Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

7 de març de 2021

El dia 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones. Per aquest motiu des de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida s’ha programat la representació de l’obra de teatre 36+1 de la Companyia Inútils Mots. L’actriu Maria Pla posa en escena una teatralització de poemes de Ricard Creus. A través d’una actuació intensa i electritzant ens ofereix una visió íntima dels fets que es van produir a partir del 18 de juliol de 1936. Parla de la guerra, de la postguerra, i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats democràtiques. L’esdevenir d’un temps amb textos d’un home narrats per una dona.

La representació teatral es va dur a terme al Cafè del Teatre de l’Escorxador.

Més imatges

27 de març de 2021

El 27 de març de 1938 les tropes del general Franco havien arribat a Fraga i Torrente de Cinca en aquesta última població els rebels van travessar el riu i ocupar la primera població catalana, Massalcoreig.

Les ordres d'aquestes tropes eren les d'avançar pel corredor entre la carretera de la Jonquera i el riu Segre per ocupar, la ciutat de Lleida, i convertir el riu en la línia de front que havia de separar els dos exèrcits enfrontats.

Durant nou mesos el riu Segre es va convertir en testimoni privilegiat dels enfrontaments entre les forces lleials a la República i les franquistes.

Vuitanta-tres anys després es realitza un recorregut audiovisual per les restes bèl·liques existents i a la vegada van recordar la història dels combats que hi van tenir lloc i de la resistència de l'Exèrcit Republicà per impedir l'ocupació de Lleida.

L’itinerari “Lleida, 1938: la Guerra Civil arriba al riu Segre” va ser guiat pel Pol Galitó Martí especialista en el Front del Segre.

Més imatges

3 de juliol de 2021

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida i l’Associació per a la Interpretació de l’Horta de Lleida van presentar el curtmetratge educatiu "La maleta de l’Horta" a la Granja Pifarré (partida de la Caparrella) en format de cinema a la fresca.

Es tracta d’un projecte conjunt de Memòria Democràtica a l’Horta de Lleida. El format del projecte ha estat un curtmetratge rodat a l’Horta per actors i actrius amateurs lleidatanes. Aquest producte audiovisual té associada una guia didàctica per instituts i escoles amb l’objectiu de presentar les causes i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola i la seva afectació directa a Lleida. Tot per obrir debat i reflexió, entre els joves, sobre aquest període històric. Els materials audiovisuals i didàctics del projecte estaran a disposició de docents dels centres educatius de Ponent a partir del curs 2021-22.

Més imatges

16 de juliol de 2021

Aquest itinerari ofereix un recorregut per les causes i desenvolupament de l'operació militar, incidint en la diversitat dels seus combatents en edat, ideologia i motivacions, i la visita als principals espais de combat.

Més imatges

Contingut relacionat