Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dates Commemoratives

Relació de les dates commemoratives en diversitat sexual i de gènere

El Tercer Reich va incloure a les persones membres del col·lectiu LGTBI en el llistat d’“exterminables”, ja que, segons el seu criteri, adoptaven un “comportament degenerat” que suposava una amenaça. Així, nombroses persones homosexuals varen ser ingressades en els seus camps de concentració i extermini, on eren marcats amb un triangle de color rosa abans d’arribar al seu tràgic destí.

Triangle Rosa Holocaust 2.jpg

Llaç Vermell AntiSida.jpg

Des de l’any 1988, se celebra l’1 de desembre, el Dia Internacional de la Lluita contra la SIDA. La data va ser proposada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i promoguda per la comunitat Gai de San Francisco (EUA), col·lectiu molt atacat per la pandèmia de la SIDA en els seus inicis, a finals dels anys 80.

En moltes ciutats del món se celebren multitud d’actes per establir un espai de prevenció en l’àmbit públic que doni informació pertinent i propera sobre el VIH/sida en funció de les característiques i necessitats de les persones; visibilitzar i difondre el treball que fan durant tot l’any les ONG, fundacions, associacions i xarxes d’associacions que treballen amb el VIH/sida i promoure missatges comuns, accions i polítiques que garanteixin el dret a la salut i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH, realitzant una acció de sensibilització davant el VIH/sida.

Logo AntiSida Lleida.png

Justin.jpg

Justindiari.jpg

Justin Fashanu, futbolista del Manchester United, va ser el primer esportista a declarar públicament la seva homosexualitat, l’any 1990, a la revista “The Sun”. La pressió als vestuaris, la imatge pública, i una posterior acusació d’abús sexual per part d’un jove americà, mai comprovada, el van portar al suïcidi l’any 1998. D’aquell moment ençà, se celebra el Dia Internacional en Contra de la LGTBI-fòbia al món de l’esport.

Campanya Amb Orgull. Per un esport inclusiu

banderatrans.jpg

Des de l’any 2009, el 31 de març se celebra a tot el món el Dia internacional de la Visibilitat Trans*, dedicat a la sensibilització en contra de la discriminació de les persones trans* i com a reconeixement a la lluita del col·lectiu trans* per l’assoliment dels seus Drets.

banderalesbi.png

El moviment es va originar a l’estat espanyol l’any 2008, com a part de les activitats del col·lectiu LGTBI, amb l’objectiu de visibilitzar el paper què ocupen les persones lesbianes en l’espai públic i per fer una crida a mostrar-se i ser un referent social positiu que contribueixi a l’eliminació de prejudicis i de la lesbofòbia.

Bandera Orgull LGTBI.jpg

El 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat (atracció afectiva i sexual entre persones del mateix gènere) de la llista de malalties mentals. Des de l’any 2005 se celebra aquesta data, el 17 de maig, com a data internacional contra l’homofòbia (gaifòbia i lesbofòbia), la bifòbia i la transfòbia, amb el principal objectiu de coordinar tota mena d’accions que serveixin per denunciar la discriminació que pateixen les persones homosexuals, bisexuals i transgèneres, encara avui en molts llocs del món.

Bandera Orgull Pansexual.png

El dia de la Pansexualitat se celebra el 8 de desembre com a tal, però, des del 2015, s’ha pres el 24 de maig com a dia de la visibilitat Pansexual per persones usuàries de Tumblr, amb el suport d’altres grups ( https://elclosetlgbt.com ).

La Pansexualitat, més enllà de la bisexualitat, serveix per englobar a aquelles persones que se senten atretes sentimentalment i sexual per totes les persones, independentment del seu gènere (home, dona, gènere no binari, persones trans*, Queer, etc.)

Dia Internacional de l’Orgull LGBTI.jpg

Conegut com a Dia de l'Orgull (Pride en anglès) se celebra el 28 de juny en commemoració als disturbis del bar Stonewall Inn (Nova York, Estats Units), un 28 de juny de l’any 1969, moment què és considerat com el naixement del Moviment d’Alliberament Homosexual.         

             

no binaria.png

El 14 de juliol es celebra, des de l’any 2012, el Dia Internacionalitat per la Visibilitat No Binària, en representació de les persones que no necessàriament s’identifiquen parcialment o plenament, com a homes o dones. La data va ser impulsada per diferents col·lectius i triada entre el Dia Internacional de la Dona (8 de març) i el Dia Internacional de l’Home (19 de novembre).

