Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

2 de març de 2023 a les 19.00 h. Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida)

El procés de recuperació de la Memòria Democràtica va comportar la construcció de diversos centres o museus dedicats a explicar determinats fets del nostre passat com són el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera o el Centre d’Interpretació 115 Dies dins de l’estructura del COMEBE que vol recordar “la batalla de l’Ebre”. 

Fa uns mesos, es va constituir a Lleida, la Plataforma d’Entitats Lleida 1936 que demana la creació d'un Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra a la ciutat de Lleida.

Per poder donar resposta a determinats interrogants que comporta la gestació d’un centre d’aquestes característiques, hem pensat que seria interessant portar a un especialista que va participar en la creació d’un dels centres de referència del nostre país, el MUME de La Jonquera. 

La conferència va estar a càrrec de l’Enric Pujol i Casademont, doctor en Filosofia i Lletres –especialitat d’Història– per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i periodista. Ha estat professor de la UAB, adscrit al Departament d’Història Moderna i Contemporània, i forma part del Consell Científic i Pedagògic del MUME des de l’any 2009. Va ser una de les persones encarregades de dur a terme el projecte de museïtzació d’aquest espai. El setembre de 2021 és nomenat director del MUME fins el gener de 2023. També és membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de 2016.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIÓ:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

19 de març de 2023

Itineraris per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida.

És un Itinerari per conèixer de prop els vestigis bèl·lics que la Guerra Civil Espanyola van deixar en aquests indrets de la comarca de la Noguera.

Durant l’Itinerari es visitarà el mirador del Morinyol (Bellcaire d’Urgell) des d'on es podrà  contemplar, en tota la seva extensió, el que va ser el cap de pont de Balaguer. Aquest espai fou escenari de violents combats durant l'ofensiva republicana de maig de 1938. A continuació, anirem a conèixer els Tossals de les trinxeres de Montgai on es troben un conjunt de fortificacions de l’Exèrcit Republicà i podrem recórrer un sector que formava part d'un centre de resistència del sistema defensiu republicà al Front del Segre.

La ruta serà guiada per Pol Galitó. Investigador de la Guerra Civil a Catalunya i Aragó, especialment en el territori del Front del Segre. Actualment, presideix l'Associació d'Estudiosos del Front del Segre. L’any 2000 va intervenir i aportar material audiovisual per l'edició del reportatge del programa Línia 900 de TVE "Tras las huellas de la Guerra Civil". El 2005 a proposta del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Lleida va executar el projecte de recuperació i senyalització, de l'espai del Merengue i tomba de Camarasa. A més ha participat en documentals de TV, conferències i visites guiades explicant la guerra al Front del Segre.

L’Itinerari començarà a les 10:00 hores al Morinyol.

IMPORTANT:
L’activitat és gratuïta. En el cas que hi hagi persones que no coneguin la ruta per arribar-hi, es farà una sortida col·lectiva de vehicles des de la ciutat de Lleida a les 09:30 hores

Recomanem fer inscripció prèvia a:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida 973700457 - a/e memoriademocratica@paeria.cat 
Centre Excursionista de Lleida 973242329 - a/e: cel@cel.cat

 Més imatges

25 de març de 2023 a les 10.00 h. - Plaça Cervantes i Plaça Catedral de Lleida.

La ciutat de Lleida està plena d'espais de Memòria Democràtica que són el record dels diversos fets succeïts en el període que compren la II Republicà fins a la Transició. Alguns d'aquests espais ja han estat documentats i senyalitzats com el Cementiri de Lleida o el Liceu Escolar. A partir del 25 de març s'incorporaran dos espais nous: la plaça Cervantes i la plaça de la Catedral. En el primer indret es recordarà la Presó Provincial i el Monument als Caiguts. En la segona localització es farà esment a l'incendi de la Catedral, l'agost de 1936 i la seva reconstrucció que va ser completada l'any 1955.

Aquests indrets passaran a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. L'acte comptarà amb la presència de l'historiador Joan Sagués San José que ha redactat els textos dels plafons i que explicarà, a tots els assistents, el context històric dels cartells.

Horaris: Plaça Cervantes a les 10.00 h i Plaça de la Catedral a partir de les 10.30 h.

Informació:
Memòria Democràtica - Ajuntament de Lleida.
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges