Campanya de sensibilització al voltant de la diversitat sexual i de gènere
#lleidatanamentogulloses és el lema de la campanya sorgida a proposta de les entitats de la Comissió Permanent del Consell Municipal pels drets de les persones LGTBIQ+ i contra la Lgtbifòbia.
El Consell Municipal pels drets de les persones LGTBIQ+ i contra la Lgtbifòbia, constituït el desembre del 2016, en reunió del Plenari de març de 2022, va aprovar realitzar una campanya de sensibilització i visibilització del col·lectiu LGTBIQ, arran d’un parell d’agressions LGTBI fòbiques que van succeir a Lleida i que es van atendre des del Servei d’Atenció Integral (SAI).
En la mateixa reunió, es va acordar que serien les entitats de la Comissió Permanent (Colors de Ponent, Fundació Anti Sida de Lleida, Lika, Dones Lleida, Marea Lila, Centre Dolors Piera de la Udl) i les persones tècniques de l’Ajuntament de Lleida (Salut Pública, Feminismes i Drets Civils) qui treballarien en la proposta.
A partir de diferents reunions amb les entitats i el personal tècnic, de pensar col·lectivament com plantejar la temàtica per no caure en missatges vells i gastats, que sovint revictimitzen i mantenen els estereotips al col·lectiu i de proposar diferents imatges i dissenys, s’ha consensuat fer una campanya adreçada –i que apel·li– a la ciutadania, en lleidatà i amb un missatge alegre, en positiu, amb un to humorístic i que ens trasllada la diversitat de persones que conviuen a la ciutat.
L’objectiu és que la ciutadania llegeixi els missatges i s’adoni que a les ciutats hi conviuen persones diverses i que tothom es mereix respecte i ha de respectar a les altres.
La campanya es desenvolupa coincidint amb el mes de l’Orgull LGTBIQ+ i els diferents actes que es realitzaran a Lleida amb motiu d’aquesta celebració. El Dia de l’Orgull ens recorda els fets succeïts al pub Stonewall, a Nova York, el 28 de juny de 1969, i els disturbis i manifestacions posteriors a la batuda policial i les detencions de persones al local, fets que són considerats com el naixement del moviment per a la lluita dels drets LGTBIQ+.
La Campanya #lleidatanamentorgulloses, amb disseny de Neus Huguet, realça Lleida i les seves peculiaritats lèxiques, però també la seva agricultura (fruita), gastronomia, cultura, la seva fauna, els seus costums i la seva gent… i apel·la al lleidatanisme i a l’orgull que sentim de “lo nostre” i de la nostra diversitat i riquesa.
Com a elements de campanya, comptem amb una imatge gràfica per a premsa, publicitat de gran format (opis, banderoles i cartelleria) i entorn online amb diferents missatges en lleidatà emparats en la bandera LGTBIQ+. El grafisme va acompanyat d’un QR que porta a aquesta pàgina web i la idea és que tant el col·lectiu LGTBIQ+ com la ciutadania de Lleida es pugui fer seu el hashtag #lleidatamentorgulloses i el faci servir en xarxes tant aquest mes de celebració de l’Orgull com en un futur.
Els missatges de campanya volen fomentar el respecte i la no discriminació de les diversitats sexuals i de gènere, sigui quina sigui l’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
A Lleida fem lo mandongo: txulles, llomillos, llangonisses i botifarres
❤️ Missatge que apel·la a la diversitat de cossos i al col·lectiu trans.
A Lleida tenim peres i mançanes, però també prèssics i aubercocs.
🧡 Missatge que apel·la a la diversitat sexual i de gènere.
A Lleida som molt castissos i aconvidem tothom a les lifares.
💛 No discriminació a les diversitats en cap espai.
A Lleida mingem carn i peix, però també caragols i catxipanda.
💙 Respecte a totes les orientacions afectives i sexuals.
A Lleida ens astimem entre hòmens i ens fem festetes entre sinyores.
💜 Diversitat sexual i plaer femení.
A Lleida respectem la biodiversitat: sangartilles i llangostos; muricecs i culleretes…
💚 Diversitat de gènere, col·lectiu trans.
A Lleida pots astimar, amar, aimer, a iubi… com vulgos i anquivulgos.
🤎 Diversitat interseccional (persones LGTBIQ+ racialitzades).
A Lleida mos ascatxigue el gris de la boira, però fardem de tots los colors.
🖤 Respecte a les diversitats del col·lectiu LGBTIQ+.
També s’ha treballat un garrotí interpretat per diferents artistes de la ciutat, sota la coordinació de Joan Baró, i que constitueix la banda sonora de l’acte de celebració de l’Orgull LGTBIQ+ a Lleida i dels espots i falques pensats per a l’ocasió i s’ha realitzat un vídeo del making off enregistrat i produït per Genaro Massot.