Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

9è Congrés de la Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja

26 al 28 de març de 2015

La novena edició del Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja es va iniciar al Saló de Plens de la Paeria amb la conferència inaugural a càrrec del reconegut periodista Manuel Campo Vidal, qui ha dissertat sobre la transició democràtica des de la perspectiva de la societat civil i l’obra política de la transició. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ser l’encarregat de presentar el conferenciant, de qui n’ha destacat la seva àmplia trajectòria professional. El paer en cap també va voler recordar la figura de qui fou regidor de drets civils de la Paeria, Xavier Aluja, i va destacar el seu intens treball per la igualtat de les persones. Un treball, segons Àngel Ros, que “sense dubte ha contribuït a la cohesió social de la ciutat”. Campo Vidal, guardonat amb el Premi Ondas el 2012 i actual president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió, va destacar, durant la seva intervenció, el paper de la societat civil en la transició democràtica i com en l’actualitat, quaranta anys després, la societat espanyola vol agafar, una altra vegada, la paraula.

 

El Congrés de la Convivència a la Ciutat, que duu el nom de qui fou regidor de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, Xavier Aluja, reflexiona anualment sobre temes relacionats amb la ciutadania. En les diferents edicions celebrades fins ara s’han tractat qüestions com els drets culturals i lingüístics, els drets i deures de la ciutadania, els drets emergents, l’economia i les polítiques socials, o els reptes de la societat del coneixement, entre d’altres. Tots aquests àmbits formen part dels debats sobre el Dret a la Ciutat i són recollits a la Carta de Ciutadania de Lleida. La carta constitueix el marc de referència fonamental del congrés.

 

El Congrés de Convivència a la Ciutat – Memorial Xavier Aluja compta per primer any amb la participació de la Universitat de Lleida, que es convertirà en la seu d’algunes de les activitats programades. D’aquesta forma, es construeix un marc de col·laboració entre l’espai divulgatiu que pretén ser el congrés i l’espai acadèmic historiogràfic de la universitat. El congrés va rebré també el suport del Consorci del Turó de la Seu Vella, que cedirà un espai i oferirà una visita guiada.

La inauguració del congrés també ha comptat amb la presència del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, i la regidora de Drets Civils (d’aquest moment), Cooperació i Igualtat de la Paeria, M. Rosa Ball.

Més imatges

Web: Notícies » Ajuntament de Lleida » El periodista Manuel Campo Vidal reflexiona sobre la transició democràtica en l’inici del 9è Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja (paeria.cat)

Contingut relacionat

9è Congrés de la Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja