Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

25 de març de 2021

La simbologia franquista encara és ben present en molts municipis catalans comportant postures diferents i controvertides sobre quin ha de ser el seu destí final. El Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, presentat l’any 2010, va constituir un projecte pioner d’identificació, classificació i documentació de la simbologia franquista, concebut com una eina de coneixement i de gestió. El Memorial Democràtic, una dècada després, està actualitzant el Cens de 2010 i l’està ampliant a 150 municipis més.

En la conferència es presentaran propostes per a la reinterpretació democràtica d’alguns elements del cens i també s’exposaran arguments –a partir de casos de Catalunya i d’altres països- per contribuir a la presa de decisions, entre la retirada i la reinterpretació. L’acte es realitzarà a la Sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2). Hi participaran Josep Font Sentias i Anna Santamaría López, responsables de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic  de Catalunya.

Més imatges

22 de maig de 2021

Aquest itinerari va ser guiat per l'economista Ramon Morell Rosell. Es va fer una ruta virtual que comprendrà el període que va des de l'època de l'estraperlo fins a arribar a la primera crisi del petroli passant pel poder de l'Opus i el desarrollismo. Ens endinsarem dins del poder econòmic, amb la informació de la qual es disposa, a Lleida, on estaven els interessos i privilegis més importants seguint la cronologia que han marcat els esdeveniments més importants, en l'àmbit econòmic, en els 36 anys que van de la finalització de la guerra a la mort del dictador.

Més imatges

9 de desembre de 2021

L'extrema dreta té una importància creixent, en la mesura que guanya presència institucional i els seus partits tendeixen a deixar de ser forces "antisistema" per esdevenir partits de govern. Definir aquest sector ideològic avui és difícil. Assistim al retorn del feixisme o a un fenomen nou? Fins a quin punt és important la dimensió populista del seu discurs? Quina és la seva situació a Europa? Aquesta conferència vol oferir claus per a comprendre aquestes qüestions i presentar una visió panoràmica, a grans trets, per tal d'entendre aquesta realitat política.

Per tal donar resposta a tots aquests múltiples interrogants, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat una conferència a càrrec d’un dels millors especialistes en l’extrema dreta, Xavier Casals Meseguer, professor d’història de la Universitat Ramon Llull.

Més imatges