Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Projecte Buchenwald-Mauthausen

Celebrada l’11 de març de 2023

Reunió informativa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià per parlar del viatge a Mauthausen per assistir a la commemoració del 78è aniversari de l'alliberament del camp.
Hi ha participat Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida, Amical de Mauthausen, Grup de Treball DEMD, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen i diversos familiars dels nois i noies que faran el viatge.

Més imatges

Març i Abril de 2023 - Diferents instituts del grup DEMD.

El dia 1 de febrer de 2019 es va estrenar l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci)  Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre, Jaume Belló, i interpretada per tres joves artistes lleidatans: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

L’obra està inspirada en la deportació de persones de Lleida als camps nazis. L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. Busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa.

Durant els mesos de març i abril es representa en diversos Instituts de Secundària de Lleida dins del Projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Ajuntament de Lleida.

Més imatges

12 d’abril de 2023 a les 19.00 h. - Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida).

El Departament de Drets Civils va organitzar una nova edició de Debats de Memòria amb el títol “Rotspaniers: el sistema concentracionario nazi y los españoles en el KL Mauthausen”.

Poc abans del final de la Guerra Civil, més de mig milió d'espanyols va inundar les platges del sud de França. Després de ser-los denegats els permisos per romandre al país com a refugiats polítics, la majoria van ser sotmesos a un procés de repatriació massiva que els va situar a mercè de la repressió franquista. La resta van ser mobilitzats com a mà d'obra estrangera i, després de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, en combatents. La ràpida derrota francesa i la reconfiguració administrativa del país, dividit entre el territori ocupat i el règim col·laboracionista de Vichy, va posar en marxa un procés de persecució que es va saldar amb la deportació d'aproximadament 10.000 espanyols als camps nazis. L'àmplia majoria va tenir la desgràcia de conèixer l'horror al recinte austríac de Mauthausen, un dels més letals de tota la xarxa dominada per la SS. Els avenços historiogràfics de les darreres dècades han permès donar nova llum sobre la seva història, un autèntic drama humà que es va saldar amb milers de morts i un reconeixement limitat que ha marcat tant el coneixement de la tragèdia com la seva transmissió fins als nostres dies.


Conferència va estar a càrrec del Sr. Diego Martínez López, Doctor en Història Contemporània i Professor en la Universidad Francisco de Vitoria. La seva activitat investigadora s’ha desenvolupat dins del Grupo de Investigación Complutense de la Guerra Civil y el Franquismo. És autor, juntament amb ell professor Gutmaro Gómez Bravo, de l’obra “Esclavos del Tercer Reich: los españoles en el campo de Mauthausen”.

Més imatges

DIES: Del 5 al 8 de maig de 2023 -- LLOC: Camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

El viatge als camps va ser la darrera activitat del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida.

Des de l'any 2003 l'Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d'homenatge a diferents camps nazis amb participació d'exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d'educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. En aquests viatges, hi han participat instituts de diferents indrets de l'Estat: Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra, Madrid...

El cap de setmana més proper al 5 de maig es commemora l'alliberament del camp de Mauthausen amb representacions molt nombroses de tots els països d'Europa, dels EUA, Canadà i Israel. L'Amical de Mauthausen i altres camps hi viatja anualment per retre homenatge a les víctimes espanyoles republicanes, participant en les activitats del Comitè Internacional.
La progressiva desaparició de les persones supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amistats que compleixen amb el deure del record i l'homenatge als republicans deportats, i també a projectes amb la implicació de professorat i alumnat en els actes d'homenatge, que van acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la mateixa participació en el viatge.

Aquest any 2023, l'Ajuntament de Lleida, mitjançant el conveni signat amb l'Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, va rependre l'activitat del viatge amb l'alumnat, passades les restriccions de la pandèmia per la COVID-19. L'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i del Grup de Treball DEMD del departament d'Ensenyament (Exili, Deportació i Holocaust), van organitzar el viatge a Mauthausen i a diversos indrets de l'univers d'aquest camp de concentració.

Van viatjar 12 alumnes i 2 professores dels Instituts de Secundària de Lleida: La CaparrellaGuindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i del Col·legi El Carme amb el finançament de l'Ajuntament de Lleida. També viatjaran dos alumnes de l'Institut d'Almenar que forma part del Grup DEMD i que han comptat amb el suport econòmic de l'Institut d'Almenar i de l'Ajuntament d'Alfarràs i el d'Ivars de Noguera, pobles respectius de l'alumnat que participa en el viatge.

