Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrat el 2 de desembre de 2023

La sala Paulo Freire va acollir un taller amb l'alumnat de Secundària que va viatjar el passat mes de maig a l'antic camp de concentració nazi de Mauthausen, dins del projecte Buchenwald-Mauthausen de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida.

Els joves van treballar a partir de dinàmiques de teatre-imatge de la mà de Jaume Belló i una ajudant de la companyia de teatre La Màxima, per tal de preparar un treball de retorn a la ciutadania de l'experiència viscuda que es farà a finals de gener de 2024 en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les víctimes de l'Holocaust.

El projecte s'està realitzant amb alumnes dels instituts participants en el grup de treball DEMDGuindàvolsCaparrella, La Mitjana, Josep Lladonosa, Col·legi El Carme i Almenar.

Més imatges

Celebrada l’11 de març de 2023

Reunió informativa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià per parlar del viatge a Mauthausen per assistir a la commemoració del 78è aniversari de l'alliberament del camp.
Hi ha participat Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida, Amical de Mauthausen, Grup de Treball DEMD, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen i diversos familiars dels nois i noies que faran el viatge.

Més imatges

Març i Abril de 2023 - Diferents instituts del grup DEMD.

El dia 1 de febrer de 2019 es va estrenar l’obra de teatre documental Ruhe!! (Silenci)  Es tracta d’una obra produïda per l’Ajuntament de Lleida, dirigida pel director de teatre, Jaume Belló, i interpretada per tres joves artistes lleidatans: Wyns Fortuño, Sabina Francès i Miquel Rodríguez.

L’obra està inspirada en la deportació de persones de Lleida als camps nazis. L'espectacle parla del viatge, de l'arribada dels presoners al camp, dels costums que aprenien ràpidament, i de com aconseguien sobreviure lluitant contra la deshumanització i el maltractament. De com calia buscar els moments de dignitat que els feia confiar en la seva qualitat de persona per poder sobreviure. Busca moure les consciències personals i fer repensar quin vincle tenim amb aquest episodi tan negre de la història d’Europa.

Durant els mesos de març i abril es representa en diversos Instituts de Secundària de Lleida dins del Projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Ajuntament de Lleida.

Més imatges

12 d’abril de 2023 a les 19.00 h. - Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida).

El Departament de Drets Civils va organitzar una nova edició de Debats de Memòria amb el títol “Rotspaniers: el sistema concentracionario nazi y los españoles en el KL Mauthausen”.

Poc abans del final de la Guerra Civil, més de mig milió d'espanyols va inundar les platges del sud de França. Després de ser-los denegats els permisos per romandre al país com a refugiats polítics, la majoria van ser sotmesos a un procés de repatriació massiva que els va situar a mercè de la repressió franquista. La resta van ser mobilitzats com a mà d'obra estrangera i, després de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, en combatents. La ràpida derrota francesa i la reconfiguració administrativa del país, dividit entre el territori ocupat i el règim col·laboracionista de Vichy, va posar en marxa un procés de persecució que es va saldar amb la deportació d'aproximadament 10.000 espanyols als camps nazis. L'àmplia majoria va tenir la desgràcia de conèixer l'horror al recinte austríac de Mauthausen, un dels més letals de tota la xarxa dominada per la SS. Els avenços historiogràfics de les darreres dècades han permès donar nova llum sobre la seva història, un autèntic drama humà que es va saldar amb milers de morts i un reconeixement limitat que ha marcat tant el coneixement de la tragèdia com la seva transmissió fins als nostres dies.


Conferència va estar a càrrec del Sr. Diego Martínez López, Doctor en Història Contemporània i Professor en la Universidad Francisco de Vitoria. La seva activitat investigadora s’ha desenvolupat dins del Grupo de Investigación Complutense de la Guerra Civil y el Franquismo. És autor, juntament amb ell professor Gutmaro Gómez Bravo, de l’obra “Esclavos del Tercer Reich: los españoles en el campo de Mauthausen”.

Més imatges

DIES: Del 5 al 8 de maig de 2023 -- LLOC: Camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

El viatge als camps va ser la darrera activitat del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida.

Des de l'any 2003 l'Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d'homenatge a diferents camps nazis amb participació d'exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d'educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. En aquests viatges, hi han participat instituts de diferents indrets de l'Estat: Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra, Madrid...

El cap de setmana més proper al 5 de maig es commemora l'alliberament del camp de Mauthausen amb representacions molt nombroses de tots els països d'Europa, dels EUA, Canadà i Israel. L'Amical de Mauthausen i altres camps hi viatja anualment per retre homenatge a les víctimes espanyoles republicanes, participant en les activitats del Comitè Internacional.
La progressiva desaparició de les persones supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amistats que compleixen amb el deure del record i l'homenatge als republicans deportats, i també a projectes amb la implicació de professorat i alumnat en els actes d'homenatge, que van acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la mateixa participació en el viatge.

Aquest any 2023, l'Ajuntament de Lleida, mitjançant el conveni signat amb l'Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, va rependre l'activitat del viatge amb l'alumnat, passades les restriccions de la pandèmia per la COVID-19. L'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i del Grup de Treball DEMD del departament d'Ensenyament (Exili, Deportació i Holocaust), van organitzar el viatge a Mauthausen i a diversos indrets de l'univers d'aquest camp de concentració.

Van viatjar 12 alumnes i 2 professores dels Instituts de Secundària de Lleida: La CaparrellaGuindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i del Col·legi El Carme amb el finançament de l'Ajuntament de Lleida. També viatjaran dos alumnes de l'Institut d'Almenar que forma part del Grup DEMD i que han comptat amb el suport econòmic de l'Institut d'Almenar i de l'Ajuntament d'Alfarràs i el d'Ivars de Noguera, pobles respectius de l'alumnat que participa en el viatge.

El viatge tenia com a objectiu fonamental traslladar i conèixer a terreny un dels episodis més dramàtics de la història contemporània, i que l'alumnat pugui comprendre i reflexionar al voltant dels conceptes que s'han treballat prèviament a l'aula. Va començar el dia 5 de maig volant cap a l'aeroport de Munich i va concloure el dia 8 de maig amb la tornada a Lleida. Durant aquests dies es van visitar el castell d'Hartheim, on l'alumnat de Lleida va fer un acte d'homenatge a les persones de la nostra ciutat que van ser deportades en aquest indret. A continuació es van dur a terme els actes a l'estació de tren de Mauthausen, el Memorial d'Anna Pointner, el Memorial d'Ebensee, el Memorial de Gusen i el camp de Mauthausen. El punt central del viatge va estar la participació en els actes internacionals que es van celebrar el diumenge 7 de maig, al camp de Mauthausen.

Aquest 2023, el lema de la commemoració del 78è aniversari de l'alliberament dels camps nazis va ser: Zivilcourage, Coratge Civil. Aquest concepte alemany és el coratge que una persona mostra a l'hora de defensar valors humans i democràtics, com ara la dignitat o la justícia, sense por a les crítiques que pugui rebre en el seu entorn immediat, a la vida pública o a les xarxes socials. L'expressió coratge cívic fou utilitzada originàriament a França al segle XIX, i s'entenia com el valor d'un individu d'actuar segons el mateix criteri, aliè a les pressions de l'entorn. En les darreres dècades, el coratge cívic ha tornat a prendre validesa a l'Europa Central, en la denúncia contra l'antisemitisme, el racisme, en els perills de ressorgiment del neonazisme i d'altres moviments extrems. El lema que s'ha adoptat aquest any recorda bé els crims del passat i que, quan a la vida política es juga sistemàticament amb foc, és fàcil acabar cremant-se.

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

Entre el 5 i 8 de maig de 2023, l’alumnat que participa de les activitats del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va viatjar a diversos camps de concentració d’Àustria per participar en el 78è aniversari de l’alliberament de Mauthausen. En el conjunt de camps que conformen “l’univers Mauthausen” van ser empresonats milers de republicans espanyols, entre els quals hi havia 39 lleidatans, dels que 23 hi van morir.

Des de l’any 2003, l’Amical de Mauthausen organitza un viatge al camp de Mauthausen per retre homenatge a les persones que hi van ser deportades, on encara participen un bon nombre de familiars de persones que van estar als camps nazis.

