Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

📆 Del 31 d’octubre de 2024 al 18 de gener de 2025 - 📍 Biblioteca pública de Lleida

-DEBATS DE MEMÒRIA-

“On són?” Aquesta és la pregunta que es fan milers de persones respecte dels seus familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.

Aquesta mostra produïda per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat i comissariada per la historiadora Queralt Solé, està pensada per donar a conèixer a la ciutadania què està fent la Generalitat de Catalunya respecte a les fosses comunes i què ha fet amb anterioritat. S’hi destaquen també les exhumacions que va iniciar la Generalitat republicana durant la mateixa Guerra Civil. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que cerquen o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.

Per tal de donar a conèixer d’una manera més detallada el contingut dels elements exposats, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Biblioteca Pública s’han preparat tota una sèrie de visites guiades destinades tant al públic escolar com al general. Aquestes visites estan guiades per l’empresa Iltirta Arqueologia SL que està especialitzada a realitzar les excavacions de les fosses de la Guerra Civil a Catalunya.

Les visites guiades estan programades dins de l’horari de treball de la Biblioteca Pública de Lleida i hi haurà la possibilitat de fer-les amb anglès, francès i llenguatge de signes.

Es duran a terme al Claustre de la Biblioteca Pública entre el 31 d’octubre de 2024 i el 18 de gener de 2025 i per assistir-hi s’ha de fer inscripció prèvia.

Informació i inscripcions:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

 

Més imatges

📆 FINS EL 18 DE GENER 📍 Biblioteca pública de Lleida. (Rambla d’Aragó, n.10)

El Departament de Drets Civils de l'Ajuntament de Lleida i la Biblioteca Pública de Lleida va organitzat les visites guiades de l’exposició  ON SÓN? 85 ANYS D’EXHUMACIONS DE FOSSES COMUNES DE LA GUERRA CIVIL A CATALUNYA.

“On són?” Aquesta és la pregunta que es fan milers de persones respecte dels seus familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.

Aquesta mostra produïda per la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat i comissariada per la historiadora Queralt Solé, està pensada per donar a conèixer a la ciutadania què està fent la Generalitat de Catalunya respecte a les fosses comunes i què ha fet amb anterioritat.

Per tal de donar a conèixer d’una manera més detallada el contingut dels elements exposats, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Biblioteca Pública van preparar tota una sèrie de visites guiades destinades tant al públic escolar com al general. Aquestes visites van estar guiades per l’empresa Iltirta Arqueologia SL que està especialitzada en realitzar les excavacions de les fosses de la Guerra Civil a Catalunya.

Les visites guiades van estar programades dins de l’horari de treball de la Biblioteca Pública de Lleida i hi vam tenir la possibilitat de fer-les amb anglès, francès i llenguatge de signes.

Aquestes visites es van començar a fer el 31 d’octubre de 2024 i es van dur a terme fins el 18 de gener de 2025 al Claustre de la Biblioteca Pública, per assistir-hi s’havia de fer inscripció prèvia.

DATES I HORARIS DE VISITES:

  • 08/01/2025 INS. JOSEP LLADONOSA.
  • 16/01/2025 INS. JOSEP LLADONOSA.
  • 18/01/2025 A LES 11.00 h. (Amb aquesta visita es va donar per finalitzada l’exposició)

Inscripció obligatòria:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

Celebrat el 5 d’abril de 2025 a la Sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2) a partir de les 09.30 hores. -- i el 6 d’abril de 2025 - Es va dur a terme un Itinerari pels escenaris de les Brigades Internacionals.

Aquestes jornades van vesar sobre les Brigades Internacionals a les terres de Lleida i la seva contribució en la defensa de les llibertats. Ens ofereixen un marc de reflexió i debat sobre l’impacte i les conseqüències de les guerres, i ens han d’ajudar a conèixer quines estratègies hem d’implementar, justament en aquests temps convulsos, per preservar la Memòria com antídot. Tenint molt presents els principis i valors proclamats per l’ONU, per fer del Coneixement i el Reconeixement, la no Repetició. Aquestes Jornades Internacionals ens permeten compartir instruments que fins ara s’han anat implementant i recollir noves aportacions amb dimensió europea i, també, reconèixer i senyalitzar llocs de memòria en el territori.

En el marc de les Jornades es va inaugurar l’exposició Brigades Internacionals i Multilingüisme,  exposada al Claustre de l’Hemeroteca de la Biblioteca Pública de Lleida, fins al 31 de maig de 2025.