El viatge tenia com a objectiu fonamental traslladar i conèixer a terreny un dels episodis més dramàtics de la història contemporània, i que l'alumnat pugui comprendre i reflexionar al voltant dels conceptes que s'han treballat prèviament a l'aula. Va començar el dia 5 de maig volant cap a l'aeroport de Munich i va concloure el dia 8 de maig amb la tornada a Lleida. Durant aquests dies es van visitar el castell d'Hartheim, on l'alumnat de Lleida va fer un acte d'homenatge a les persones de la nostra ciutat que van ser deportades en aquest indret. A continuació es van dur a terme els actes a l'estació de tren de Mauthausen, el Memorial d'Anna Pointner, el Memorial d'Ebensee, el Memorial de Gusen i el camp de Mauthausen. El punt central del viatge va estar la participació en els actes internacionals que es van celebrar el diumenge 7 de maig, al camp de Mauthausen.

Aquest 2023, el lema de la commemoració del 78è aniversari de l'alliberament dels camps nazis va ser: Zivilcourage, Coratge Civil. Aquest concepte alemany és el coratge que una persona mostra a l'hora de defensar valors humans i democràtics, com ara la dignitat o la justícia, sense por a les crítiques que pugui rebre en el seu entorn immediat, a la vida pública o a les xarxes socials. L'expressió coratge cívic fou utilitzada originàriament a França al segle XIX, i s'entenia com el valor d'un individu d'actuar segons el mateix criteri, aliè a les pressions de l'entorn. En les darreres dècades, el coratge cívic ha tornat a prendre validesa a l'Europa Central, en la denúncia contra l'antisemitisme, el racisme, en els perills de ressorgiment del neonazisme i d'altres moviments extrems. El lema que s'ha adoptat aquest any recorda bé els crims del passat i que, quan a la vida política es juga sistemàticament amb foc, és fàcil acabar cremant-se.

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

Entre el 5 i 8 de maig de 2023, l’alumnat que participa de les activitats del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va viatjar a diversos camps de concentració d’Àustria per participar en el 78è aniversari de l’alliberament de Mauthausen. En el conjunt de camps que conformen “l’univers Mauthausen” van ser empresonats milers de republicans espanyols, entre els quals hi havia 39 lleidatans, dels que 23 hi van morir.

Des de l’any 2003, l’Amical de Mauthausen organitza un viatge al camp de Mauthausen per retre homenatge a les persones que hi van ser deportades, on encara participen un bon nombre de familiars de persones que van estar als camps nazis.

L’any 2019, l’Ajuntament de Lleida va incorporar-se a aquesta commemoració a través del projecte Buchenwald- Mauthausen, en el que hi participa l’Amical de Mauthausen a través d’un conveni amb la Paeria i els Instituts de Secundària Almenar, Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i el Col·legi El Carme, centres que formen part del Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust).

També hem d’esmentar la col·laboració de l’Institut d’Almenar i els Ajuntaments d’Alfarràs i d’Ivars de Noguera.

Introducció 1.jpg               

 Introducció 2.jpg

Hartheim - 5 de maig de 2023

El castell d'Hartheim està situat al municipi d'Alkoven, a l'Alta Àustria. Aquest castell va ser un des que centres on es va posar en pràctica l'Aktion T4 per eliminar a les persones amb discapacitats psíquiques i, per això, en el seu interior hi havia una i de cambra de gas. Uns 450 republicans espanyols van ser traslladats del camp de Gusen i Mauthausen i després gasejats amb la falsa promesa que eren traslladats a una suposada residència per a invàlids del camp de Dachau. Tres lleidatans van morir en aquest castell. En aquest espai, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen, van llegir textos en record de les persones que van ser assassinades.

Més imatges

Hartheim1 (1).JPG

Hartheim1 (2).JPG

Estació de trens de Mauthausen – 5 de maig de 2023 

La gran majoria de deportats arribaven al camp a través de l’estació de tren de Mauthausen. Una vegada obligats a baixar del tren, havien de travessar el poble de Mauthausen per enfilar la pujada que condueix al camp de concentració. Davant el lloc on hi havia l’estació de tren, l’alcalde de Mauthausen, Thomas Punkenhofer, va donar la benvinguda als assistents i agrair la seva presència en aquesta població. Acabat l’acte es va fer una ofrena floral.

