4rt Congrés de Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja
A la 4a edició del Congrés de Convivència a la Ciutat, congrés que en el 2009 es va fer en memòria del regidor Xavier Aluja, impulsor de la iniciativa.
La primera i segona edició van estar pensades com una proposta per a la reflexió dels marcs d'interculturalitat i diversitat de la nostra societat. En la tercera edició del congrés es va considerar oportú introduir un espai de diàleg per aprofundir en qüestions bàsiques com el reconeixement dels drets humans i emergents a la ciutat, les responsabilitats ciutadanes en l'espai públic, la convivència i les possibilitats de repensar la ciutat com un marc de referència i pertinença. En el IV Congrés de Convivència a la Ciutat, tanmateix, ens vam endinsar en una nova realitat a la nostra ciutat, l'elaboració i redacció de La Carta de la Ciutadania de Lleida, i es va celebrar el dia 10 de desembre coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans.
Partint de les conclusions extretes del darrer any, en el IV Congrés es va voler plantejar un nou espai de discussió obert a la ciutadania i als seus agents polítics, econòmics i socials que va permetre continuar amb la voluntat de debat definida l'any anterior. La redacció i divulgació de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat en què, posteriorment, s'han inspirat diverses cartes municipals de ciutadania, ha obert un marc de treball que ha permès integrar el lligam social dins l'espai públic. En el IV Congrés es va analitzar qüestions com el dret a la ciutat i la relació entre ciutat, urbanisme i drets humans, i va estar el marc de presentació de la Carta de la Ciutadania de Lleida, instrument polític que vol promoure els drets humans, amb la plena efectivitat dels drets civils, polítics, econòmics, culturals, socials i ambientals en l'àmbit de la ciutat. El document posa en relleu la importància central dels valors de la convivència, la cohesió i la igualtat en les polítiques municipals i en l'aplicació d'aquestes, i reforça el valor de la noció de ciutadania i d'espai públic de convivència i solidaritat d'acord amb els drets i deures de tots els habitants de la ciutat, ja que, una carta municipal d'aquestes característiques, és una eina que potencialment va permetre treballar amb la mateixa ciutadania el principi i objectiu de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat: la igualtat i l'augment de la consciència ciutadana. La importància de vincular els diversos elements de diversitat a la ciutat en un mateix àmbit de treball és una tasca que només es pot emprendre des de la convicció que la ciutadania n'és l'element protagonista i, el reconeixement i promoció dels drets humans i emergents, l'eina per a possibilitar-ho.
El IV Congrés de Convivència a la Ciutat, es va realitzar en un dels espais més simbòlics de Lleida com és la Seu Vella, va comptar amb la participació, entre altres, de Brigitte Colin, responsable de Migracions Internacionals i Polítiques Multiculturals de la UNESCO, qui va convidar a la ciutat de Lleida a participar en el Fòrum Urbà Mundial que es va celebrar a Rio de Janeiro en el mes de març de 2010.