2023
CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA GUERRA CIVIL: PASSAT, PRESENT... I FUTUR?
El procés de recuperació de la Memòria Democràtica va comportar la construcció de diversos centres o museus dedicats a explicar determinats fets del nostre passat com són el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera o el Centre d’Interpretació 115 Dies dins de l’estructura del COMEBE que vol recordar “la batalla de l’Ebre”.
Fa uns mesos, es va constituir a Lleida, la Plataforma d’Entitats Lleida 1936 que demana la creació d'un Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra a la ciutat de Lleida.
Per poder donar resposta a determinats interrogants que comporta la gestació d’un centre d’aquestes característiques, hem pensat que seria interessant portar a un especialista que va participar en la creació d’un dels centres de referència del nostre país, el MUME de La Jonquera.
La conferència va estar a càrrec de l’Enric Pujol i Casademont, doctor en Filosofia i Lletres –especialitat d’Història– per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i periodista. Ha estat professor de la UAB, adscrit al Departament d’Història Moderna i Contemporània, i forma part del Consell Científic i Pedagògic del MUME des de l’any 2009. Va ser una de les persones encarregades de dur a terme el projecte de museïtzació d’aquest espai. El setembre de 2021 és nomenat director del MUME fins el gener de 2023. També és membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de 2016.
INFORMACIÓ I INSCRIPCIÓ:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat
LA GUERRA CIVIL AL CAP DE PONT DE BALAGUER: EL MORINYOL I LES TRINXERES DE MONTGAI
Itineraris per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida.
És un Itinerari per conèixer de prop els vestigis bèl·lics que la Guerra Civil Espanyola van deixar en aquests indrets de la comarca de la Noguera.
Durant l’Itinerari es va visitar el mirador del Morinyol (Bellcaire d’Urgell) des d'on es pot contemplar, en tota la seva extensió, el que va ser el cap de pont de Balaguer. Aquest espai fou escenari de violents combats durant l'ofensiva republicana de maig de 1938. Es van poder conèixer els Tossals de les trinxeres de Montgai on es troben un conjunt de fortificacions de l’Exèrcit Republicà i es va recórrer un sector que formava part d'un centre de resistència del sistema defensiu republicà al Front del Segre.
La ruta va estar guiada per Pol Galitó. Investigador de la Guerra Civil a Catalunya i Aragó, especialment en el territori del Front del Segre. Actualment, presideix l'Associació d'Estudiosos del Front del Segre. L’any 2000 va intervenir i aportar material audiovisual per l'edició del reportatge del programa Línia 900 de TVE "Tras las huellas de la Guerra Civil". El 2005 a proposta del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Lleida va executar el projecte de recuperació i senyalització, de l'espai del Merengue i tomba de Camarasa. A més ha participat en documentals de TV, conferències i visites guiades explicant la guerra al Front del Segre.
L’Itinerari va començar a les 10:00 hores al Morinyol.
IMPORTANT:
Activitat gratuïta. Es va fer sortida col·lectiva de vehicles per a persones que no coneixien la ruta o no tenien mitjans per arribar-hi.
Inscripció prèvia a:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida 973700457 - a/e memoriademocratica@paeria.cat
Centre Excursionista de Lleida 973242329 - a/e: cel@cel.cat
LECTURA DRAMATITZADA: “LES AIGÜES DE L’OBLIT DE SÒNIA GARANGOU”
Les aigües de l’oblit, publicat el maig de 2022 per Pagès Editors, explica la història del Ciudad de Barcelona i dels brigadistes internacionals que hi viatjaven el 30 de maig de 1937. Aquell dia el vaixell va ser atacat per un submarí franquista que el va enfonsar davant la costa de Malgrat de Mar. En el llibre es ressegueixen les biografies d’aquests homes que havien deixat la feina, la família i una vida aparentment segura per venir a lluitar contra el feixisme mentre els seus governs miraven cap a una altra banda i els declaraven fora de la llei.
La Voz Ahogada Projecte Escènic és la companyia fundada a Barcelona l’any 2017 pels actors de teatre i televisió Iván Campillo i Mireia Clemente i actualment compta amb un equip artístic format per artistes de referència com les actrius Laura Sancho, el coreògraf Máximo Hita o el músic Jorge Sarraute. La companyia té com a objectiu la recerca i la difusió de la memòria històrica mitjançant les arts escèniques i les activitats pedagògiques. Col·laboren amb entitats memorialistes com l’ACEPF o l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, amb historiadors, testimonis reals i altres agents de participació ciutadana. Han realitzat muntatges com “A Voz Ahogada. Un homenatge a Miguel Hernández”, “Una nova primavera. La història de les Brigades Internacionals”, “Dones Lliures”, o “En Bangkok también hay ratas”, primer premi La Filadora 2021.
VEUS DESENTERRADES. UNA MIRADA A LES FOSSES DE LA GUERRA CIVIL
El Departament de Drets Civils va organitzar una nova edició de Debats de Memòria.
Durant la xerrada es va explicar el paper de l'arqueologia forense en les fosses de la Guerra Civil Espanyola. Es va donar resposta a algunes qüestions, com, què s’ha aconseguit amb les actuacions de recuperació de restes òssies? O com i per què s’han obert algunes i d’altres encara no? Què ens queda per investigar? Quins són els reptes de futur en les intervencions de les fosses comunes del darrer conflicte bèl·lic?
Ens vam apropar a la memòria d’algunes emblemàtiques exhumacions per a recuperar les víctimes represaliades durant la Guerra Civil amb la intenció de retornar les restes òssies i els materials als seus familiars. Els casos que es van relatar, han estat les intervencions més emblemàtiques arreu de l'Estat i les més significatives de Catalunya.
La conferència va ser a càrrec de Jordi Ramos Ruiz, arqueòleg.
✍Informació:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
☎️ 973700457
📧 memoriademocratica@paeria.cat.
Visita als espais de Memòria del cementiri de Lleida
El dia 19 de maig de 2023, el Secretario de Estado de Memoria Democrática, Fernando Martínez López va visitar els Espais de Memòria del cementiri de Lleida. Durant la visita se li va explicar els 7 punts de Memòria que estan situats en aquest indret.
La visita va ser guiada per la historiadora, la Conxita Mir Curcó que juntament amb el Joan Sagués San José van realitzar l'estudi de les fosses del cementiri, l'any 2010. També van assistir diversos membres de la Corporació Municipal, el Subdelegat del Govern a Lleida i el membre del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín Boncompte.
FEDERICO GARCÍA LORCA, UN POETA AMB ÀNIMA DE MÚSIC
El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida van organitzar la representació d’aquest espectacle. Un recital poètic i musical que va repassar la trajectòria literària i personal del poeta i dramaturg universal, Federico García Lorca.
L’espectacle va fer un recorregut per poemes i fragments d’obres teatrals com Bodas de Sangre, Mariana Pineda, La casa de Bernarda Alba o Yerma, entre altres. També va repassar algunes composicions de músics que va admirar i cançons populars que van recuperar i harmonitzar, com Reflejo de luna de Paco de Lucía, Soleares de Joaquín Turina, Nana de Sevilla o La Tarara, etc.
Carles Herraiz, a la guitarra, combinada amb la veu Gina Raymat, van repassar aquestes pinzellades de la vida i obra de l’autor andalús.
L'acte va ser gratuït i sense inscripció prèvia.
INFORMACIÓ:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
Telèfon: 973700457
Correu electrònic: memoriademocratica@paeria.cat
Carles Herraiz va néixer a Barcelona i es va iniciar en la música als set anys, quan va assistir a les seves primeres classes de guitarra a Santa Coloma de Gramenet, Dos anys més tard va començar els estudis musicals al Conservatori de Badalona on va estudiar guitarra amb Sebastián Villalta i Vicenç Mayol. Els va finalitzar al Conservatori Superior Municipal de Barcelona amb matrícula d’honor. A partir d'aquí, va continuar la seva formació amb el mestre José Tomàs, a Alacant, i a l’Escola d’Arts Musicals Luthier, a Barcelona. Carles Herraiz ha actuat com a solista, amb grups de música de cambra i orquestres simfòniques, la seva interpretació ha estat premiada en concursos nacionals i internacionals d'Espanya i Itàlia. Des de l'any 1995 és professor del Conservatori Municipal de Lleida.