Judith Butler, filòsofa postestructuralista nord-americana (1956), és considerada la precursora de les teories Queer, què defensen que el gènere és un constructe social, no natural, subjecte a restriccions imposades per la cultura, i que classifica als éssers humans en dues úniques categories universals fixes, home i dona (concepció binària del sistema sexe-gènere) considerant com anòmal qualsevol altra identitat sexual.

Bisexualitat.jpg

El Dia Internacional de la Bisexualitat se celebra cada 23 de setembre, des de l’any 1999, per a la reivindicació per part de totes les persones per reconèixer i celebrar la bisexualitat, la història bisexual, la comunitat i la cultura bisexual. La data escollida commemora la mort  de Sigmund Freud (23 de setembre de 1939), per ser el primer teòric que va parlar sobre l'existència de la bisexualitat.

Octubre Trans.jpg

A l’Estat espanyol és costum que l'octubre sigui un mes LGTBIQ centrat en les persones trans* i la despatologització, és a dir, el fet de deixar de considerar que la transsexualitat és un trastorn mental, el que tant l'OMS com l'APA (American Psychiatric Association) defineixen com a “disfòria” o “incongruència” de gènere.

armari.jpg

Coming Out Day, en anglès. Va ser implementada per Jean O’Leary i el Dr. Robert Eichberg el 1988, coincidint amb la manifestació de la Segona Marxa pels Drets de Gais i Lesbianes, que va tenir lloc a Washington DC, l’11 d’octubre.

Sortir de l’armari, expressió utilitzada com anàloga al fet de declarar públicament i voluntària l’orientació sexual i/o identitat de gènere de la persona, declarar-la obertament a amics, família i persones de l’entorn social i  laboral, per poder viure-la lliurement.

Tot i néixer als Estats Units, la celebració del “International Coming Out Day” s’ha anat estenent a països com Irlanda, Països Baixos, Suïssa, Alemanya o el Regne Unit, i a països de Llatinoamèrica, com Argentina i Colòmbia, i a l’Estat espanyol, tot i que en aquest darrer amb menys intensitat.

Visibilitat Intersexual.png

El dia de la Visibilitat Intersexual ve marcat per la primera demostració pública feta per persones intersex a Amèrica del Nord, membres d’ISNA (Intersex Society of North America) a la sortida d’una conferència de l’Acadèmia Americana de Pediatria, un 26 d’octubre de 1996, a la ciutat de Boston, Massachusetts.

fet trans.pngfet2.png

La transsexualitat estava concebuda per l'OMS com un trastorn mental, anomenat “disfòria de gènere” (CIE10, Clasificación Internacional de Enfermedades o CIM10, Classificació Internacional de Malalties).

El 17 de juny de 2018, el fet trans* va ser exclòs de les malalties mentals, passant a ser ubicades en una nova categoria anomenada Salut Sexual, amb altres com disfuncions i desordres, amb el nom d’“Incongruència de gènere” (CIE11). Aquesta nova categorització entrarà en vigor l'1 de gener de 2022.

La transsexualitat doncs passarà de ser considerada un trastorn a ser considerada una disfunció o desordre, persistint la seva patologització.

El col·lectiu trans* i tot el col·lectiu LGBTI, reivindica la despatologització de la transexualitat.

Dia dedicat a la memòria de les persones assassinades, víctimes de transfòbia, i l'odi i por a les persones transgènere i de gènere no convencional, així com la violència que pateix la comunitat trans*.

Memòria Trans.jpg

Glorieta de la Transsexual Sònia

La ciutat de Barcelona li dedica aquest espai a la transsexual Sònia Rescalvo Zafra, lloc on va ser brutalment assassinada per un grup de neonazis la nit del 6 d’octubre de 1991.

Bandera Orgull Pansexual.png

Des de l'any 2014, el 8 de desembre se celebra el Dia de l'Orgull Pansexual. Qui es consideren pansexuals (o omnisexuals) s'identifiquen amb una bandera composta per tres franges horitzontals: el color blau representa l'atracció sexual cap a les persones que s'identifiquen dins l'espectre masculí, el rosa l'atracció sexual cap a les persones que s'identifiquen dins l'espectre femení i el groc l'atracció sexual cap a persones de gènere no binari (sempre independentment del sexe biològic de les persones).