Més imatges

Estració tren Mauthausen (1).JPG

Estració tren Mauthausen (2).JPG

Casa Anna Pointner - 5 de maig de 2023

Mauthausen és un dels camps que més documentació fotogràfica existeix. Això es degut al treball que van fer alguns dels espanyols que estaven al laboratori fotogràfic i que gràcies als integrants del  Kommando Poschacher que cada dia podien sortir del camp,  van poder treure els negatius de les fotografies i van ser entregades a la senyora  Anna Pointner que les va amagar a la paret de pedra de casa seva. Una vegada alliberat el camp, diversos presoners van anar a recollir el material fotogràfic. Davant d’aquest espai es va retre un petit homenatge en record d’Anna Pointner.

Més imatges

Casa Anna Pointner 1 (1).JPG

Casa Anna Pointner 1 (2).JPG

Acte a Ebensee - 6 de maig de 2023

El camp de concentració d'Ebensee va ser un Kommando o camp annex del camp de Mauthausen situat al municipi d'Ebensee. L'objectiu principal del camp era proporcionar mà d'obra esclava per a la construcció d'enormes túnels on s'allotjaria la producció bèl·lica dels coets V2, fora de perill dels bombardejos Aliats, encara que finalment aquest tipus de producció es va abandonar a favor de la producció bèl·lica ordinària. En el Memorial del camp, alumnat del Projecte Buchenwald-Mauthausen van llegir textos en record de les persones que hi van ser deportades i després van poder visitar la galeria de túnels on es va fer un acte conjunt amb alumnat que venia d’Itàlia.

Més imatges

Ebensee 1 (1).JPG    

Ebensee 1 (2).JPG

Acte a Gusen - 6 de maig de 2023

El camp de concentració de Gusen estava situat a 5 quilòmetres de Mauthausen del qual va ser un camp satèl·lit. Gusen es va establir el març de 1940 per compensar la saturació que hi havia en el camp principal. Dos camps satèl·lit més, Gusen II i III, es van obrir el 1944. Els presoners de Gusen II van treballar en la construcció de túnels subterranis fàbriques d'armament. En total, 67.677 persones van ser internades als camps de Gusen, de les quals es van registrar 31.535 morts, Els treballadors que nom eren productius eren traslladats de Mauthausen a aquest camp Actualment queda molt poc d’aquest camp només s’ha conservat una petita part que s’utilitza com a Memorial.  La majoria dels lleidatans van morir en aquest camp. La delegació lleidatana va assistir a l’acte internacional que es va fer en el Memorial el dia 6 de maig a la tarda. Van poder escoltar els diversos parlaments i realitzar una ofrena floral davant els forns crematoris del camp.

Més imatges

Gusen 1.JPG

Gusen 2.jpg

Acte Mauthausen – 7 de maig de 2023

El camp de concentració de Mauthausen està situat a la província d'Alta Àustria, situat a prop d'una pedrera de pedra en desús a uns 5 km de la ciutat del mateix nom. El camp va ser establert l'agost de 1938, pocs mesos després de l'annexió d'Àustria per Alemanya. El 6 d'agost de 1940 comença la deportació dels espanyols al camp de Mauthausen que participaran en la construcció del camp. Aquest camp era conegut com "el camp dels espanyols". La major part dels republicans són destinats a treballar a la pedrera on destaca "l'escala de la mort" de 186 esglaons. A Mauthausen es calcula que hi van morir 371 espanyols. Quan els republicans ja no estan en condicions de treball eren traslladats al camp de Gusen. L'acte internacional en commemoració de l'alliberament de Mauthausen es va realitzar el dia 7 de maig. Hi van assistir milers de persones que van retre homenatge als deportats en els diversos memorials que hi ha en el camp. La delegació lleidatana va participar en l'homenatge que es va dur a terme en el Memorial de la Generalitat, el Memorial dels republicans i el Memorial francès. En finalitzar l'acte se'n va anar a visitar "l'escala de la mort" situada en l'antiga pedrera del camp.

Més imatges

Mauthausen 7 maig 1 (1).JPG

Mauthausen 7 maig 1 (2).JPG

Mauthausen 7 maig 3.JPG

Segona visita i comiat al camp de Mauthausen – 8 de maig de 2023

Per concloure el viatge es va fer una segona visita al camp de Mauthausen el dilluns 8 de maig. Acompanyats per un membre de l'Amical de Mauthausen, la delegació lleidatana va poder conèixer l'estructura de funcionament del camp de concentració i visitar l'exposició permanent. Així vam poder conèixer espais com la cambra de gas, la sala d'autòpsies, l'espai on hi ha el Memorial amb tots els noms dels presoners i els forns crematoris. Acabada la visita es va continuar amb l'autobús fins a la ciutat de Munich per pujar a l'avió que ens havia de portar fins a Barcelona.

