Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descobreix els vestigis de la guerra civil de l’Aeròdrom d’Alfés

20 de novembre de 2022

L’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica: “Descobreix els vestigis de la Guerra Civil de l’aeròdrom d’Alfés”

Aquest acte va estar organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.

L'entorn de la Timoneda d'Alfés és una meravella natural que justifica plenament una passejada per la contrada. Amb la realització d’aquest Itinerari, vam voler sumar-hi un nou valor afegit, descobrir els vestigis de la Guerra Civil que guarda la Timoneda.

Durant la caminada es va parlar del context de l'aeròdrom i l'aviació durant el conflicte. Vam visitar refugis, antiaeris, un curiós grafit, dipòsits de l'època i la localització del polvorí. En acabar el recorregut vam tenir una visió diferent de la Timoneda i del patrimoni històric del Front del Segre.

Aquesta ruta va estar guiada per Joan Ramon Segura Radigales, professor de primària jubilat. Fou president del Centre Excursionista de Lleida. Caminant pel Montsec va descobrir trinxeres que durant els anys vuitanta del segle passat que no va saber contextualitzar, ja que mai havia estudiat la Guerra Civil. A partir d'aquell moment es va sentir atret pel tema i ha anat recollint vestigis bèl·lics en els llibres “25 excursions pel front del Pallars” (ed. Cossetània) premiat amb el premi Vèrtex de la FEEC (guardó que ha guanyat en 4 ocasions) i “Itineraris pel front del Segre “(ed. Pagés). Pertany al Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. També és membre de la Plataforma Lleida 1936 que té com a finalitat aconseguir la creació d'un Centre d'Interpretació de la Guerra Civil i la postguerra a Lleida.

Es va poder gaudir d'aquest itinerari, amb la inscripció prèvia al Centre Excursionista de Lleida i al departament de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida. 

Més imatges