Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Víctimes de l'Holocaust

Celebrat el 28 de gener de 2024 a les 12.00 h. - 📍 DAVANT L’ESCULTURA FITA. (c.Jaume II, 55 – Lleida)

L’Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria de Drets Civils i Participació, va dur a terme l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. 

Un any més, aquest acte de record i memòria es va fer davant de l’escultura d’Àngel Eroles anomenada FITA, al carrer Jaume II, 55, entre la passarel·la del Liceu i el Pont de la Universitat de la ciutat de Lleida. 

Aquest any 2024, la commemoració ha girat al voltant del lema “Fragilitat de la Llibertat"

Aquesta commemoració va comptar amb la  col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD.

A més, també es va comptar amb la participació de diferents entitats de la ciutat que van fer una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps.

L’ofrena floral i la interpretació de diverses peces musicals vinculades a l’Holocaust van anar a càrrec de la cantant Júlia Cruz acompanyada als teclats per la Carla Azanuy.

 

Més informació:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

Celebrat el 31 de gener de 2024 a les 19.00 h. - 📍 Sala Jaume Magre. (c. Bisbe Torres, 2. Lleida)

- DEBATS DE MEMÒRIA -

Quan parlem  de l’Holocaust tenim clar que ens referim a l’extermini dels jueus europeus dels territoris continentals sota el control del Tercer Reich. El que sovint perdem de vista és que aquest fet s’emmarca dins d’un context molt més ampli de les polítiques genocides, les guerres de conquesta i el projecte de l’Alemanya nazi per a establir la seva reordenació i domini d’Europa.

En aquesta conferència vam conèixer les accions dels Einsatgruppen o Grups Especials o la matança de 30.000 jueus al barranc de Babi Yar a Kiev. Es calcula que gairebé 1.500.000 persones van ser assassinades en aquesta fase inicial de l’Holocaust.

La conferència va anar càrrec de David Alegre Lorenz, professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Guerra, Radicalisme Polític i Conflicte Social (GRECS).

 

Més informació:

Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

29 de gener de 2023 OFRENA FLORAL EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST.

Un any més, l’Ajuntament de Lleida va commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat.

Aquest any 2023, la commemoració va girar al voltant del lema Gent corrent. La gent corrent van ser els executors que van dur a terme l’assassinat metòdic, industrialment planificat, de milions de dones i homes, també gent corrent les víctimes que el nacionalsocialisme volia excloure de la societat al ser considerats perillosos per la seva diversitat: jueus, opositors, discapacitats, maçons, gitanos, homosexuals, Testimonis de Jehovà.

Va ser un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA. Aquesta activitat està emmarcada en el conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen, dins del projecte Stolpersteine. 

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD i la participació de diferents entitats de la ciutat que faran una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps: 

Sr. Josep Roigé, de la comunitat gitana.
Sra. Sílvia Schnessel, de  la comunitat jueva de Lleida
Sra. Divina Miñano, en nom dels perseguits polítics i presoners republicans
Sr. Eloi Ponce, de l’Associació Lgbtiq+ Colors de Ponent
Sr. Joan Conejo, de l’Associació Down Lleida
Sr. Gerard Alba , Sr. Roger Saborit, Sra. Maria Sopena i Sr. Pol Campo  alumnat de 3r i 4t d’ESO del Col·legi El Carme de La Bordeta.
Sr. Salvador Escudé, en nom de les minories religioses. 

L’actuació musical de l’acte va estar a càrrec del grup lleidatà, Lauzeta Folk que van interpretar diverses cançons vinculades amb l’Holocaust.

Més imatges

30 de gener de 2022

OFRENA FLORAL EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST.

L’Ajuntament de Lleida va commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, en un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD i la participació de diferents entitats de la ciutat que faran una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps.

L’actuació musical de l’acte va estar a càrrec de Tui Higgins i Xavier Monge.

Més imatges

23 d'octubre de 2021

Aquesta ruta virtual va estar guiada pel president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Juan Manuel Calvo Gascón. Es va fer un recorregut pels camps de Buchenwald, Dachau, Mauthausen, Ravensbrück i Sachsenhausen. En aquests camps van ser empresonats milers d’exiliats espanyols que van patir crueltats inimaginables.

Més imatges 

Contingut relacionat

9 d'octubre de 2021

Es va realitzar un homenatge a Neus Català i Pallejà, combatent antifeixista que va ser deportada als camps de concentració nazis de Ravensbrück i Flossenburg. Aquest acte va comptar amb la presència de la seva filla i es va desenvolupar al carrer Neus Català a partir de les 12 hores (davant l’INS La Mitjana-Pardinyes). També hi va participar Elisenda Belenguer, biògrafa de Neus Català, Tui Higgins i Xavier Monge en la part musical.

Més imatges

31 de gener de 2021

L’any 2021, la commemoració girava al voltant del tema “Sigues la llum a la foscor” que es va celebrar amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

Més imatges

26 de gener de 2020

Aquest any la commemoració portava el nom de “Mantinguem-nos junts”. L’Ajuntament de Lleida commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

Més imatges

Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat

Aquest any, la commemoració girava al voltant del tema “Persones arrancades de casa seva”. Aquest lema vol fer referència a l’experiència de la persecució de la víctima. Si “home" normalment significa un lloc de seguretat, comoditat i seguretat, enguany volem reflexionar sobre el que passa quan els individus, les famílies i les comunitats són expulsades de casa seva, per la persecució o l'amenaça de genocidi, quan acaba el genocidi.

Més imatges

26 de gener de 2018

L’any 2018, la commemoració va girar al voltant del tema "El poder de les paraules".  Les paraules parlades i escrites d'individus, de corporacions, d'organitzacions i dels estats, poden tenir un gran impacte.

Aquell any, l’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte de record i memòria que es va complementar amb la col·locació de l’escultura FITA d’Àngel Eroles. Aquesta activitat estava emmarcada dins del conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i Amical de Mauthausen, dins de projecte Stolpersteine. 

Més imatges

26 de gener de 2017

Des de l’any 2017, l’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte de record que s’ha celebrat en diversos espais de la nostra ciutat i en la que es realitzen parlaments de les comunitats i col·lectius que van patir la deportació i la interpretació de diverses peces musicals.

Cada any la commemoració tracta un tema específic, aquest any 2017 era  "Com pot seguir la vida?". L’acte es va realitzar en el Salo de Plens de la Paeria.

Més imatges