Les Jornades organitzades per l’Amical de les Brigades Internacionals, tenen el suport de Memòria Democràtica de la regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament d’Almacelles, el Centre Excursionista de Lleida, l’Amical de Mauthausen i altres camps, la Biblioteca Pública de Lleida, la Universitat de Barcelona-CRAI Pavelló de la República, el Sistema d'Informació Digital sobre les Brigades Internacionals de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida.

L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre. El seu fi és reconèixer, preservar i divulgar el paper històric de les dones i homes procedents d’arreu del món, que van venir a Espanya i van integrar les Brigades Internacionals, defensant la II República del cop militar feixista que va provocar la Guerra a Espanya (1936-1939).

Inscripció prèvia obligatòria:amicalbrigadesinternacionals@gmail.com
Informació: amicalbrigadesinternacionals@gmail.com

Díptic del programa de les Jornades

Més imatges

INAUGURACIÓ: 3 DE MAIG A LES 19:00H -- EXPOSICIÓ: 📆 DEL 3 AL 16 DE MAIG DE 2025 -- 📍 Centro Extremeño de Lleida (C. Indíbil i Mandoni, 8. Lleida)

INAUGURACIÓ: 3 DE MAIG A LES 19.00 h.

EXPOSICIÓ: DEL 3 AL 16 DE MAIG DE 2025

HORARIS DE VISITES A L'EXPOSICIÓ:
  • De dimarts a divendres de 9.00 h a 14.00 h i de 19.00 h a 21.00 h
  • Dissabte de 9.00 h a 14.00 h i de 19.00 h a 21.00 h
  • Diumenge de 9.00 h a 16.00 h

Aquesta exposició tracta d’uns fets passats el mes de setembre de 1936, quan milers de persones d’Extremadura van fugir des del sud-oest de la província de Badajoz fins a Azuaga, tot intentant d’escapar dels territoris que anaven caient en mans dels rebels franquistes i arribar a la zona republicana. Tot i que uns quants milers van assolir-la seva fita, prop de dues mil d’aquestes persones van ser metrallades a mig camí per soldats apostats a les muntanyes, entre Reina i Fuente del Arco. Un centenar va caure sobre el terreny i la resta va ser portada a Llerena, molts dels quals van ser assassinats a aquesta ciutat i d’altres van ser retornats als seus indrets d’origen on vaser assassinats.

 

Dissenyada i organitzada per l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica “José González Barrero” de Zafra (Badajoz), l’exposició compta amb el finançament del Govern d’Espanya, de la Diputació de Badajoz i de l’Ajuntament de Zafra, i amb la col·laboració d’altres ajuntaments i associacions de memòria històrica d’Extremadura. S’emmarca en un projecte de recerca que pretén aclarir aquets fets i esbrinar la identitat del major nombre possible de víctimes. L’exposició es un instrument de la pròpia recerca i pretén estimular la recollida de testimonis de familiars dels protagonistes. A més, és un vehicle per a la seva promoció i dignificació.

 

Informació:

CENTRO EXTREMEÑO DE LLEIDA
C. Indíbil i Mandoni, 8. Lleida
Telèfon: 973274650
a/e: extremaduralleida@gmail.com

Més imatges

📆 20 de maig de 2025 a les 19.00h. - 📍 Sala Jaume Magre (C. Bisbe Torres, 2. Lleida)

 -DEBATS DE MEMÒRIA-

Durant els últims anys la historiografia espanyola s'està interessant de manera particular per engegar recerques al voltant d'una qüestió que fins ara no havia sigut objecte d'estudi: els dissenyadors i organitzadors de les polítiques eliminacionistes de l'Espanya colpista del 1936, però també aquells que es van encarregar d'executar-les al peu de la fosa, tenint en compte les seves trajectòries vitals i a les seves motivacions, a la manera en què van interactuar entre si, a la seva organització, a la lògica mateixa que va haver-hi darrere les matances del primer estiu i tardor de la guerra, que concentra la major part dels assassinats contra població civil quasi sempre indefensa.

 Aquesta conferència abordarà totes aquestes qüestions a partir del cas de l'Aragó colpista, partint de la mateixa recerca de David Alegre (professor lector a la Universitat Autònoma de Barcelona) sobretot del cas de Saragossa, però també d'altres punts de la geografia aragonesa sobre els quals ha treballat extensament en arxius de tot l'Estat i realitzant entrevistes amb persones de l'entorn dels mateixos perpetradors.

Informació:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges