Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Adolescents en guerra, la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre

15 de juliol de 2022

L’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica. El Departament de Drets Civils va preparar l’itinerari ”Adolescents en guerra, la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre” que va estar guiat per Terra Enllà.

Aquest Itinerari de Memòria va recórrer les petjades de la lleva de biberó-41 que, massivament, fou mobilitzada l’abril de 1938 en plena Guerra Civil. Adolescents de 17 i 18 anys cridats a files, sense experiència prèvia, i lleialtats diverses, que van patir el seu primer bateig de foc als combats del front del Segre el maig de 1938 i que, poc temps després, participarien en la sagnant batalla de l’Ebre.

Dècades més tard, els supervivents crearien una associació per rememorar el combat, honrar els morts en el camp de batalla i apel·lar a un futur no violent. La seva tasca fou ingent durant molts anys, amb actes massius i iniciatives pioneres a Catalunya en la recuperació de la memòria de la Guerra Civil. Avui, els seus últims supervivents són encara objecte d’atenció mediàtica, però el seu llegat ha de perdurar per sempre més.

En el mateix acte es van poder gaudir d’altres activitats com l’actuació del grup musical Guerrilla Folk amb l’espectacle “Lletres des del front” amb un recull de cançons que es cantaven i s’escoltaven durant la lluita al front de guerra. Per acabar l’acte hi va haver una degustació gratuïta de coca de recapte i cervesa artesana per a les persones inscrites a l’Itinerari.

L’acte va estar organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.

Més imatges