Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

21 de març de 2023 a les 19.00 h. - Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida).

El Departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida organitza una nova edició de Debats de Memòria.

En aquesta conferència, Javier Rodrigo Sánchez s'acosta als mecanismes de construcció dels diferents mites que van envoltar la figura de Franco.

Des d'una anàlisi a partir dels seus diferents noms, Rodrigo analitzà la invenció de la biografia de Franco, i com la seva vida es va convertir per part dels seus propagandistes i biògrafs, però també per part de molts altres mitjans, en una història de predestinació i providencialisme: en la història del Generalísimo.

Javier Rodrigo Sánchez (1977), investigador ICREA Acadèmia i catedràtic acreditat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història a l'Institut Universitari Europeu de Florència, autor de més de 10 llibres.

Inscripció:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida.
Tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.

Més imatges

31 de març de 2023 a les 19.00 h. - SCREEMBOX LLEIDA (c. Pi i Maragall, 26. Lleida)

"CISQUET I EL SEU GERMÀ" ens apropa a la història de la resistència guerrillera contra el franquisme a la primeria dels anys 40 a través de la vida de Francesc Serrat Pujolar "Cisquet", un jove olotí exiliat a França que es va comprometre políticament, va lluitar contra el nazisme a la Resistència Francesa i posteriorment va participar en el maquis a Catalunya enquadrat en els grups del PCE-PSUC. El documental ho fa de la mà del testimoni del seu germà, exiliat també a França, Miquel Serrat Pujolar, i és fruit d'una recerca de l'Amical Antics Guerrillers de Catalunya i del suport de l'Ajuntament d'Olot.

Raül Valls, llicenciat en Filosofia i president de l'Amical Antics Guerrillers de Catalunya des de la seva recomposició del 2019.

L'Amical Antics Guerrillers de Catalunya és hereva directa de la història Amical que durant molts anys aplegava a molts dels guerrillers i resistents que van lluitar per la democràcia i contra el franquisme durant la II Guerra Mundial i fins a principis dels anys cinquanta. Des del 2019, desapareguts aquells vells lluitadors, una nova junta ha pres el relleu i ha desenvolupat tota una tasca de manteniment i recuperació de les rutes d'infiltració, llibres, guies excursionistes, exposicions, documentals, audiovisuals, xerrades, etc.; amb l'objectiu que aquella lluita heroica i els homes i les dones que la van protagonitzar no caiguin de nou dins les penombres d'un injust oblit.

Activitat gratuïta amb inscripció obligatòria a:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
tel. 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

15 d’abril de 2023 a les 18.00 h. - Diversos espais de Lleida.

L’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica anomenat “Itineraris de resistència i memòria antifranquista (1940-1950)”.

Els itineraris de resistència i memòria antifranquista formen part de la Lleida invisibilitzada, conseqüentment força oblidada, que convé recuperar per a l’imaginari col·lectiu de la ciutat. Aquesta circumstància és encara més accentuada pel que fa als anys del primer franquisme quan la repressió i les estratègies de control de la dictadura eren més contundents i violentes.

En aquest primer itinerari del 15 d’abril (que es va començar davant l'actual Caixa Forum, antic cinema Viñes) vam recórrer aquells paisatges que durant els anys quaranta i cinquanta significaren espurnes de resistència política i cívico-social. El 27 de maig de 2023 es va dur a terme un segon itinerari comprès entre els anys 1960 al 1970.

L’Itinerari va estar guiat per l'Antonieta Jarne Mòdol,  Doctorada en Història.

Per poder participar d'aquest itinerari havia de fer-ser una inscripció a:

✍ Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
☎️ 973700457
📧 memoriademocratica@paeria.cat

✍ Centre Excursionista de Lleida
☎️ 973242329
📧 cel@cel.cat

Més imatges

Contingut relacionat

27 de maig de 2023 a les 18.00 h. -- Diversos espais de Lleida.

L’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida va organitzar un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica anomenat “Itineraris de resistència i memòria antifranquista (1960-1970)”.

Aquest segon itinerari de memòria antifranquista es va centrar en les causes dels profunds canvis que feien possible una nova etapa de mobilització de resistència i lluita contra la dictadura franquista. El context dels anys seixanta i setanta permeté l’enfortiment de la clandestinitat ja existent i l’aparició de noves contestacions que anaren ampliant les estratègies i els paisatges socials opositors. Si bé el final de la dictadura i l’obertura de l’etapa postfranquista foren escenari d’importants avenços en les lluites polítiques i socials, la llibertat vigilada marcà indefectiblement la naturalesa i els límits d’aquestes conquestes. El 15 d'abril 2023 es va dur a terme el primer itinerari comprès entre els anys 1940 al 1950.

L’Itinerari va estar guiat per l'Antonieta Jarne Mòdol,  Doctorada en Història.

Per poder participar d'aquest itinerari havia de fer-ser una inscripció a:

✍ Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
☎️ 973700457
📧 memoriademocratica@paeria.cat

✍ Centre Excursionista de Lleida
☎️ 973242329
📧 cel@cel.cat

Més imatges

22 de juny de 2023 a les 19.00 h -- Sala Jaume Magre.

📣 LA CONNEXIÓ ENTRE L’ESPANYA FRANQUISTA I L'ALEMANYA NAZI, 1936-1945
📆 22 de juny de 2023 a les 19.00 h.
📍 Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida) 

El Departament de Drets Civils va organitzar una nova edició de Debats de Memòria. 

En aquesta conferència es van analitzar les connexions personals, institucionals i polítiques entre Espanya i Alemanya sense les quals resulta incomprensible la manera en què es va donar la construcció del règim franquista entre 1936 i 1945, centrant-se sobretot en els anys de la Segona Guerra Mundial i qüestionant la idea mateixa de la neutralitat espanyola al conflicte. Es van tractar amb algunes reflexions sobre el llegat de l'Alemanya nazi a la història de l'Espanya contemporània i el no reconeixement per part de l'estat alemany de les seves responsabilitats en la destrucció de la democràcia espanyola dels anys 30.

Va estar conduïda pel David Alegre Lorenz. Professor d’història de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Informació:
✍ Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida.
☎️ 973700457
📧 memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges