d’octubre de 1991.

Bandera Orgull Pansexual.png

Des de l'any 2014, el 8 de desembre se celebra el Dia de l'Orgull Pansexual. Qui es consideren pansexuals (o omnisexuals) s'identifiquen amb una bandera composta per tres franges horitzontals: el color blau representa l'atracció sexual cap a les persones que s'identifiquen dins l'espectre masculí, el rosa l'atracció sexual cap a les persones que s'identifiquen dins l'espectre femení i el groc l'atracció sexual cap a persones de gènere no binari (sempre independentment del sexe biològic de les persones).

Serveis adreçats al col·lectiu LGTBIQ+

La Unitat Trànsit és un servei dins de la sanitat pública de promoció de la salut de les persones trans* que ofereix atenció integral a la seva salut sexual i reproductiva.

És diferent pel que fa a metodologia, ja que, la transsexualitat no és tractada com un trastorn d’identitat de gènere i, per tant, no s’ha de presentar cap diagnòstic psiquiàtric per poder accedir als tractaments hormonals i quirúrgics. A Lleida, la Unitat Trànsit està situada al CAP de Rambla Ferran:

ESPAI SALUT

Avinguda de les Garrigues, n.21, baixos. 25001 - Lleida

transit.lleida.ics@gencat.cat

Seguint les indicacions de la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, s'han elaborat diferents serveis, recursos i informacions per a les persones trans*, en l'àmbit del territori de Catalunya.

Recursos i serveis per a persones trans*. Departament d'Igualtat i Feminismes (gencat.cat)

És un servei impulsat per l'anitc Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i actualment adscrit a la Direcció General de Polítiques LGBTI del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb els ens locals, què ofereix informació, assessorament i acompanyament a persones LGTBIQ+, a les seves famílies i a les entitats, així com la resolució d’incidències en casos de discriminació per orientació sexual, d’identitat de gènere i/o d’expressió de gènere.

També es gestiona el canvi de nom, a nom sentit, a la targeta sanitària per a persones trans i es realitzen accions de sensibilització i de prevenció de la LGTBI-fòbia a la ciutat.

Xarxa SAI. Generalitat de Catalunya.

És un servei que ofereix atenció a la víctima, oficina de denúncies i formació i recerca davant la discriminació i l’homofòbia, bifòbia, transfòbia, etc. A través d’un sistema d’observació permanent en diferents escenaris.

https://och.cat/

Materials disponibles sobre orientació sexual, identitat de gènere i/o expressió de gènere

Com dir-ho als teus pares. AMPGIL. Associació de Mares i Pares de Gais i Lesbianes.

Como decírselo a tus padres. AMPGYL. Asociación de Madres y Padres de Gays y Lesbianas.

Como decírselo a tu familia. Guia de Orientación para Jóvenes Lesbianas, Gays y Bisexuales. FELGTB i AMPGYL. 2011

Diccionari LGBT. Consorci del Centre de Terminologia TERMCAT. Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans.

Guía sobre diversidad afectivo-sexual para adolescentes. FELGTB. Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales i Bisexuales.

Guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes, a partir de la Llei 11/2014. Generalitat de Catalunya. Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Guía para madres y padres de persones trangénero y intersexuales. Associación de Madres y padres de Gays, Lesbianas, Bisexuales y Transexuales.

Guía per a treballar la diversitat sexual i de gènere. STEI Intersindical i EFMD-Escola de Formació i Mitjans Didàctics.

Guia de mares i pares LGTBI. FLG. Associació de Famílies LGTBI.

Cultura LGBTI. Bibliografia bàsica. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Guia per elaborar protocols de transició de gènere al lloc de treball BCN Activa i Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya

Guia per millorar l’ocupabilitat de les persones trans BCN Activa i Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya