Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrat el 26 de gener de 2024 a les 19.00 h. --  📍  Sala Jaume Magre. (c. Bisbe Torres, 2. Lleida)

Des de l'any 2003 l’Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d'homenatge a diferents camps nazis amb participació d’exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d'educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. El motiu d’aquests viatges es commemora l’alliberament del camp de Mauthausen que se sol realitzar el dia 5 de maig.

L'any 2023, l'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i del Grup de Treball DEMD del departament d'Ensenyament (Exili, Deportació i Holocaust), organitzà el viatge a Mauthausen a diversos indrets de l'univers d'aquest camp de concentració per recordar el 78è aniversari de l'alliberament del camp de concentració on van estar empresonats un nombrós grup de lleidatans.
Viatjaren 12 alumnes i 2 professores dels Instituts de Secundària de Lleida: La CaparrellaGuindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana, el Col·legi El Carme i dos alumnes de l'Institut d'Almenar.

El dia 26 de gener vam poder escoltar l’experiència d'aquests nois i noies, en primera persona, en un acte obert a tota la ciutadania que es va dur a terme a la sala Jaume Magre de Lleida.

Es va presentar l’audiovisual produït a partir dels relats personals que, mitjançant el teatre imatge, ens va apropar a les vivències i a les emocions de l’alumnat a partir d’un viatge als camps de concentració nazis.

 Més informació:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

Celebrat el 4 de febrer de 2024 a les 11.30 h -- 📍 Screenbox Lleida. (c. De Pi i Maragall, 26)

Àlex Cirera Izquierdo fa un temps que s'entrena per llançar-se, en solitari, a un viatge físic i emocional que el portarà a recórrer amb bici més de 2.000 quilòmetres des de Catalunya a Àustria. Durant el trajecte vam conèixer el motiu que l'ha impulsat a emprendre aquesta aventura: Félix Izquierdo García, el seu avi -del qual a penes havia sentit parlar a la seva família- va ser un dels molts republicans espanyols exiliats que van acabar a les mans dels nazis. 

Aquesta inquietud per conèixer qui va ser el seu avi i el seu itinerari, l'Àlex ha estat investigant i recopilant informació sobre el Fèlix. Fins i tot ha arribat a descobrir unes cartes enviades durant el seu exili a territori francès. Amb elles i amb ajut d'altres dades històriques, ha reconstruït l'itinerari que va fer el seu avi des que es va exiliar el 1939, fins al lloc on va morir assassinat: el camp de concentració de Gusen.

L’Àlex recorre amb la bicicleta el camí que va fer el seu avi fa 80 anys. Aquest viatge és la manera amb què Àlex vol aproximar-se a la persona que va ser el seu avi, rendir-li homenatge i posar en evidència que encara, després de tants anys, hi ha històries familiars ocultes com conseqüència de la Guerra d'Espanya, l'exili i la llarga dictadura franquista. 

L’acte va comptar amb la presència de l’Àlex Cirera, l’Eloi Calvo (director del documental) i el Joan Manel Calvo (president de l’Amical de Mauthausen).

 

Inscripció obligatòria  donat que l'aforament era limitat:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat 

Més imatges

Març de 2024 - Instituts del grup de treball DEMD.

El dia 1 de febrer de 2019 es va estrenar l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci)  Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre, Jaume Belló, i interpretada per tres joves artistes lleidatans: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

L’obra està inspirada en la deportació de persones de Lleida als camps nazis. L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. Busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa.

Durant el mes de març es representa en diversos Instituts de Secundària de Lleida dins del Projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Ajuntament de Lleida.

Més imatges

Celebrada el 9 de març de 2024

Reunió informativa a Sala Paulo Freire per parlar del viatge a Mauthausen per assistir a la commemoració del 79è aniversari de l'alliberament del camp.

Hi ha participat Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida, Amical de Mauthausen, Grup de Treball DEMD, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen (INS Almenar, INS Caparrella, INS Guindàvols, INS Josep Lladonosa, INS Màrius Torres, INS Montsuar, IES Oliana i el Col·legi El Carme) i diversos familiars dels nois i noies que faran el viatge.

L’acte va consistir en una presentació del Projecte i una sèrie de dinàmiques per facilitar el coneixement de l’alumnat del viatge.

Més imatges

Celebrat del 3 al 6 de maig de 2024 📍 Camp de concentració de Mauthausen (Àustria)

COMMEMORACIÓ DEL 79è ANIVERSARI DE L'ALLIBERAMENT DEL CAMP DE MAUTHAUSEN


Viatge en commemoració del 79è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, realitzat amb un grup d’alumnes del projecte Buchenwald-Mauthausen

Enguany van assistir a aquesta commemoració

Va estar organitzat per Memòria Democràtica de l’ajuntament de Lleida i l’Amical de Mauthausen. 

ITINERARI REALITZAT: 

Hartheim 3 de maig de 2024

El castell d'Hartheim està situat al municipi d'Alkoven, a l'Alta Àustria. Aquest castell va ser un des que centres on es va posar en pràctica l'Aktion T4 per eliminar a les persones amb discapacitats psíquiques i, per això, en el seu interior hi havia una i de cambra de gas. Uns 450 republicans espanyols van ser traslladats del camp de Gusen i Mauthausen i després gasejats amb la falsa promesa que eren traslladats a una suposada residència per a invàlids del camp de Dachau. Tres lleidatans van morir en aquest castell. En aquest espai, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen, van llegir textos en record de les persones que van ser assassinades.

Estació de tren de Mauthausen – 3 de maig de 2024

La gran majoria de deportats arribaven al camp a través de l’estació de tren de Mauthausen. Una vegada obligats a baixar del tren, havien de travessar el poble de Mauthausen per enfilar la pujada que condueix al camp de concentració. Davant el lloc on hi havia l’estació de tren, l’alcalde de Mauthausen, Thomas Punkenhofer, va donar la benvinguda als assistents i agrair la seva presència en aquesta població. Acabat l’acte es va fer una ofrena floral.

Casa Anna Pointner - 3 de maig de 2024

Mauthausen és un dels camps que més documentació fotogràfica existeix. Això es degut al treball que van fer alguns dels espanyols que estaven al laboratori fotogràfic i que gràcies als integrants del  Kommando Poschacher que cada dia podien sortir del camp,  van poder treure els negatius de les fotografies i van ser entregades a la senyora  Anna Pointner que les va amagar a la paret de pedra de casa seva. Una vegada alliberat el camp, diversos presoners van anar a recollir el material fotogràfic. Davant d’aquest espai es va retre un petit homenatge en record d’Anna Pointner.

Ebensee - 4 de maig de 2024

El camp de concentració d'Ebensee va ser un Kommando o camp annex del camp de Mauthausen situat al municipi d'Ebensee. L'objectiu principal del camp era proporcionar mà d'obra esclava per a la construcció d'enormes túnels on s'allotjaria la producció bèl·lica dels coets V2, fora de perill dels bombardejos Aliats, encara que finalment aquest tipus de producció es va abandonar a favor de la producció bèl·lica ordinària. En el Memorial del camp es van llegir textos en record de les persones que hi van ser deportades i després vam poder visitar la galeria de túnels on es va fer un acte conjunt amb alumnat que venia d’Itàlia.

Gusen - 4 de maig de 2024

El camp de concentració de Gusen estava situat a 5 quilòmetres de Mauthausen del qual va ser un camp satèl·lit. Gusen es va establir el març de 1940 per compensar la saturació que hi havia en el camp principal. Dos camps satèl·lit més, Gusen II i III, es van obrir el 1944. Els presoners de Gusen II van treballar en la construcció de túnels subterranis fàbriques d'armament. En total, 67.677 persones van ser internades als camps de Gusen, de les quals es van registrar 31.535 morts, Els treballadors que nom eren productius eren traslladats de Mauthausen a aquest camp Actualment queda molt poc d’aquest camp només s’ha conservat una petita part que s’utilitza com a Memorial.  La majoria dels lleidatans van morir en aquest camp. La delegació lleidatana va assistir a l’acte internacional que es va fer en el Memorial el dia 6 de maig a la tarda. Van poder escoltar els diversos parlaments i realitzar una ofrena floral davant els forns crematoris del camp. L’alumna de l’INS Guindàvols de la ciutat de Lleida, Meritxell Fuentes, va llegir un parlament davant totes les persones que van assistir a l’acte.

Mauthausen – 5 de maig de 2024

El camp de concentració de Mauthausen està situat a la província d'Alta Àustria, situat a prop d'una pedrera de pedra en desús a uns 5 km de la ciutat del mateix nom. El camp va ser establert l'agost de 1938, pocs mesos després de l'annexió d'Àustria per Alemanya. El 6 d'agost de 1940 comença la deportació dels espanyols al camp de Mauthausen que participaran en la construcció del camp. Aquest camp era conegut com "el camp dels espanyols". La major part dels republicans són destinats a treballar a la pedrera on destaca "l'escala de la mort" de 186 esglaons. A Mauthausen es calcula que hi van morir 371 espanyols. Quan els republicans ja no estan en condicions de treball eren traslladats al camp de Gusen. L'acte internacional en commemoració de l'alliberament de Mauthausen es va realitzar el dia 7 de maig. Hi van assistir milers de persones que van retre homenatge als deportats en els diversos memorials que hi ha en el camp. La delegació lleidatana va participar en l'homenatge que es va dur a terme en el Memorial de la Generalitat, el Memorial dels republicans, el Memorial francès, el Memorial jueu i el Memorial gitano. En finalitzar l'acte se'n va anar a visitar "l'escala de la mort" situada en l'antiga pedrera del cam i van tancar l’acte amb una lectura de textos en record de les persones deportades.

Mauthausen (segona visita al camp) – 6 de maig de 2024

Per concloure el viatge es va fer una segona visita al camp de Mauthausen el dilluns 6 de maig. Acompanyats per un membre de l'Amical de Mauthausen, la delegació lleidatana va poder conèixer l'estructura de funcionament del camp de concentració i visitar l'exposició permanent. Així vam poder conèixer espais com la cambra de gas, la sala d'autòpsies, l'espai on hi ha el Memorial amb tots els noms dels presoners i els forns crematoris. Acabada la visita es va continuar amb l'autobús fins a la ciutat de Múnic per pujar a l'avió que ens havia de portar fins a Barcelona.

Més imatges

Celebrat durant l'any 2024

L'any 2018 es va posar en marxa el Projecte Buchenwald-Mauthausen que té com a principal objectiu "Dignificar la Memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis".
Per desenvolupar aquest projecte es va signar un conveni amb l'Amical de Mauthausen per dur a terme diverses activitats en Instituts de Secundària que formen part del Grup de Treball DEMD (Departament Ensenyament Memorial Democràtic).

Des d'aquest any se celebren conferències sobre la deportació als camps de concentració nazis en aquests Instituts. Aquestes conferències són dutes a terme pel senyor Josep San Martín Boncompte, delegat de l'Amical a l'Aragó i membre del Comitè Internacional de Mauthausen. Aquestes conferències tenen una durada d'uns 60 minuts i el seu contingut versa sobre els camps nazis.


Aquest any 2024, s'han celebrat cinc conferències: INS Màrius Torres (dues conferències), INS Caparrella, INS Guindàvols i l'INS Josep Lladonosa.

Més imatges