Més imatges

Mauthausen 8 maig (1).JPG

Mauthausen 8 maig (2).JPG

"Internationale Gedenk- und Befreiungsfeier 2023 | Liberation and Commemoration Ceremony 2023" -- Mauthausen Komitee Österreich (MKÖ)

Vídeo de l’acte internacional del 78è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen celebrat el 7 de maig de 2023 a Mauthausen. La delegació de Lleida pot ser seguida a partir del minut 1’27’’ del vídeo.

Celebrat durant l'any 2023

L'any 2018 es va posar en marxa el Projecte Buchenwald-Mauthausen que té com a principal objectiu "Dignificar la Memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis".
Per desenvolupar aquest projecte es va signar un conveni amb l'Amical de Mauthausen per dur a terme diverses activitats en Instituts de Secundària quer formen part del Grup de Treball DEMD (Departament Ensenyament Memorial Democràtic).

Des d'aquest any es celebren conferències sobre la deportació als camps de concentració nazis en aquests Instituts. Aquestes conferències són dutes a terme pel senyor Josep San Martín Boncompte delegat de l'Amical a l'Aragó i membre del Comitè Internacional de Mauthausen. El conferenciant sol fer la conferència acompanyat de la senyora Teresa Curià que es membre de l'Amical i filla de l'Enric Curià que va morir al camp de concentració de Gusen. Aquestes confrències tenen una durada d'uns 60 minuts i el seu contingut versa sobre els camps nazis.
Aquest any 2023, s'han celebrat sis conferències: INS Almenar, INS Caparrella, INS Guindàvols, INS La Mitjana, INS Josep Lladonosa i el Col·legi El Carme.

Més imatges

L’alumnat de 1r de Batxiller de Logotip de twitter l’INS Caparrella  va assistir a la xerrada “Exiliats espanyols als camps de concentració nazis”

Aquesta, va anar a càrrec del Josep Martín de l’amical de Mauthausen, on es van relatar un dels episodis més cruels de la humanitat, els camps de concentració  i l’extermini de la 2a guerra mundial.

Més imatges

4 al 21 de març de 2021

En commemoració del Dia Internacional de les Dones,  des de Memòria Democràtica s’organitza l’exposició “Resistents i deportades” de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya.

Aquesta exposició de l’Amical de Mauthausen tracta sobre la història de la resistència i la deportació femenina, a partir de la trajectòria de dones de diferents nacionalitats d’Europa, amb especial èmfasi en les dones republicanes espanyoles i en la història i evolució del camp de concentració de Ravensbrück (Alemanya).

El contingut de la mostra combina informació històrica amb textos i dibuixos extrets d’obres de les mateixes deportades.

Més imatges

19 de juny de 2021 -- Teatre de l’Escorxador de Lleida. Sala 2. -- 19:00 h.

El departament de #MemòriaDemocràtica #DetsCivilsLleida de l’Ajuntament de va dur a terme la gravació de la representació teatral RUHE!! (Silenci).

Ruhe és una obra/documental que es va estrenar l’1 de febrer de 2019. Està produïda l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre Jaume Belló, i interpretada per tres joves artistes lleidatans: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

L’obra està inspirada en la deportació de persones de Lleida als camps nazis.

L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. Busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa. Actualment s’està representant en diversos Instituts de Secundària de Lleida dins del Projecte Buchenwald-Mauthausen.

L’activitat va ser gratuïta i amb inscripció prèvia amb una aforament imitat a 40 persones per raons sanitàries degut a la COVID-19.


Aquesta funció va servir per enregistrar l’obra en format audiovisual.

Més imatges

26 de gener de 2020

Aquesta obra de teatre està pensada per portar-la a les aules de diversos Instituts de Secundària de Lleida que participen del projecte Buchenwald-Mauthausen, liderat per la Paeria en conveni amb l‘Amical de Mauthausen. Aquests centres són Almenar, Guindàvols, Josep Lladonosa, Torre Vicens, La Caparrella, La Mitjana i de manera puntual el Manuel de Montsuar. 

