Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

OFRENA FLORAL AL CEMENTIRI DE LLEIDA

Celebrat el 23 d'octubre de 2022 Ofrena floral a la nova placa del cementiri de Lleida, en homenatge als lleidatans assassinats als camps de concentració nazis.

El 29 de maig de 1983 es va inaugurar al cementiri de Lleida una placa dedicada a les persones de la ciutat que van ser assassinades en els camps nazis. Era una peça de marbre encarregada a l’arquitecte Francesc Bordalba de  2 metres d’altura que contenia els noms de 14 persones que van morir en el camp de Mauthausen (Àustria). Aquest esdeveniment va coincidir amb la celebració de la 5a Assemblea d’Amical de Mauthausen al Palau de Vidre dels Camps Elisis.

L’any 2017, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va iniciar el Projecte Stolpersteine dedicat a dignificar i recordar els noms de les persones de la ciutat que van patir la deportació als camps de concentració nazis. El procés de recerca ha tingut com a resultat el descobriment d’altres noms de lleidatans i la correcció de les errades que hi havia. En la nova placa hi haurà 23 noms de persones assassinades en els camps  de Buchenwald, Hartheim, Gusen  i Mauthausen.

Tota aquesta nova informació ha quedat reflectida en la nova placa que s’ha inaugurat el 23 d’octubre de 2022 a les 11:00 h en el departament de Sant Jordi del cementiri.

L'acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lleida, en Miquel Pueyo i d’un representant de l’Amical de Mauthausen, en Josep Sant Martin.

Aquest, va estar acompanyat amb les interpretacions musicals del professor de guitarra del Conservatori de Música de Lleida, Carles Herraiz i les paraules de l’alumnat del Col·legi El Carme de La Bordeta.

Més imatges