Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA GUERRA CIVIL AL CAP DE PONT DE BALAGUER: EL MORINYOL I LES TRINXERES DE MONTGAI

19 de març de 2023

Itineraris per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida.

És un Itinerari per conèixer de prop els vestigis bèl·lics que la Guerra Civil Espanyola van deixar en aquests indrets de la comarca de la Noguera.

Durant l’Itinerari es visitarà el mirador del Morinyol (Bellcaire d’Urgell) des d'on es podrà  contemplar, en tota la seva extensió, el que va ser el cap de pont de Balaguer. Aquest espai fou escenari de violents combats durant l'ofensiva republicana de maig de 1938. A continuació, anirem a conèixer els Tossals de les trinxeres de Montgai on es troben un conjunt de fortificacions de l’Exèrcit Republicà i podrem recórrer un sector que formava part d'un centre de resistència del sistema defensiu republicà al Front del Segre.

La ruta serà guiada per Pol Galitó. Investigador de la Guerra Civil a Catalunya i Aragó, especialment en el territori del Front del Segre. Actualment, presideix l'Associació d'Estudiosos del Front del Segre. L’any 2000 va intervenir i aportar material audiovisual per l'edició del reportatge del programa Línia 900 de TVE "Tras las huellas de la Guerra Civil". El 2005 a proposta del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Lleida va executar el projecte de recuperació i senyalització, de l'espai del Merengue i tomba de Camarasa. A més ha participat en documentals de TV, conferències i visites guiades explicant la guerra al Front del Segre.

L’Itinerari començarà a les 10:00 hores al Morinyol.

IMPORTANT:
L’activitat és gratuïta. En el cas que hi hagi persones que no coneguin la ruta per arribar-hi, es farà una sortida col·lectiva de vehicles des de la ciutat de Lleida a les 09:30 hores

Recomanem fer inscripció prèvia a:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida 973700457 - a/e memoriademocratica@paeria.cat 
Centre Excursionista de Lleida 973242329 - a/e: cel@cel.cat

 Més imatges