Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PERSEGUINT EL GRANUJA. (PROJECCIÓ DOCUMENTAL)

Celebrat el 27 d’abril de 2024 a les 18.00 h. al Screenbox Lleida. (Carrer Pi i Margall, 26 – Lleida)

- PROJECCIÓ DOCUMENTAL -

El 4 de gener de 1939, en els darrers dies de la Guerra Civil Espanyola, Tarragona i, especialment, el recinte portuari, va patir diversos bombardejos executats per l'aviació legionària italiana i, principalment, pels avions de la Legió Condor alemanya. Un dels bombarders que actuava en aquella incursió sobre la ciutat, un Heinkel 111, B2, va desaparèixer després d'haver mantingut una aferrissada lluita amb els caces republicans.

Al llarg de vuitanta anys, el seu destí ha estat un misteri i són diverses les fonts que des de la seva desaparició esmentaven que l'aeronau hauria caigut al mar després del combat. I és cert que, davant de la punta de la Mora, a Tarragona, hi ha les restes d'un avió Heinkel 111, afonat a trenta metres de profunditat, a prop de la costa. D‘ençà que van ser arrossegades per una barca de pesca de Tarragona l’any 1979, aquestes restes submergides han alimentat la creença que es tractava del Heinkel 111 abatut aquell llunyà 4 de gener de 1939, mentre bombardejava la ciutat. L'historiador naval i documentalista submarí i capbussador, Josep Maria Castellví, ja fa quasi quaranta anys que va capbussar-se per primer cop en aquest derelicte, cridat per a fer-ne la identificació i davant dels dubtes que li generaven l'observació d'algunes estructures de la nau i de les incongruències que sempre hi havia hagut en la seva procedència, juntament amb l'historiador Alfons Tejero, ha efectuat un estudi exhaustiu i meticulós de les restes fins a esbrinar la veritable història de l’aparell i les circumstàncies de la seva pèrdua.

El documental “Perseguint el Granuja” vol descobrir si són realment les restes que hi ha sota el mar, a Tarragona, les del Heinkel 111 de la Guerra Civil espanyola.

Josep Maria Castellví va estudiar Geografia i Història a la UdL (UB). Membre de SONARS (Sociedad Nacional de Arqueología Subacuàtica). És instructor de busseig i especialista en busseig tècnic, ha intervingut en nombroses exploracions i campanyes arqueològiques subaquàtiques i ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades. Durant catorze anys ha treballat amb l‘equip del programa de TVE "Al Filo de Io Imposible" com a operador de càmera submarí de profunditat. Ha obtingut diversos guardons internacionals com a realitzador independent de documentals de temàtica submarina. Des del 1998, ha dirigit a terme un projecte d'investigació al golf de Sant Jordi, al mar de l‘Ebre, documentant i explorant, principalment, les restes de la Primera i la Segona Guerra Mundial que hi ha allí enfonsades, d’on han sorgit diversos projectes documentals a TVE i a TV3. Ha publicat diversos llibres d’història naval i d’arqueologia subaquàtica.

L'entrada va ser gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria.

INSCRIPCIÓ PRÈVIA  / MÉS INFORMACIÓ:

Departament de Drets Civils. Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida:

☎️ 973700457 📧 memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges