Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Víctimes de l'Holocaust

29 de gener de 2023 OFRENA FLORAL EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST.

Un any més, l’Ajuntament de Lleida va commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat.

Aquest any 2023, la commemoració va girar al voltant del lema Gent corrent. La gent corrent van ser els executors que van dur a terme l’assassinat metòdic, industrialment planificat, de milions de dones i homes, també gent corrent les víctimes que el nacionalsocialisme volia excloure de la societat al ser considerats perillosos per la seva diversitat: jueus, opositors, discapacitats, maçons, gitanos, homosexuals, Testimonis de Jehovà.

Va ser un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA. Aquesta activitat està emmarcada en el conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen, dins del projecte Stolpersteine. 

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD i la participació de diferents entitats de la ciutat que faran una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps: 

Sr. Josep Roigé, de la comunitat gitana.
Sra. Sílvia Schnessel, de  la comunitat jueva de Lleida
Sra. Divina Miñano, en nom dels perseguits polítics i presoners republicans
Sr. Eloi Ponce, de l’Associació Lgbtiq+ Colors de Ponent
Sr. Joan Conejo, de l’Associació Down Lleida
Sr. Gerard Alba , Sr. Roger Saborit, Sra. Maria Sopena i Sr. Pol Campo  alumnat de 3r i 4t d’ESO del Col·legi El Carme de La Bordeta.
Sr. Salvador Escudé, en nom de les minories religioses. 

L’actuació musical de l’acte va estar a càrrec del grup lleidatà, Lauzeta Folk que van interpretar diverses cançons vinculades amb l’Holocaust.

Més imatges

30 de gener de 2022

OFRENA FLORAL EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST.

L’Ajuntament de Lleida va commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, en un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD i la participació de diferents entitats de la ciutat que faran una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps.

L’actuació musical de l’acte va estar a càrrec de Tui Higgins i Xavier Monge.

Més imatges

23 d'octubre de 2021

Aquesta ruta virtual va estar guiada pel president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, Juan Manuel Calvo Gascón. Es va fer un recorregut pels camps de Buchenwald, Dachau, Mauthausen, Ravensbrück i Sachsenhausen. En aquests camps van ser empresonats milers d’exiliats espanyols que van patir crueltats inimaginables.

Més imatges 

Contingut relacionat

9 d'octubre de 2021

Es va realitzar un homenatge a Neus Català i Pallejà, combatent antifeixista que va ser deportada als camps de concentració nazis de Ravensbrück i Flossenburg. Aquest acte va comptar amb la presència de la seva filla i es va desenvolupar al carrer Neus Català a partir de les 12 hores (davant l’INS La Mitjana-Pardinyes). També hi va participar Elisenda Belenguer, biògrafa de Neus Català, Tui Higgins i Xavier Monge en la part musical.

Més imatges

31 de gener de 2021

L’any 2021, la commemoració girava al voltant del tema “Sigues la llum a la foscor” que es va celebrar amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

Més imatges

26 de gener de 2020

Aquest any la commemoració portava el nom de “Mantinguem-nos junts”. L’Ajuntament de Lleida commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat, amb un acte de record i memòria davant de l’escultura d’Àngel Eroles, FITA.

Més imatges

Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat

Aquest any, la commemoració girava al voltant del tema “Persones arrancades de casa seva”. Aquest lema vol fer referència a l’experiència de la persecució de la víctima. Si “home" normalment significa un lloc de seguretat, comoditat i seguretat, enguany volem reflexionar sobre el que passa quan els individus, les famílies i les comunitats són expulsades de casa seva, per la persecució o l'amenaça de genocidi, quan acaba el genocidi.

Més imatges

26 de gener de 2018

L’any 2018, la commemoració va girar al voltant del tema "El poder de les paraules".  Les paraules parlades i escrites d'individus, de corporacions, d'organitzacions i dels estats, poden tenir un gran impacte.

Aquell any, l’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte de record i memòria que es va complementar amb la col·locació de l’escultura FITA d’Àngel Eroles. Aquesta activitat estava emmarcada dins del conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i Amical de Mauthausen, dins de projecte Stolpersteine. 

Més imatges

26 de gener de 2017

Des de l’any 2017, l’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte de record que s’ha celebrat en diversos espais de la nostra ciutat i en la que es realitzen parlaments de les comunitats i col·lectius que van patir la deportació i la interpretació de diverses peces musicals.

Cada any la commemoració tracta un tema específic, aquest any 2017 era  "Com pot seguir la vida?". L’acte es va realitzar en el Salo de Plens de la Paeria.

Més imatges