Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

80 anys de la batalla de Lleida

Amb motiu dels 80 anys de la Batalla de Lleida el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida, amb col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, s’ha dut a terme  una caminada per la ciutat de la mà de l'historiador Joan Sagués que ens anava comentant detalls de la cruenta batalla i de la transcendència d'aquesta. Es parla de 5000 víctimes. La batalla de Lleida va ser el primer graó pel front del Segre que va suposar nou mesos de foc que la ciutat va patir.

Descripció de l'itinerari:

Ens concentrem a l'esplanada del castell de Gardeny. 

- Castell de Gardeny: Es poden veure els impactes d'obusos i canons que hi ha per tot el voltant. En un extrem hi ha impactes de fuselleria que són de l'intent de la nit del 2 d'abril de recuperar la posició per part de l'exèrcit legítim. 

Carrer Alcalde Costa: En aquest carrer i en el paral·lel, el carrer Acadèmia  es va combatre casa a casa.

Es van haver de tombar els envans de les cases per defensar/atacar la ciutat. Hi ha una foto que reflecteix molt bé aquest moment encara que en Joan Sagués  parla que podria tractar-se d'una foto feta després dels atacs perquè es va fer per l'exèrcit italià i està enfocada des de les posicions republicanes.

 - Banc d'Espanya: Es poden veure els impactes de bales que hi ha a les reixes de la façana encara a l'altre costat del riu on havia els soldats republicans. Aquí sembla que es va allotjar la Falange.

 - Xamfrà del Carrer Cavallers i la Banqueta:  Es poden apreciar els impactes de bales al xamfrà. Els de la part inferior han estat rehabilitats mentre que els dels pisos superiors resten encara tapats.

Plaça Sant Francesc: Durant la Guerra Civil era coneguda amb el nom de plaça de la Llibertat.

Façana de la Paeria: En les finestres i portes amb reixes metàl·liques encara es poden veure  impactes. L'any 2011 es van tapar molts dels impactes.

Davant hi ha un fanal que es va trobar en la canalització del riu que correspondria al pont que es va volar el dia 3 d'abril de 1938, data que va acabar la batalla i les forces republicanes es van parapetar a l'altre costat del riu.

- Saló de Plens de la Paeria – Es pot veure el tapís que presideix la sala. En un racó d’aquest, posa la data del 3 d'abril de 1938 en què la ciutat va caure en mans del feixisme.

Arc de pont: Es poden veure els impactes de les bales que han estat acuradament restaurants i suposen un valor afegit a la ciutat. Mentre que la casa del Costa ha preferit eliminar-los.

Imatges: "80 ANYS DE LA BATALLA DE LLEIDA"

Més imatges

Font d'informació: 80 ANYS DE LA BATALLA DE LLEIDA