Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Obra de teatre RUHE!!

El novembre de 2017, l’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils, va iniciar un nou projecte de recuperació de la Memòria Democràtica que tenia com a eix narratiu i com a objectiu fonamental dignificar i recordar a les persones de la ciutat de Lleida que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis.

El dia 1 de febrer es va presentar l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci)  a la sala 1 del Teatre Municipal de l’Escorxador. Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre local, Jaume Belló, i interpretada per tres joves de l’escena artística lleidatana: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

Obra de teatre RUHE

Assaig a l’Horta de Lleida, 13 de gener de 2019

A partir de la tècnica teatral del Teatre Document, s’ha portat a terme una recerca en les històries que han explicat alguns dels descendents de les persones que van estar als camps de Buchenwald i Mauthausen, i també de documents i fotografies que ens han aportat les famílies, realitzant tres entrevistes en profunditat que és d’on han sortit els personatges. Paral·lelament, s’ha recollit diversa documentació per situar l’obra en el context històric i familiar de la deportació. L’obra juga amb les actuacions dels personatges i amb el suport de diversos audiovisuals que ajuden a l’espectador a ficar-se amb la pell de les persones deportades així com en el context històric dels fets.

Una de les qüestions que es vol plantejar en el moment de la creació artística, és el Silenci, que és precisament el títol de l’espectacle. Silenci o Ruhe (en alemany) ha estat el motor de la creació col·lectiva, el fil conductor de tot el temps: el Silenci de les persones que es van haver d’exiliar, el Silenci dels viatges plens de por, el Silenci imposat pels assassins nazis, el Silenci de les víctimes que van tornar, el Silenci dels familiars, el Silenci de l'administració feixista. I finalment, com hem pogut descobrir, el Silenci dels ocells que no canten al cel del camp de concentració de Mauthausen. Per poder trencar aquest Silenci cal fer parlar als testimonis que van viure l’època; ara ja només ens poden donar el seu testimoni en els documents i els objectes que ens han aportat els seus familiars i que,  el que pretén l’obra és que quedessin en la imaginació de l’espectador perquè aquesta no sigui una història que s'ompli de la pols de l’oblit i del Silenci.

L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. En certa manera, l’obra busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa.

Obra de teatre RUHE

Obra de teatre RUHE

Estrena obra, 1 de febrer de 2019

Aquesta obra de teatre està pensada per portar-la a les aules de diversos Instituts de Secundària de Lleida que participen del projecte Buchenwald-Mauthausen, liderat per la Paeria en conveni amb l‘Amical de Mauthausen. Aquests centres són Almenar, Guindàvols, Josep Lladonosa, Torre Vicens, La Caparrella, La Mitjana i de manera puntual el Manuel de Montsuar. (Imatges)

Donat l’interès de  la representació teatral pels familiars de les persones que foren deportades, com per la ciutadania de Lleida, l’Ajuntament va decidir realitzar dues  representacions públiques obertes a tothom que desitges veure l’obra de teatre. El dia 26 de gener de 2020 es fa fer una representació a la sala 2 del Teatre Municipal de l’Escorxador amb una assistència de 80 persones.

Obra de teatre RUHE

Teatre de l’Escorxador, 26 gener 2020

La darrera funció es va fer el 19 de juny de 2021 a la mateixa sala 2 del Teatre de l’Escorxador amb una assistència limitada per raons sanitàries a 45 persones. Aquesta funció va servir per enregistrar l’obra en format audiovisual.

Obra de teatre RUHE

Teatre Escorxador, 19 de juny de 2021

Més imatges