2022
La Batalla de Terol i l'enfonsament del front d'Aragó: el punt d'inflexió de la Guerra Civil (desembre de 1937-març de 1938)
Els enfrontaments per la capital meridional de l'Aragó no només canviarien el curs de la Guerra Civil, en destruir les millors unitats i les reserves republicanes i deixar als colpistes el camí obert fins a la Mediterrània i el Ponent català, sinó que a més a més suposarien un salt qualitatiu pel que fa al nombre de baixes, les condicions climàtiques en què es va combatre, la quantitat i qualitat del material bèl·lic emprat i les formes d'actuar.
L’autor de la conferència anomena aquesta batalla “el Stalingrad espanyol”.
El dia 22 de febrer de 1938 finalitzaven les operacions militars i quedava la porta oberta per a l’ocupació de Lleida el 3 d’abril.
La conferència va estar conduïda pel David Alegre Lorenz, professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Frederica Montseny, l’anarquia al poder
Frederica Montseny va ser una dona que va lluitar en un món d’homes. Una persona compromesa amb una ideologia que rebutjava la figura de l’Estat, però, per compromís amb la República, va acceptar ser ministra de Sanitat i Assistència Social.
L’anarquisme arribava al poder. Fou testimoni de les lluites internes de les organitzacions republicanes i de la derrota final de la República. Va viure a l’exili fins a l’any 1977 fins que va poder tornar al nostre país.
La conferència va estar realitzada per Elvira Siurana Zaragoza, de coneguda trajectòria en l’activisme social en les nostres contrades.
Els vestigis de la Guerra Civil al Turó de la Seu Vella
Itineraris per a la recuperació de la Memòria democràtica de Lleida
En aquest itinerari vam poder conèixer de prop els vestigis bèl·lics que la Guerra Civil Espanyola va deixar al Turó de la Seu Vella així com l’empremta i les conseqüències que la guerra va comportar tant en l’antiga catedral com en el castell reial.
Durant el recorregut vam poder visitar un niu de metralladores situat al carrer Camp de Mart, un búnquer localitzat sota el Baluard de Louvigny i un refugi antiaeri, ambdós tancats habitualment al públic. Ens vam passejar per les dues plataformes antiaèries construïdes en el Baluard del Rei i en el Baluard de la Reina i entrarem al Castell del Rei per veure les pintures murals que tropes regulars marroquines van deixar en un dels murs de l’antiga Sala de Corts.
La ruta va finalitzar a la Seu Vella, convertida en un camp de concentració de presoners republicans des d’abril de 1938 a l’agost de 1940 i, per tant, un espai idoni per fer memòria democràtica.
Aquest itinerari va estar conduït per la Núria Piqué, arqueòloga de formació.
Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica “Tossal de Moradilla”
El Tossal de Moradilla és un turó situat al costat de la carretera LL-11 direcció Els Alamús. És un element de gran valor històric, on trobem fortificacions militars de la Guerra Civil amb les restes d’un enorme búnquer de metralladores i un conjunt de trinxeres.
Era un dels espais de defensa del Front del Segre. L’investigador de la Guerra Civil, Pol Galitó ens va fer un recorregut per aquestes restes al mateix temps que ens va explicar del seu valor arquitectònic i militar.
També és un lloc privilegiat per entendre l’ofensiva contra Catalunya de desembre de 1938 i la fugida de la població civil.
La gran evasió Republicana
El maig de 1938, al voltant de 2.500 homes s'amuntegaven a les brigades del penal del fort de San Cristóbal (Navarra). Entre els reclusos hi havia presos polítics i presoners de guerra que vivien en condicions infrahumanes i sota permanent amenaça de tortura o execució.
El diumenge 22 de maig d'aquell any, el calendari marcava la festa de santa Rita, patrona dels impossibles, quan 795 van aconseguir escapar-se de la històrica fortalesa. Aquesta gran evasió republicana no va ser una fugida improvisada i va provocar un enorme impacte a les autoritats franquistes.
Davant la idea que, en plena Guerra Civil, “un grapat de presos desnodrits i apallissats” prengués una de les presons més segures de l'Espanya franquista, els seus responsables van ordenar una ferotge cacera dels fugats en què van participar soldats, guàrdies civils, carlins, falangistes i civils.
Conferència conduïda per l’autor d’un dels llibres més interessants que s’han publicat de Memòria Democràtica en els darrers mesos, “La gran evasión española”.
Alejandro Torrús López (autor), Cap d'Opinió del diari digital Público. Durant anys va ser responsable de la informació de Memòria Històrica a l'esmentat diari on va ser premiat amb la distinció de l'Associació Pro Drets Humans Espanya el 2017.
Adolescents en guerra, la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre
L’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica. El Departament de Drets Civils va preparar l’itinerari ”Adolescents en guerra, la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre” que va estar guiat per Terra Enllà.
Aquest Itinerari de Memòria va recórrer les petjades de la lleva de biberó-41 que, massivament, fou mobilitzada l’abril de 1938 en plena Guerra Civil. Adolescents de 17 i 18 anys cridats a files, sense experiència prèvia, i lleialtats diverses, que van patir el seu primer bateig de foc als combats del front del Segre el maig de 1938 i que, poc temps després, participarien en la sagnant batalla de l’Ebre.
