Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acció de sensibilització al voltant de la diversitat sexual i de gènere amb motiu del mes de l'Orgull

Juny 2023

#lleidatanamentorgulloses és el lema de la proposta sorgida de les entitats de la Comissió Permanent del Consell Municipal pels drets de les persones LGTBIQ+ i contra la Lgtbifòbia.

El Consell Municipal pels drets de les persones LGTBIQ+ i contra la Lgtbifòbia, constituït  el desembre del 2016, en reunió del Plenari de març de 2022, va aprovar realitzar una acció de sensibilització i visibilització del col·lectiu LGTBIQ, arran d’un parell d’agressions LGTBI fòbiques que van succeir a Lleida i que es van atendre des del Servei d’Atenció Integral (SAI).

En la mateixa reunió, es va acordar que serien les entitats de la Comissió Permanent i les persones tècniques de l’Ajuntament de Lleida qui treballarien en la proposta.

A partir de diferents reunions amb les entitats i el personal tècnic, de pensar col·lectivament com plantejar la temàtica per no caure en missatges vells i gastats, que sovint revictimitzen i mantenen els estereotips al col·lectiu i de proposar diferents imatges i dissenys, s’ha consensuat fer una campanya adreçada –i que apel·li– a la ciutadania, en lleidatà i amb un missatge alegre, en positiu, amb un to humorístic i que ens trasllada la diversitat de persones que conviuen a la ciutat.

L’objectiu és que la ciutadania llegeixi els missatges i s’adoni que a les ciutats hi conviuen persones diverses i que tothom es mereix respecte i ha de respectar a les altres.

L'acció es desenvolupa coincidint amb el mes de l’Orgull LGTBIQ+ i els diferents actes que es realitzaran a Lleida amb motiu d’aquesta celebració. El Dia de l’Orgull ens recorda els fets succeïts al pub Stonewall, a Nova York, el 28 de juny de 1969, i els disturbis i manifestacions posteriors a la batuda policial i les detencions de persones al local, fets que són considerats com el naixement del moviment per a la lluita dels drets LGTBIQ+.

#lleidatanamentorgulloses, amb disseny de Neus Huguet, realça Lleida i les seves peculiaritats lèxiques, però també la seva agricultura (fruita), gastronomia, cultura, la seva fauna, els seus costums i la seva gent… i apel·la a l’orgull que sentim de “lo nostre” i de la nostra diversitat i riquesa.

Com a elements d'aquesta acció, comptem amb una imatge gràfica per a premsa, publicitat de gran format (opis, banderoles i cartelleria) i entorn online amb diferents missatges en lleidatà emparats en la bandera LGTBIQ+. El grafisme va acompanyat d’un QR que porta a aquesta pàgina web i la idea és que tant el col·lectiu LGTBIQ+ com la ciutadania de Lleida es pugui fer seu el hashtag #lleidatamentorgulloses i el faci servir en xarxes tant aquest mes de celebració de l’Orgull com en un futur.

Els missatges que es volen fomentar són el respecte i la no discriminació de les diversitats sexuals i de gènere, sigui quina sigui l’orientació sexual, la identitat o l'expressió de gènere.

A Lleida fem lo mandongo: txulles, llomillos, llangonisses i botifarres
❤️ Missatge que apel·la a la diversitat de cossos i al col·lectiu trans.

 
A Lleida tenim peres i mançanes, però també prèssics i aubercocs.
🧡 Missatge que apel·la a la diversitat sexual i de gènere.


 A Lleida som molt castissos i aconvidem tothom a les lifares.
💛 No discriminació a les diversitats en cap espai.

A Lleida respectem la biodiversitat: sangartilles i llangostos; muricecs i culleretes…
💚 Diversitat de gènere, col·lectiu trans.
 

A Lleida mingem carn i peix, però també caragols i catxipanda.
💙 Respecte a totes les orientacions afectives i sexuals. 
 

A Lleida ens astimem entre hòmens i ens fem festetes entre sinyores.
💜 Diversitat sexual i plaer femení.

A Lleida pots astimar, amar, aimer, a iubi…  com vulgos i anquivulgos.
🤎 Diversitat interseccional (persones LGTBIQ+ racialitzades).

 
A Lleida mos ascatxigue el gris de la boira, però fardem de tots los colors.
🖤 Respecte a les diversitats del col·lectiu LGBTIQ+. 

També s’ha treballat un garrotí interpretat per diferents artistes de la ciutat, sota la coordinació de Joan Baró, i que constitueix la banda sonora de l’acte de celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ a Lleida i que compta amb un vídeo del making off enregistrat i produït per Genaro Massot.

Vídeo del "Garrotin de colors" de la campanya #lleidatanamentorgulloses