Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Antecedents de la Batalla de Lleida

Carrer Alcalde Costa, Lleida

Ara farà 80 anys que es va produir la batalla de Lleida. En aquella època els carrers es van omplir de morts i van lluitar al carrer, com és el cas del carrer Alcalde Costa. 

Es va organitzar una sèrie d'actes realitzats pel Grup de Memòria històrica del Centre Excursionista de Lleida, conjuntament amb la Paeria, per fer arribar aquest esdeveniment en el record dels lleidatans i lleidatanes.

El 24 de març de 2018 es va organitzar l'Itinerari pels antecedents de la Batalla de Lleida. Inclòs de l'inconvenient de la pluja no va impedir poder gaudir les explicacions de Pol Galitó per aquests escenaris.

Se'n va anar al Tossal de la Concepció de Fraga, el lloc esdevé un paratge singular, perfecte per explicar els combats que es van produir per aturar l'avançament feixista. Dos nius de metralladores i un refugi antiaeri (ara tancat) ens permeten situar-nos en l'enfrontament.


Es va anar a Massalcoreig, que és el primer poble ocupat per l'exèrcit franquista, en baixar cap al riu, s'arriba fins a la Badina, que és l'indret triat pels rebels per travessar el riu Cinca. Aquest indret està situat entre Torrent de Cinca, en el vessant aragonès, i Massalcoreig ja a Catalunya.


El recorregut va seguir a la Granja d'Escarp. Trobem al monestir d'Escarp on es va establir el cap de comandament que protegia el pont de la Granja. Inicialment es va establir un cap de pont, però els sollevats van decidir abandonar-lo perquè era massa exposat. Després apareixia el Cap de pont de Setòs que aprofitava un altre pont que les forces republicanes no havien volat en la seva retirada, malgrat haver-hi posat els explosius.
És un punt molt important per comprendre els enfrontaments més rellevants del Front del Segre perquè aquí es van produir durs combats per recuperar aquest emplaçament tan estratègic. El Molí de la Barca seria un indret ideal per bastir un Centre d'interpretació.
L'últim lloc va ser a Collestret, damunt d'Alcarràs, des d'on podem visualitzar la ciutat de Lleida.

Imatges "Antecedents de la Batalla de Lleida"

Més imatges

Font d'informació: ANTECEDENTS DE LA BATALLA DE LLEIDA