Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

12è Congrés de Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja.

Celebrat els dies 22, 23 i 24 de novembre del 2018. "Exili i deportació als camps de concentració nazis: del contingut històric a la pràctica educativa."

Seguint la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica en l'àmbit de l'exili i de la deportació, l'any 2018 es va realitzar el 12è Congrés de Convivència a la Ciutat, Memorial Xavier Aluja, dedicat a un dels fets més brutals de la història de la humanitat: els camps de concentració nazis. És un tema ampli i complex i es va centrar en un aspecte que ens toca de ple com a ciutadans d'un país que va viure sota la bota de la dictadura: l'exili republicà i la posterior deportació als camps nazis. No és tema llunyà, ja que va afectar i costar la vida a milers de republicans, alguns nascuts a Lleida. Van formar part de les llargues files de derrotats que buscaren refugi a França, però sent atrapats i maltractats en el mirall de jocs i d'estratègies prèvies a la II Guerra Mundial. Per a molts refugiats, el camí van ser els camps de deportació al sud de França, les Companyies de Treballadors Estrangers i l'enviament final als camps nazis, de manera molt especial a Mauthausen i a tot el seu sistema de subcamps.
El 12è Congrés entroncà de manera conseqüent en el treball de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida. Per una part, en la tasca de reviure el passat explicant-ho a través de la veu de diversos especialistes, seguint una línia temporal-geogràfica-històrica que ens porta des de la repressió franquista, a l'exili a França fins a arribar al cor del monstre, els camps de la mort nazis. No vam quedar-nos en l'explicació històrica sinó que, a més, vam fer una aposta per a la transmissió de tots aquests conceptes a les generacions més joves que són les que hauran de lluitar perquè el que va passar entre 1939 i 1945 no torni a succeir mai més. Per això, el dissabte 24 de novembre es dedicà a donar a conèixer diferents propostes pedagògiques d'Instituts de Secundària sobre el tema de l'exili i la deportació. Professorat i experts tant de les terres de Lleida com d'altres parts del territori, donaren a conèixer els seus sistemes de treball a l'aula.

Més imatges

Contingut relacionat