Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA "LA PAU"

Celebrat el 21 de febrer de 2024 a les 18.00 h - 📍 Cafè del Teatre de l’Escorxador (c. De Roca Llaurador, 2, bis - Lleida)

Des del departament de Drets Civils de la regidoria de Participació i Drets Civils conjuntament amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, es va organitzar una activitat dins del marc del Dia Internacional de la Llengua Materna (proclamat per la Conferència General de la UNESCO l’any 1999), amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat lingüística que existeix a la nostra ciutat.

 

El Dia Internacional de la Llengua Materna està dedicat a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i preservar la diversitat cultural. La Conferència General va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

 

L’acte es va dur a terme el dimecres 21 de febrer, al Cafè del Teatre de l’Escorxador, i ha estat una iniciativa del professorat i l’alumnat dels tallers lingüístics del Servei d’Acollida Municipal (SAM) i del voluntariat sènior.

 

Aquest any, donada la conjuntura actual a diferents indrets del món on hi ha guerra i conflictes oberts, es va consensuar com a lema la PAU i les persones participants han escollit una mostra de frases simbòliques al voltant de la Pau que es van expressar en diferents llengües maternes.

Les diferents parelles lingüístiques formades per l’alumnat del SAM i el voluntariat sènior van compartir aquestes frases com a mostra de la riquesa i la diversitat lingüística que trobem a Lleida,  i van parlar en llengües com l’àrab, l’etong, el rus o el wòlof, entre altres.

 

Des del departament de Drets Civils es treballa entorn la sensibilització de la ciutadania i l’aplicació  dels Drets Humans a la Ciutat, un dels quals és el dret a la llibertat cultural i lingüística, amb l’objectiu fonamental de visualitzar i  reconèixer el paper de la llengua en els diferents processos de desenvolupament i de comunicació de les persones, així com en la identitat cultural i la preservació de la llengua com a patrimoni. 

Val a dir que a Lleida en pocs anys s’ha passat de parlar dues llengües bàsicament, al fet que se’n parlin unes 67 recollides l’any 2006 i  prop d’una vuitantena l’any 2010. 

La base per a la construcció de ciutadania es fonamenta en aquests petits espais de trobada on la nostra llengua és compartida per persones de procedències diverses. 

Aquests actes afavoreixen l’ús social del català i també un dels principis fonamentals de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, com és el coneixement de la llengua com a eina d’inclusió i convivència.

#Diainternacionaldelallenguamaterna2024

Més informació:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: acollida@paeria.cat

 

Més imatges