L’any 2019, l’Ajuntament de Lleida va incorporar-se a aquesta commemoració a través del projecte Buchenwald- Mauthausen, en el que hi participa l’Amical de Mauthausen a través d’un conveni amb la Paeria i els Instituts de Secundària Almenar, Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i el Col·legi El Carme, centres que formen part del Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust).

També hem d’esmentar la col·laboració de l’Institut d’Almenar i els Ajuntaments d’Alfarràs i d’Ivars de Noguera.

Introducció 1.jpg               

 Introducció 2.jpg

Hartheim - 5 de maig de 2023

El castell d'Hartheim està situat al municipi d'Alkoven, a l'Alta Àustria. Aquest castell va ser un des que centres on es va posar en pràctica l'Aktion T4 per eliminar a les persones amb discapacitats psíquiques i, per això, en el seu interior hi havia una i de cambra de gas. Uns 450 republicans espanyols van ser traslladats del camp de Gusen i Mauthausen i després gasejats amb la falsa promesa que eren traslladats a una suposada residència per a invàlids del camp de Dachau. Tres lleidatans van morir en aquest castell. En aquest espai, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen, van llegir textos en record de les persones que van ser assassinades.

Més imatges

Hartheim1 (1).JPG

Hartheim1 (2).JPG

Estació de trens de Mauthausen – 5 de maig de 2023 

La gran majoria de deportats arribaven al camp a través de l’estació de tren de Mauthausen. Una vegada obligats a baixar del tren, havien de travessar el poble de Mauthausen per enfilar la pujada que condueix al camp de concentració. Davant el lloc on hi havia l’estació de tren, l’alcalde de Mauthausen, Thomas Punkenhofer, va donar la benvinguda als assistents i agrair la seva presència en aquesta població. Acabat l’acte es va fer una ofrena floral.

Més imatges

Estració tren Mauthausen (1).JPG

Estració tren Mauthausen (2).JPG

Casa Anna Pointner - 5 de maig de 2023

Mauthausen és un dels camps que més documentació fotogràfica existeix. Això es degut al treball que van fer alguns dels espanyols que estaven al laboratori fotogràfic i que gràcies als integrants del  Kommando Poschacher que cada dia podien sortir del camp,  van poder treure els negatius de les fotografies i van ser entregades a la senyora  Anna Pointner que les va amagar a la paret de pedra de casa seva. Una vegada alliberat el camp, diversos presoners van anar a recollir el material fotogràfic. Davant d’aquest espai es va retre un petit homenatge en record d’Anna Pointner.

Més imatges

Casa Anna Pointner 1 (1).JPG

Casa Anna Pointner 1 (2).JPG

Acte a Ebensee - 6 de maig de 2023

El camp de concentració d'Ebensee va ser un Kommando o camp annex del camp de Mauthausen situat al municipi d'Ebensee. L'objectiu principal del camp era proporcionar mà d'obra esclava per a la construcció d'enormes túnels on s'allotjaria la producció bèl·lica dels coets V2, fora de perill dels bombardejos Aliats, encara que finalment aquest tipus de producció es va abandonar a favor de la producció bèl·lica ordinària. En el Memorial del camp, alumnat del Projecte Buchenwald-Mauthausen van llegir textos en record de les persones que hi van ser deportades i després van poder visitar la galeria de túnels on es va fer un acte conjunt amb alumnat que venia d’Itàlia.

Més imatges

Ebensee 1 (1).JPG    

Ebensee 1 (2).JPG

Acte a Gusen - 6 de maig de 2023

El camp de concentració de Gusen estava situat a 5 quilòmetres de Mauthausen del qual va ser un camp satèl·lit. Gusen es va establir el març de 1940 per compensar la saturació que hi havia en el camp principal. Dos camps satèl·lit més, Gusen II i III, es van obrir el 1944. Els presoners de Gusen II van treballar en la construcció de túnels subterranis fàbriques d'armament. En total, 67.677 persones van ser internades als camps de Gusen, de les quals es van registrar 31.535 morts, Els treballadors que nom eren productius eren traslladats de Mauthausen a aquest camp Actualment queda molt poc d’aquest camp només s’ha conservat una petita part que s’utilitza com a Memorial.  La majoria dels lleidatans van morir en aquest camp. La delegació lleidatana va assistir a l’acte internacional que es va fer en el Memorial el dia 6 de maig a la tarda. Van poder escoltar els diversos parlaments i realitzar una ofrena floral davant els forns crematoris del camp.