Donat l’interès de  la representació teatral pels familiars de les persones que foren deportades, com per la ciutadania de Lleida, l’Ajuntament va decidir realitzar dues  representacions públiques obertes a tothom que desitges veure l’obra de teatre. El dia 26 de gener de 2020 es fa fer una representació a la sala 2 del Teatre Municipal de l’Escorxador amb una assistència de 80 persones.

Més imatges

L’any 2019, per primera vegada, l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i el Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust) va organitzar un viatge a Mauthausen i a diversos subcamps d’aquest camp de concentració per commemorar el 74è aniversari de l’alliberament del camp. Mitjançant el conveni firmat entre l’Ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, van viatjar 14 alumnes i 2 professors dels INS Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa, Torre Vicens i Almenar.

Durant el viatge l’alumnat va recollir les seves experiències i emocions de manera escrita i visual, i es van poder visualitzar i conèixer a través d’una presentació pública que es va fer i d’una exposició que es va anomenar “De Lleida a Mauthausen”.

Aquests actes es van realitzar de manera consecutiva a la Sala de Plens i al Pou de l’Ajuntament de Lleida.

Posteriorment l’exposició va estar presentada en diversos Instituts d’Ensenyament de la província de Lleida.

Saló de Plens   

Pou Paeria

Exposició a la Paeria

Posteriorment l’exposició ha estat presentada en diversos Instituts d’Ensenyament de la província de Lleida:

- INS Torre Vicens, febrer 2020

- INS Josep Lladonosa, novembre 2020

- Escola Oficial d’Idiomes, desembre 2020

- INS La Mitjana, gener 2021

- INS Almenar, febrer 2021

-Biblioteca d’Almenar, febrer 2021

- Ajuntament d’Alfarràs, marc 2021

- INS Canigó d’Almacelles, abril 2021

- INS Magraners, maig 2021

Més imatges

9 de gener al 27 de febrer de 2019

Es va inaugurar l’exposició “Imágenes y memoria de Mauthausen” dins del  marc del conveni Buchenwald-Mauthausen signat entre l’Ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen. Aquesta exposició és una mostra fotogràfica organitzada sota la iniciativa del Ministeri d’Interior austríac, l’Amicale de Mauthausen francesa i l’Amical de Mauthausen espanyola amb la col·laboració del Comitè Internacional de Mauthausen, i que té l’objectiu de donar a conèixer al gran públic les imatges que documenten la realitat d’aquest camp de concentració i d’algun camp exterior, per tal de mantenir viva la memòria dels milers de deportats als camps del Tercer Reich.

Exposició Imágenes y memoria de Mauthausen

Exposició Imágenes y memoria de Mauthausen

Inauguració 9 de gener de 2019

Durant les 8 setmanes que van estar exposades les fotografies passaren pel claustre de la Biblioteca Pública ciutadans de manera individual o de manera col·lectiva ja siguin membres de  diverses associacions o alumnat  d’instituts de secundària i col·legis de Lleida i la seva demarcació, així com també grups d’altres ciutats catalanes.

Segons les dades d’assistència de què disposem visitaren l’exposició més de 200 alumnes dels 5 Instituts de Secundària que participen del projecte impulsat per l’Ajuntament de Lleida, es desenvoluparen 3 visites guiades amb una assistència de 210 persones inscrites i, segons fonts de la Biblioteca, visitaren l’exposició per lliure més de 5.000 persones.

Val a dir que l’exposició va generar una gran expectació donat que es tractava d’una temàtica que no s’havia vist anteriorment a la nostra ciutat, i del desconeixement que encara hi ha sobre els camps de concentració.

Una de les fites que es pretenia amb l’exposició i que es valora molt positivament donat l’alt índex de persones que l’han visitat,  era informar i fer reflexionar, fonamentalment a les generacions més joves,  sobre el context històric i polític que va permetre arribar a la creació d’aquests camps.

La cloenda de l’exposició va ser amb una visita guiada per Josep San Martín, representant de l’Amical al Comitè Internacional de Mauthausen.

Cloenda

Cloenda exposició 27 de febrer de 2019

Més imatges

L’any 2019 l’Ajuntament de Lleida amb col·laboració amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust) va organitzar el viatge a Mauthausen i a diversos indrets d’aquest camp de concentració per participar en la commemoració del 74è aniversari de l’alliberament. Mitjançant el conveni firmat entre l’Ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, van viatjar 14 alumnes i 2 professors dels INS d’Almenar, Guindàvols, La Caparrella, Lladonosa i Torre Vicens.

