Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

En aquest apartat es poden veure diferents activitats amb l'alumnat del Servei d'Acollida Municipal (SAM)
Celebrat el 21 de febrer de 2024 a les 18.00 h - 📍 Cafè del Teatre de l’Escorxador (c. De Roca Llaurador, 2, bis - Lleida)

Des del departament de Drets Civils de la regidoria de Participació i Drets Civils conjuntament amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, es va organitzar una activitat dins del marc del Dia Internacional de la Llengua Materna (proclamat per la Conferència General de la UNESCO l’any 1999), amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat lingüística que existeix a la nostra ciutat.

 

El Dia Internacional de la Llengua Materna està dedicat a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i preservar la diversitat cultural. La Conferència General va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

 

L’acte es va dur a terme el dimecres 21 de febrer, al Cafè del Teatre de l’Escorxador, i ha estat una iniciativa del professorat i l’alumnat dels tallers lingüístics del Servei d’Acollida Municipal (SAM) i del voluntariat sènior.

 

Aquest any, donada la conjuntura actual a diferents indrets del món on hi ha guerra i conflictes oberts, es va consensuar com a lema la PAU i les persones participants han escollit una mostra de frases simbòliques al voltant de la Pau que es van expressar en diferents llengües maternes.

Les diferents parelles lingüístiques formades per l’alumnat del SAM i el voluntariat sènior van compartir aquestes frases com a mostra de la riquesa i la diversitat lingüística que trobem a Lleida,  i van parlar en llengües com l’àrab, l’etong, el rus o el wòlof, entre altres.

 

Des del departament de Drets Civils es treballa entorn la sensibilització de la ciutadania i l’aplicació  dels Drets Humans a la Ciutat, un dels quals és el dret a la llibertat cultural i lingüística, amb l’objectiu fonamental de visualitzar i  reconèixer el paper de la llengua en els diferents processos de desenvolupament i de comunicació de les persones, així com en la identitat cultural i la preservació de la llengua com a patrimoni. 

Val a dir que a Lleida en pocs anys s’ha passat de parlar dues llengües bàsicament, al fet que se’n parlin unes 67 recollides l’any 2006 i  prop d’una vuitantena l’any 2010. 

La base per a la construcció de ciutadania es fonamenta en aquests petits espais de trobada on la nostra llengua és compartida per persones de procedències diverses. 

Aquests actes afavoreixen l’ús social del català i també un dels principis fonamentals de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, com és el coneixement de la llengua com a eina d’inclusió i convivència.

#Diainternacionaldelallenguamaterna2024

Més informació:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat

 

Més imatges

Celebrat el 21 de març de 2024

L’alumnat del Servei d'Acollida Municipal (SAM) amb la col·laboració dels seus mentors/es de la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques van celebrar el dia de la poesia amb la lectura d’uns poemes que van preparar durant les seves trobades setmanals per practicar la llengua catalana.

Més imatges

Celebrat el 19 de desembre de 2023 a la sala Jaume Magre.

Un any més s’ha dut a terme el lliurament de certificats de 1a Acollida i dels diferents tallers realitzats al Servei.

En aquest acte vam comptar amb l’assistència del regidor d’Acció i Innovació Social i Participació i Drets Civils Carlos Enjuanes Llop, de la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes Elena Fuses Navarra, del tècnic d’immigració ST Lleida Jaume Princep Homedes i del president de la Coordinadora de la Gent Gran i Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques Josep Llurba Abella. 

Volem agrair l'esforç i la implicació de totes les persones que han fet possible aquest acte.

Més imatges

Celebrat el 22 de desembre de 2022

S’ha dut a terme una nova trobada amb l’ Acte de Lliurament de Certificats dels diferents tallers realitzats al Servei d’Acollida Municipal.

En aquest acte vam comptar amb l’assistència de la regidora Sandra Castro Bayona de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes. 

Una vegada més, volem agrair l'esforç i la implicació de totes les persones que han fet possible aquest acte.

 Més imatges

 

Acte: 25 de novembre de 2021

Amb motiu del 25-N l’alumnat del SAM va voler participar en l’acte en Commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. Malauradament, les inclemències del temps no ens ho van permetre, pel que vam aprofitar a fer una visita cultural a la Catedral Nova de Lleida.

Més imatges

Celebrada del 7 d’abril al 16 de maig de 2021

Aquesta mostra reivindicà d’una manera diferent i creativa el feminisme acompanyada de diverses activitats paral·leles per avançar en els reptes del feminisme del segle XXI.

La mostra va estar comissariada per la periodista Natza Farré, qui proposà un recorregut per alguns dels motius que mostren la seva necessitat com a moviment d’alliberament de les dones per a transformar la societat i assolir la igualtat de gènere.

L’alumnat que en aquell moment cursava el Circuit de 1a Acollida va poder gaudir d’aquesta exposició, de la qual se’n va aprofundir a la següent sessió del mòdul formatiu amb les agents d’acollida, i es van poder extreure nous coneixements i aprenentatges.

Més imatges

Celebrat el 30 de novembre de 2021

Acte marxa popular "La Ciutat Educadora no deixa ningú enrere"

L’alumnat del SAM participa a la marxa popular “La Ciutat Educadora no deixa ningú enrere” en motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Recorrem els carrers de Lleida des de Plaça Paeria fins la Plaça de la Sardana.

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

Acte institucional

És un plaer veure als alumnes del #SAM participar en la lectura d’un fragment de la Declaració Institucional pel Dia Internacional de la Ciutat Educadora al saló de Plens de La Paeria.

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

2021-11-30-Dia Internacional de la Ciutat Educadora

Més imatges