Més imatges

Gusen 1.JPG

Gusen 2.jpg

Acte Mauthausen – 7 de maig de 2023

El camp de concentració de Mauthausen està situat a la província d'Alta Àustria, situat a prop d'una pedrera de pedra en desús a uns 5 km de la ciutat del mateix nom. El camp va ser establert l'agost de 1938, pocs mesos després de l'annexió d'Àustria per Alemanya. El 6 d'agost de 1940 comença la deportació dels espanyols al camp de Mauthausen que participaran en la construcció del camp. Aquest camp era conegut com "el camp dels espanyols". La major part dels republicans són destinats a treballar a la pedrera on destaca "l'escala de la mort" de 186 esglaons. A Mauthausen es calcula que hi van morir 371 espanyols. Quan els republicans ja no estan en condicions de treball eren traslladats al camp de Gusen. L'acte internacional en commemoració de l'alliberament de Mauthausen es va realitzar el dia 7 de maig. Hi van assistir milers de persones que van retre homenatge als deportats en els diversos memorials que hi ha en el camp. La delegació lleidatana va participar en l'homenatge que es va dur a terme en el Memorial de la Generalitat, el Memorial dels republicans i el Memorial francès. En finalitzar l'acte se'n va anar a visitar "l'escala de la mort" situada en l'antiga pedrera del camp.

Més imatges

Mauthausen 7 maig 1 (1).JPG

Mauthausen 7 maig 1 (2).JPG

Mauthausen 7 maig 3.JPG

Segona visita i comiat al camp de Mauthausen – 8 de maig de 2023

Per concloure el viatge es va fer una segona visita al camp de Mauthausen el dilluns 8 de maig. Acompanyats per un membre de l'Amical de Mauthausen, la delegació lleidatana va poder conèixer l'estructura de funcionament del camp de concentració i visitar l'exposició permanent. Així vam poder conèixer espais com la cambra de gas, la sala d'autòpsies, l'espai on hi ha el Memorial amb tots els noms dels presoners i els forns crematoris. Acabada la visita es va continuar amb l'autobús fins a la ciutat de Munich per pujar a l'avió que ens havia de portar fins a Barcelona.

Més imatges

Mauthausen 8 maig (1).JPG

Mauthausen 8 maig (2).JPG

"Internationale Gedenk- und Befreiungsfeier 2023 | Liberation and Commemoration Ceremony 2023" -- Mauthausen Komitee Österreich (MKÖ)

Vídeo de l’acte internacional del 78è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen celebrat el 7 de maig de 2023 a Mauthausen. La delegació de Lleida pot ser seguida a partir del minut 1’27’’ del vídeo.

Celebrat durant l'any 2023

L'any 2018 es va posar en marxa el Projecte Buchenwald-Mauthausen que té com a principal objectiu "Dignificar la Memòria de les persones deportades als camps de concentració nazis".
Per desenvolupar aquest projecte es va signar un conveni amb l'Amical de Mauthausen per dur a terme diverses activitats en Instituts de Secundària quer formen part del Grup de Treball DEMD (Departament Ensenyament Memorial Democràtic).

Des d'aquest any es celebren conferències sobre la deportació als camps de concentració nazis en aquests Instituts. Aquestes conferències són dutes a terme pel senyor Josep San Martín Boncompte delegat de l'Amical a l'Aragó i membre del Comitè Internacional de Mauthausen. El conferenciant sol fer la conferència acompanyat de la senyora Teresa Curià que es membre de l'Amical i filla de l'Enric Curià que va morir al camp de concentració de Gusen. Aquestes confrències tenen una durada d'uns 60 minuts i el seu contingut versa sobre els camps nazis.
Aquest any 2023, s'han celebrat sis conferències: INS Almenar, INS Caparrella, INS Guindàvols, INS La Mitjana, INS Josep Lladonosa i el Col·legi El Carme.

Més imatges