6è Congrés de Convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja
Amb la crisi econòmica actual i les conseqüències que ha generat, estem avesats a sentir parlar de crisi del deute, especulació de mercats financers, retallades públiques per a frenar aquest deute, etc. Tanmateix, hi ha molts d'aquests elements que escapen de la nostra comprensió. Per exemple, en sabem ben poc de les mesures que els Estats han anat prenent a fi de protegir-se de l'especulació d'aquests mercats i quins efectes té aquest fet en nosaltres i en les polítiques de l'Estat del Benestar com salut, prestacions socials, pensions públiques o educació.
Hi ha un altre element a contemplar de manera central: els efectes dels canvis econòmics i socials també han generat canvis en el sistema de valors predominant. Sovint es parla dels efectes de la postmodernitat, de la creixent tendència a la individualització, de la fragmentació social, del model de societat-consum de masses, de les noves identitats derivades, etc.
En aquesta 6a edició del Congrés de convivència a la Ciutat. Memorial Xavier Aluja es pretén reflexionar sobre aquests aspectes des de la proximitat local, sota la idea que, la ciutat, en l'actual món globalitzat, és l'espai de major intercanvi econòmic, social, polític i cultural.
Una de les constatacions de l'actual crisi econòmica és que l'economia global i l'economia política té efectes reals i tangibles en les nostres vides, fins a un punt insospitat per a molts de nosaltres.
A la ciutat, al territori local en definitiva, és on es viu més intensament el conflicte derivat, però també és on es reconeixen les pràctiques d'innovació i les alternatives en temps de crisi. La ciutat és, en definitiva, aquell espai ideal que ha de donar cabuda a tothom, és l'espai per excel·lència de garantia i exercici de la ciutadania.