Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ajuntament de Lleida

Plaça de la Paeria 1, Lleida

El Tribunal Popular es va traslladar al Palau de la Paeria aprofitant que en aquell moment l'activitat de l'ajuntament estava sota mínims.

El «primer» Tribunal Popular (agost-novembre de 1936) va tenir, si es compara amb les formes jurídiques habituals, una composició i un funcionament força informal.

De fet funcionava com un «tribunal per jurats» on aquest eren militants de les organitzacions obreres, de composició variable i de nomenament més aviat incert.

Així i tot, el president sempre va ser el mateix, Josep Larroca (conegut com «el Manco»), un ferroviari de la CNT, mentre fiscals ho van ser Francesc Pelegrí i Agustí Martín, tots dos també ferroviaris i tots dos militants del POUM.

La contundència de les sentències –la lògica del tribunal abocava substancialment a què l'acusat només pogués ser considerat culpable, cosa que comportava la pena de mort, o innocent i era posat immediatament en llibertat- i la personalitat dels jutjats, feia que les actuacions del Tribunal Popular fossin molt concorregudes i les seves decisions van despertar una gran expectació.

Més imatges

Fotos cedides pel Servei d'Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l'Institut d'Estudis Ilerdencs-Fons Ramon Rius.