El viatge s’inicià el dia 3 de maig volant cap a l’aeroport de Munich i va concloure el dia 6 de maig amb la tornada a Lleida. Durant aquests dies es va visitar el castell d’Hartheim, l'estació de tren de Mauthausen, el Memorial d’Anna Pointner, el Memorial d’Ebensee, el camp de Gusen i el camp de Mauthausen. El punt central del viatge fou la participació dels representats lleidatans en els actes que es celebraran el diumenge 5 de maig, on l’alumnat de Lleida realitzà un acte d’homenatge a les persones de la nostra ciutat que van ser deportades en aquest camp i participaren de manera activa en els actes organitzats pel Comitè Internacional de Mauthausen.

El Camp de Mauthausen

Una breu història:

Mauthausen va ser un complex format per un sistema de diversos sub-camps de concentració. Està localitzat molt a prop de les localitats de Mauthausen i Gusen, a l’Alta Àustria. En aquest camp estaven internats espanyols i persones d’altres nacionalitats com ara italians, portuguesos, anglesos, holandesos, etc. Probablement fou el primer camp de concentració que funcionava com a camp d’extermini des del començament de la Segona Guerra Mundial fins al seu alliberament el 5 de maig de 1945.

El camp de Mauthausen estava envoltat d’un mur enorme, mai enllestit del tot, que tenia els elements comuns a aquests camps: un cop passada la porta d’entrada hi havia un gran espai despullat, era  el que  s’anomenava la plaça de la crida (lloc on tots s’havien de reunir a la crida dels generals) que acabava amb rengleres de barraques en una banda i grans pavellons de xemeneies a l’altre. El nombre de deportats és molt difícil saber-lo, tanmateix s’estima que 118.000 persones van ser exterminades en aquest camp. 

Els espanyols que van estar reclosos als camps de concentració nazis, dels quals hi ha constància documental, ascendeixen a 9.328. En van morir 5.185, 3.809 van sobreviure i, 334 figuren com a desapareguts. Entre aquests deportats hi havia desenes de persones de la demarcació de Lleida. Aquestes dades representen una taxa de mortalitat del 59%. Els deportats eren afusellats, gasejats a les cambres i en vehicles especials, però fonamentalment, van ser exterminats mitjançant  el treball esgotador que suposava traslladar les pesants pedres de la cantera que havien de pujar per l’escala dels 186 esgraons, sota els cops de la SS i dels kapos, símbol d’un treball feixuc i mortal.

Mapa univers Mauthausen

https://encyclopedia.ushmm.org/content/es/gallery/nazi-camps-maps

Divendres, 3 de maig 

Per arribar a Mauthausen haurem de volar des de Barcelona fins a Munich (1.056 km). Una vegada aterrats a la capital bavaresa, agafarem un autocar per fer els 254,5 km fins a Mauthausen. Serà un viatge que durarà unes 3 hores.

Barcelona – Munich (Alemanya) 

Munich (Alemanya) – Mauthausen (Àustria)

Itinerari fins a Mauthausen

Itinerari fins a Mauthausen

Castell d’Hartheim

A la ciutat d’Alkoven, prop de Linz (Àustria) s'aixeca un castell d'origen renaixentista que amaga un passat molt tràgic. El castell d’Hartheim va ser un dels sis hospitals on els nazis van dur a terme l'extermini sistemàtic i mèdicament supervisat dels malalts i discapacitats.

Hartheim va ser l'únic centre d'extermini de malalts que va estar situat a Àustria, la qual formava part des de 1938 del Gran Reich. Entre els assassinats a Hartheim va haver-hi 436 espanyols i, entre ells, 2 homes de la ciutat de Lleida procedents del proper camp de Mauthausen. El seu assassinat es va dur a terme dins de la coneguda com a “Operació 14f13”. En ella, els metges nazis es desplaçaven als camps, identificaven als presoners en pitjor estat de salut i els conduïen als centres d'extermini de la T4. Així es va assassinar a 10.000 persones més.

Avui en dia, el castell alberga una reconstrucció de les cambres de gas i del crematori. El visitant camina a través d'uns passadissos seguint el mateix camí de les víctimes. Al primer pis hi ha una exposició que fa un recorregut per les teories eugenèsiques que van donar peu a la pseudociència que pretenia la reproducció selectiva de l'espècie humana.

Castell d’Hartheim

Estació de tren de Mauthausen

Un lloc clau per entendre l’Univers de Mauthausen és la seva estació de tren, ja que era el lloc on arribaven els presoners del camp de Mauthausen i recorrien els 4 kilòmetres que separen aquest nus ferroviari del camp de concentració.

