2024
DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA "LA PAU"
Des del departament de Drets Civils de la regidoria de Participació i Drets Civils conjuntament amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, es va organitzar una activitat dins del marc del Dia Internacional de la Llengua Materna (proclamat per la Conferència General de la UNESCO l’any 1999), amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat lingüística que existeix a la nostra ciutat.
El Dia Internacional de la Llengua Materna està dedicat a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i preservar la diversitat cultural. La Conferència General va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.
L’acte es va dur a terme el dimecres 21 de febrer, al Cafè del Teatre de l’Escorxador, i ha estat una iniciativa del professorat i l’alumnat dels tallers lingüístics del Servei d’Acollida Municipal (SAM) i del voluntariat sènior.
Aquest any, donada la conjuntura actual a diferents indrets del món on hi ha guerra i conflictes oberts, es va consensuar com a lema la PAU i les persones participants han escollit una mostra de frases simbòliques al voltant de la Pau que es van expressar en diferents llengües maternes.
Les diferents parelles lingüístiques formades per l’alumnat del SAM i el voluntariat sènior van compartir aquestes frases com a mostra de la riquesa i la diversitat lingüística que trobem a Lleida, i van parlar en llengües com l’àrab, l’etong, el rus o el wòlof, entre altres.
Des del departament de Drets Civils es treballa entorn la sensibilització de la ciutadania i l’aplicació dels Drets Humans a la Ciutat, un dels quals és el dret a la llibertat cultural i lingüística, amb l’objectiu fonamental de visualitzar i reconèixer el paper de la llengua en els diferents processos de desenvolupament i de comunicació de les persones, així com en la identitat cultural i la preservació de la llengua com a patrimoni.
Val a dir que a Lleida en pocs anys s’ha passat de parlar dues llengües bàsicament, al fet que se’n parlin unes 67 recollides l’any 2006 i prop d’una vuitantena l’any 2010.
La base per a la construcció de ciutadania es fonamenta en aquests petits espais de trobada on la nostra llengua és compartida per persones de procedències diverses.
Aquests actes afavoreixen l’ús social del català i també un dels principis fonamentals de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, com és el coneixement de la llengua com a eina d’inclusió i convivència.
#Diainternacionaldelallenguamaterna2024
Més informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat
DIA DE LA POESIA
L’alumnat del Servei d'Acollida Municipal (SAM) amb la col·laboració dels seus mentors/es de la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques van celebrar el dia de la poesia amb la lectura d’uns poemes que van preparar durant les seves trobades setmanals per practicar la llengua catalana.
FINALITZACIÓ DELS TALLERS LINGÜÍSTICS DE CATALÀ DE L'ANY 2024
El Servei d’Acollida Municipal (SAM) ha finalitzat dos tallers lingüístics de català.
En aquests tallers s’introdueix la llengua catalana a persones nouvingudes a la ciutat de Lleida que tenen interès per aprendre la llengua i millorar el coneixement de l’entorn i, així, millorar i teixir xarxa a la ciutat. Aquest any s’han realitzat un total d’11 tallers de català i 3 de lectoescriptura en català.
Informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat
SESSIONS INFORMATIVES SOBRE EL PROCÉS DE REGULARITZACIÓ PER A PERSONES MIGRADES
Els divendres 8 i 15 de novembre, el Servei d’Acollida Municipal (SAM) del Departament de Drets Civils va organitzar dues sessions informatives i orientatives al voltant de la llei d’estrangeria, els diferents arrelaments i procediments de regularització. La primera sessió ha anat dirigida a tot el col·lectiu llatinoamericà resident a la ciutat de Lleida i la segona a tots els residents amb origen al continent africà. La sessió ha estat impartida per l’advocat i gestor administratiu David Trenchs, col·laborador de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Lleida amb qui es té conveni per la realització del Servei d’Orientació d’Estrangeria (SOE).
Informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat
VISITA CULTURAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA AMB L’ALUMNAT DEL SAM
L’alumnat dels tallers del Servei d’Acollida Municipal van visitat el Dipòsit del Pla de l’Aigua i el Palau de la Paeria de Lleida, descobrint la història i el patrimoni de la nostra ciutat.
Informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat
ESMORZAR COMUNITARI EN CELEBRACIÓ DE LA FINALITZACIÓ DEL CIRCUIT ACOLLIDA
El Servei d’Acollida Municipal (SAM) ha finalitzat el circuit d’acollida celebrant amb l’alumnat i els voluntaris del programa de parelles lingüístiques la finalització de l’any 2024. La celebració ha comptat amb el reconeixement i agraïment de la participació de tothom i s’ha amenitzat la trobada amb menjar i música de diferents orígens.
Informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat