2022
Exposició: “Tres dies d’abril”
El divendres 25 de febrer es va inaugurar l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” a la sala iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Aquesta mostra d’accés gratuït recull prop d’un centenar d’imatges i de testimonis on es pot veure l’esclat popular que es va viure arreu del territori en aquelles jornades de 1931, just després de la proclamació de la República que va fer Francesc Macià.
Tres dies d’abril: La proclamació de la II República a Lleida
Debat de Memòria sobre la proclamació de la Segona República a Lleida.
L’historiador Jaume Barrull va conduir aquest acte que coincideix amb l’exposició situada a l’Institut d’Estudis Ilederdencs (IEI) dels dies 25 de febrer al 30 d’abril de 2022.
Més imatges
ITINERARI: LA LLEIDA MAÇÒNICA
Aquest itinerari de Memòria recupera els llocs històrics documentats on s’ubicaven les lògies maçòniques a la ciutat de Lleida durant el primer terç del segle XX fins a la Guerra Civil. Explicant quines lògies treballaven, fent referència a nom de persones històriques de la maçoneria lleidatana i els seus inicis al segle XIX.
Durant el trajecte es van contar aspectes relacionats amb la maçoneria per millorar el seu coneixement.
Al final de l’Itinerari es va poder visitar la Respectable Lògia Silenci on treballen els maçons lleidatans que anirà acompanyada d’una explicació de la simbologia bàsica que conté l’espai.
L’itinerari va estar guiat pel Mestre Maçó Josep Ramon Casas Iglesias.
Segon recorregut La Lleida Maçònica 3 de desembre de 2022
ITINERARI: LA LLEIDA MAÇÒNICA (SEGON RECORREGUT)
Segon recorregut de l’Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica “La Lleida maçònica”.
Aquest Itinerari es va realitzar el dia 15 d’octubre i donada la gran demanda de peticions, es va decidir dur a terme aquest segon recorregut.
Els quaranta anys de dictadura va comportar un fort descrèdit per les ordres maçòniques i els maçons, essent un dels col·lectius més oblidats com a víctimes del franquisme. Mentre d’altres organitzacions polítiques i sindicals han pogut recuperar el seu patrimoni i els seus membres han sigut objecte de públic reconeixement, no ha succeït el mateix amb els maçons que han vist com amb l’arribada de la democràcia no ha suposat la recuperació completa de la seva honorabilitat.
L’Itinerari de Memòria recupera els llocs històrics documentats on s’ubicaven les lògies maçòniques a la ciutat de Lleida durant el primer terç del segle XX fins a la Guerra Civil.
Es van explicar quines lògies treballaven, fent referència a nom de persones històriques de la maçoneria lleidatana. Durant el trajecte es conten aspectes relacionats amb la maçoneria per millorar el seu coneixement.
Al final de l’Itinerari es va poder visitar la Respectable Lògia Silenci on treballen els maçons lleidatans i va anar acompanyada d’una explicació de la simbologia bàsica que conté l’espai.
Itinerari guiat pel Mestre Maçó, Josep Ramon Casas Iglesias.