Estació de tren de Mauthausen

Monument  a Anna Pointner

Per conservar les fotografies que s’estaven fent al camp de concentració, el grup d’espanyols que treballaven a l’estudi fotogràfic, es va posar en contacte amb un kommando (grup de treball), format íntegrament per espanyols, que des d'octubre de 1944 s'allotjava al poble de Mauthausen amb l'objecte de treballar en una pedrera de l'empresa Poschacher. Fora del seu horari de treball, els integrants del kommando tenien certa llibertat i podien treballar per als veïns del poble. D'aquesta manera, havien pogut establir relació amb una família del poble, els Pointner.

La xarxa comunista espanyola del camp va lliurar les fotografies a Jacinto Cortés i Jesús Grau, presos espanyols militants de les JSU catalanes, que formaven part del Kommando Poschacher, i que acudien diàriament al camp per dur el menjar al poble. Van demanar a la senyora Anna Pointner que amagués i guardés els negatius de les fotografies, cosa que va fer amagant-les entre les parets del mur de casa seva. Com a homenatge a aquest valerós fet, el maig de 2015, es va inaugurar una placa metàl·lica on hi ha gravades paraules en alemany i castellà, i on hi ha representada una finestra a través de la qual es veu el mur on Anna Pointner va amagar els negatius.

Monument  a Anna Pointner

Camp d’Ebensee

El camp de concentració d’Ebensee va ser establert com un campament satèl·lit de Mauthausen el 18 de novembre de 1943, prop del poble d’Ebensee, a l'Àustria Superior.

Va ser un dels més de 40 subcamps del camp de concentració de Mauthausen, on els presoners havien de treballar per a la indústria alemanya d'armament.

L'objectiu de "Project Cement", que era el nom del codi utilitzat per la SS, era la construcció de gegantescos sistemes de galeria subterrània destinats a la reubicació de l'estació de proves de míssils Peenemünde. En aquests túnels, la investigació i la producció de coets havien d'estar protegides dels atacs aeris. A causa de problemes tècnics i la urgència d'altres produccions d'armament, el projecte de míssils va ser abandonat. En un complex de túnels s’hi va instal·lar una refineria de petroli, l'agost de 1944. Altres túnels van ser ocupats per Steyr-Daimler-Puch AG per a la producció de components del motor per a tancs i camions, el novembre de 1944. Més de 8.500 presoners van morir en aquest camp. El campament va ser alliberat i es va convertir en un camp de refugiats.

Camp d’Ebensee

Camp de Gusen

Al complex de Gusen s'utilitzava el treball forçat dels presos. Això, al costat de les condicions de vida extremadament dures, l'alimentació insuficient i tota mena de maltractaments, va portar a l'extermini de la majoria dels presos. A més, es van practicar diferents formes d'assassinat directe, tant en el mateix recinte de Gusen com mitjançant seleccions de presos febles o malalts per la seva mort per gas a les instal·lacions del Castell d’Hartheim o bé en vehicles adaptats per tal comesa.

Camp de Gusen

Encara que l'eliminació dels presos tenia lloc en tot el conjunt de subcamp dependents de Mauthausen, a Gusen es va produir un altíssim percentatge dels assassinats del conjunt d'ells. Com a exemple, dels republicans espanyols arribats a Mauthausen entre 1940-1945, dos terços van morir (un 65%), és a dir, gairebé 5.000 dels 7.200 espanyols. Per prop del 80% d'aquests 5.000 espanyols que van perdre la vida, Gusen va ser l'escenari del seu assassinat. En aquest subcamp van morir 12 lleidatans.

El 5 de maig de 1945, les tropes nord-americanes van arribar a Gusen (i a Mauthausen) i això va significar la fi d'aquest camp de la mort. El personal SS, en la seva gairebé totalitat, havia abandonat les instal·lacions en els dies previs.

 

Diumenge, 5 de maig

Dia de l’alliberament

Tal dia com avui, fa 74 anys, va ser alliberat el camp de concentració de Mauthausen. El 5 de maig de 1945, la data generalment donada per a l'alliberament oficial del camp de concentració de Mauthausen, un escamot de 23 homes de la XI Divisió cuirassada del Tercer Exèrcit dels Estats Units, va arribar al campament principal, a prop de la ciutat de Mauthausen. Van ser guiats allí per Louis Haefliger, un representant de la Creu Roja al campament, i dos soldats alemanys, després d'alliberar el subcamp Gusen, a 6 quilòmetres a l'oest.

5 maig Mauthausen

Durant tot el dia es celebren diversos actes entre els quals destaquen les cerimònies que es realitzen als diversos memorials nacionals; un servei religiós ecumènic; la realització de diverses assemblees nacionals i la celebració de l'alliberament col·lectiu. L'acte commemoratiu conjunt comença amb la lectura del Jurament de Mauthausen en diversos idiomes; desfilada de les diverses delegacions.

Dilluns, 6 de maig

Últim dia a Mauthausen

Els actes de commemoració de l’alliberament del camp de Mauthausen solen acollir a milers de persones de diversos països que volen retre homenatge als seus conciutadans que van patir aquesta ignominiosa experiència per aquest motiu és complicat veure amb detall el camp de concentració. Per aquest motí aprofitarem el dilluns al matí per fer una visita guiada per les diverses instal·lacions i així poder fer-nos una idea del que va ser i representar Mauthausen dins de la barbàrie del nazisme a Europa.

6 maig Mauthausen

Acabada la visita del camp, tornarem a pujar a l’autocar per fer el reton a l’aeroport de Munic i tornar a Lleida.

Més imatges

1 de febrer de 2019

El novembre de 2017, l’Ajuntament de Lleida a través del departament de Drets Civils, va iniciar un nou projecte de recuperació de la Memòria Democràtica que tenia com a eix narratiu i com a objectiu fonamental dignificar i recordar a les persones de la ciutat de Lleida que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis.

El dia 1 de febrer de 2019 es va presentar l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci)  a la sala 1 del Teatre Municipal de l’Escorxador. Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre local, Jaume Belló, i interpretada per tres joves de l’escena artística lleidatana: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

A partir de la tècnica teatral del Teatre Document, s’ha portat a terme una recerca en les històries que han explicat alguns dels descendents de les persones que van estar als camps de Buchenwald i Mauthausen, i també de documents i fotografies que ens han aportat les famílies, realitzant tres entrevistes en profunditat que és d’on han sortit els personatges. Paral·lelament, s’ha recollit diversa documentació per situar l’obra en el context històric i familiar de la deportació. L’obra juga amb les actuacions dels personatges i amb el suport de diversos audiovisuals que ajuden a l’espectador a ficar-se amb la pell de les persones deportades així com en el context històric dels fets.

Una de les qüestions que es vol plantejar en el moment de la creació artística, és el Silenci, que és precisament el títol de l’espectacle. Silenci o Ruhe (en alemany) ha estat el motor de la creació col·lectiva, el fil conductor de tot el temps: el Silenci de les persones que es van haver d’exiliar, el Silenci dels viatges plens de por, el Silenci imposat pels assassins nazis, el Silenci de les víctimes que van tornar, el Silenci dels familiars, el Silenci de l'administració feixista. I finalment, com hem pogut descobrir, el Silenci dels ocells que no canten al cel del camp de concentració de Mauthausen. Per poder trencar aquest Silenci cal fer parlar als testimonis que van viure l’època; ara ja només ens poden donar el seu testimoni en els documents i els objectes que ens han aportat els seus familiars i que,  el que pretén l’obra és que quedessin en la imaginació de l’espectador perquè aquesta no sigui una història que s'ompli de la pols de l’oblit i del Silenci.

L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. En certa manera, l’obra busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa.

Més imatges

RUHE!! -- (SILENCI)

La Sala 2 del Teatre Municipal de L'Escorxador va acollir el dissabte 19 de juny de 2021, la representació i la gravació de l'obra de teatre documental Ruhe! (Silenci!). Aquesta obra reuneix les històries que han recollit familiars de les persones que van estar empresonades als camps de concentració de Buchenwald i Mauthausen, així com altra documentació, la qual permet contextualitzar l'argument històric i familiar de la deportació. Tot aquest material serveix de base per crear tres personatges. L'obra juga amb les actuacions dels intèrprets i el suport de diversos audiovisuals, que ajuden a l'espectador a ficar-se amb la pell dels deportats, així com en el context històric dels fets.

Ruhe! és una obra produïda per l'Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre local, Jaume Belló, i interpretada per tres joves de l'escena artística lleidatana: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.
De l'any 2018 es representa en els Instituts de Secundària que formen part del Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust).

En aquest vídeo es pot veure la representació sencera de l'obra teatral.