Gina Raymat. Presentadora, comunicadora i videoperiodista amb una llarga experiència a diferents mitjans de premsa local: Lleida Televisió, Radio Lleida-Cadena Ser, Onda Cero, Antena 3 Ràdio, COPE Lleida, entre altres. Actriu amateur a les companyies teatrals AEM i TOAR i rapsoda amb els espectacles “Poesia i punt” i “Federico García Lorca, un poeta amb ànima de músic”.
INAUGURACIÓ DE PLAFONS D’ESPAIS DE MEMÒRIA DE LLEIDA
2023 09 23_INAUGURACIÓ DE PLAFONS D’ESPAIS DE MEMÒRIA DE LLEIDA
La ciutat de Lleida està plena d’espais de Memòria Democràtica que són el record dels diversos fets succeïts en el període que compren la II República fins a la Transició. Alguns d’aquests espais ja han estat documentats i senyalitzats com són el Cementiri de Lleida, el Liceu Escolar, la plaça Cervantes i la plaça de la Catedral.
El 23 de setembre es van incorporar dos espais nous: les passarel·les del Liceu Escolar i dels Camps Elisis. En el primer indret s’ha recordat l’ocupació de la ciutat per les forces rebels el 3 d’abril de 1938. En la segona localització es va fer esment al front de guerra que va ser el riu Segre en el seu pas per la ciutat entre abril de 1938 i el gener de 1939.
Aquests indrets passen a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L’acte va comptar amb la presència de l’historiador Joan Sagués San José que ha redactat els textos dels plafons i que va explicar a tots els assistents, el context històric dels cartells.
L’acte va començar a la passarel·la del Liceu Escolar, al costat de la plaça Blas Infante, a les 11.00 hores i, seguidament, va continuar en la passarel·la dels Camps Elisis.
Informació:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
Telèfon: 973700457Correu electrònic: memoriademocratica@paeria.cat
2023 03 25_INAUGURACIÓ DE PLAFONS D’ESPAIS DE MEMÒRIA DE LLEIDA
La ciutat de Lleida està plena d'espais de Memòria Democràtica que són el record dels diversos fets succeïts en el període que compren la II Republicà fins a la Transició. Alguns d'aquests espais ja han estat documentats i senyalitzats com el Cementiri de Lleida o el Liceu Escolar. A partir del 25 de març s'incorporen dos espais nous: la plaça Cervantes i la plaça de la Catedral.
En el primer indret es va recordar la Presó Provincial i el Monument als Caiguts.
En la segona localització es va fer esment a l'incendi de la Catedral, l'agost de 1936 i la seva reconstrucció que va ser completada l'any 1955.
Aquests indrets passen a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L'acte va comptar amb la presència de l'historiador Joan Sagués San José que ha redactat els textos dels plafons i que va explicar a tots els assistents, el context històric dels cartells.
Horaris: Plaça Cervantes a les 10.00 h i plaça de la Catedral a partir de les 10.30 h.
Informació:
Memòria Democràtica - Ajuntament de Lleida.
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat
Justícia i Revolució. El Tribunal Popular de Lleida (1936-1937)
ITINERARI: JUSTÍCIA I REVOLUCIÓ. EL TRIBUNAL POPULAR DE LLEIDA (1936-1937)
Aquest itinerari va estar conduït per l’historiador, Jaume Barrull Pelegrí, un dels millors coneixedors de la història d’aquest Tribunal.
El Tribunal Popular es va constituir el 18 d’agost de 1936, fracassat el cop d’estat i difuminades les institucions republicanes. En aquest organisme de justícia revolucionària es poden comprendre totes les convulsions que va viure la República en guerra, des del 18 de juliol de 1936 fins als fets de maig de 1937.
Aquest Itinerari es va fer en format virtual al Mercat del Pla al setembre de l’any 2020, i amb aquest s'ha pogut gaudir de la possibilitat de realitzar-lo de manera presencial.
L’itinerari va començar a les 11.00 h. i va tenir una durada de 90 minuts.
ACTE GRATUÏT - INSCRIPCIÓ PRÈVIA
Informació i inscripcions:
Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.catCentre Excursionista de Lleida
Telèfon: 973242329
a/e:cel@cel.cat