Dècades més tard, els supervivents crearien una associació per rememorar el combat, honrar els morts en el camp de batalla i apel·lar a un futur no violent. La seva tasca fou ingent durant molts anys, amb actes massius i iniciatives pioneres a Catalunya en la recuperació de la memòria de la Guerra Civil. Avui, els seus últims supervivents són encara objecte d’atenció mediàtica, però el seu llegat ha de perdurar per sempre més.
En el mateix acte es van poder gaudir d’altres activitats com l’actuació del grup musical Guerrilla Folk amb l’espectacle “Lletres des del front” amb un recull de cançons que es cantaven i s’escoltaven durant la lluita al front de guerra. Per acabar l’acte hi va haver una degustació gratuïta de coca de recapte i cervesa artesana per a les persones inscrites a l’Itinerari.
L’acte va estar organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.
In Memoriam de Gabriel Ferrater
L'any 2022 es va commemorar el centenari del naixement d’un dels poetes més importants de la Catalunya contemporània, Gabriel Ferrater Soler. Per recordar aquesta efemèride, Memòria Democràtica de l’ajuntament de Lleida va presentar l’espectacle de música i poesia “In Memoriam de Gabriel Ferrater” al Cafè del Teatre de l'Escorxador de Lleida.
In Memoriam és una mena de compte enrere de poemes en què Ferrater rememora records juvenils en ple franquisme o la immediata postguerra, de quan era adolescent al breu exili familiar a França i, finalment, a la Guerra Civil.
Va estar interpretat pel grup Quatre Gotes:
Xavier Miró: veu -- Andrés Noarde: guitarra -- Daniel Llandrich: guitarra.
Direcció artística de l’escriptora Carme Martí.
Descobreix els vestigis de la guerra civil de l’Aeròdrom d’Alfés
L’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica: “Descobreix els vestigis de la Guerra Civil de l’aeròdrom d’Alfés”
Aquest acte va estar organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.
L'entorn de la Timoneda d'Alfés és una meravella natural que justifica plenament una passejada per la contrada. Amb la realització d’aquest Itinerari, vam voler sumar-hi un nou valor afegit, descobrir els vestigis de la Guerra Civil que guarda la Timoneda.
Durant la caminada es va parlar del context de l'aeròdrom i l'aviació durant el conflicte. Vam visitar refugis, antiaeris, un curiós grafit, dipòsits de l'època i la localització del polvorí. En acabar el recorregut vam tenir una visió diferent de la Timoneda i del patrimoni històric del Front del Segre.
Aquesta ruta va estar guiada per Joan Ramon Segura Radigales, professor de primària jubilat. Fou president del Centre Excursionista de Lleida. Caminant pel Montsec va descobrir trinxeres que durant els anys vuitanta del segle passat que no va saber contextualitzar, ja que mai havia estudiat la Guerra Civil. A partir d'aquell moment es va sentir atret pel tema i ha anat recollint vestigis bèl·lics en els llibres “25 excursions pel front del Pallars” (ed. Cossetània) premiat amb el premi Vèrtex de la FEEC (guardó que ha guanyat en 4 ocasions) i “Itineraris pel front del Segre “(ed. Pagés). Pertany al Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. També és membre de la Plataforma Lleida 1936 que té com a finalitat aconseguir la creació d'un Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la postguerra a Lleida.
Es va poder gaudir d'aquest itinerari, amb la inscripció prèvia al Centre Excursionista de Lleida i al departament de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida.
Visita del Memorial Democràtic als vestigis de la Guerra Civil a Lleida
El 14 de desembre de 2022 va venir a Lleida el responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat, Josep Font. La seva vinguda a Lleida estava motivada pel contingut de la Resolució 505/XIV del Parlament de Catalunya, sobre la senyalització i conservació dels vestigis de la Batalla del Segre a l’entorn de la Bordeta, a Lleida aprovada el dia 27 d’octubre de 2022. Aquesta Resolució consta de dos punts:
El Parlament de Catalunya insta el Govern a:
-
a) Assessorar des del punt de vista històric i per mitjà del Memorial Democràtic la Paeria de Lleida (Segrià) sobre les tasques necessàries per a conservar, consolidar i senyalitzar les posicions defensives de la Batalla del Segre que es conserven a l’entorn de la serra del Puigdevall, als afores de la Bordeta, i estudiar-ne la integració en la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.
-
b) Valorar, per mitjà del Memorial Democràtic, l’interès de recuperar i posar en valor amb una intervenció arqueològica i una posterior museïtzació algunes de les posicions defensives de la Batalla del Segre.
El tècnic del Memorial ha d’elaborar un Informe per tal de valorar l’estat dels vestigis i quines opcions d’intervenció es poden fer.
Va estar acompanyat pel tècnic de Memòria Democràtica de la Paeria i per dos membres del Grup de Memòria del Centre Excursionista de Lleida. Es van visitar 4 espais (1 línia de trinxeres i 3 búnquers) situats a la serra de Puigdevall que es troba al costat del barri de La Bordeta de Lleida.