Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A Nation in Retreat, la retirada vista per les agències internacionals

Una exposició sobre la retirada cap a l’Exili del 1939 va encetar una tardor plena d’activitats de memòria a Lleida.

Sota el títol “A Nation in Retreat, la retirada vista per les agències internacionals” es va poder veure a la Biblioteca Pública del 14 de setembre al 27 de novembre, període durant el qual també es van organitzar diverses activitats.

El departament de Memòria Democràtica de la regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Lleida enceta la tardor 2021 plena d’activitats dedicades a difondre el debat i el record sobre alguns dels fets més traumàtics del segle XX, com són l’exili causat per la Guerra Civil i els camps de concentració nazis de la Segona Guerra Mundial.


El programa d’activitats de Memòria de la tardor 2021 van estar:

- Del 14 de setembre al 27 de novembre: Exposició a la Biblioteca Pública de Lleida “A Nation in Retreat, la retirada vista per les agències internacionals” (Inauguració 14 de setembre a les 18.00 h)

 

- 9 d’octubre: Acte d’homenatge a Neus Català. (12.00 h)

Lloc: c. Neus Català, a Pardinyes.


- 15 d’octubre: Conferència Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936: "Els Catalans de Gènova”, a càrrec de Rubén Doll-Petit. (19.00 h)

Lloc: Sala Jaume Magre.


- 17 d’octubre: Espectacle musical, literari i audiovisual “Exilio”, amb Alex Brendemühl a la veu i Nora Buschmann a la guitarra. (19.00 h)

Lloc: Cafè del Teatre de l’Escorxador.


- 23 d’octubre: Itinerari per a la recuperació de la memòria democràtica amb la ruta virtual “Viatge al cor del terror nazi: els camps de concentració i extermini”.

El ponent és el Sr. Juan Manuel Calvo Gascón, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps. (19.00 h)

Lloc: Mercat del Pla.


- 28 d’octubre: Conferència “L’Exili 1939, de la retirada a la diàspora”, amb el Sr. Jordi Gaitx Moltó. (19.00 h)

Lloc: Sala Jaume Magre.


- 25 de novembre: Conferència “La literatura de l’Exili”, amb la Sra. Maria Bohigas Sales. (19.00 h)

Lloc: Biblioteca Pública de Lleida.


- 26 de novembre: Conferència “La resistència Republicana a França”, amb el Sr. Henri Farreny (Amicale de Guerrilleros Espagnols en France), el Sr. Fernando Sánchez i el Sr. Raymond Cubells (Amicale des Anciens Internés du Camp du Vernet d’Ariège). (19.00 h)

Lloc: Sala Jaume Magre.

Més imatges