Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COMMEMORACIÓ DEL 78è ANIVERSARI DE L'ALLIBERAMENT DEL CAMP DE MAUTHAUSEN

DIES: Del 5 al 8 de maig de 2023 -- LLOC: Camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

El viatge als camps va ser la darrera activitat del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida.

Des de l'any 2003 l'Amical de Mauthausen organitza viatges commemoratius i d'homenatge a diferents camps nazis amb participació d'exdeportats, familiars, amics, associacions de memòria, investigadors, periodistes i estudiants d'educació secundària o batxillerat, acompanyats pel seu professorat. En aquests viatges, hi han participat instituts de diferents indrets de l'Estat: Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra, Madrid...

El cap de setmana més proper al 5 de maig es commemora l'alliberament del camp de Mauthausen amb representacions molt nombroses de tots els països d'Europa, dels EUA, Canadà i Israel. L'Amical de Mauthausen i altres camps hi viatja anualment per retre homenatge a les víctimes espanyoles republicanes, participant en les activitats del Comitè Internacional.
La progressiva desaparició de les persones supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amistats que compleixen amb el deure del record i l'homenatge als republicans deportats, i també a projectes amb la implicació de professorat i alumnat en els actes d'homenatge, que van acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la mateixa participació en el viatge.

Aquest any 2023, l'Ajuntament de Lleida, mitjançant el conveni signat amb l'Amical de Mauthausen per desenvolupar el projecte Buchenwald-Mauthausen, va rependre l'activitat del viatge amb l'alumnat, passades les restriccions de la pandèmia per la COVID-19. L'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de l'Amical de Mauthausen i del Grup de Treball DEMD del departament d'Ensenyament (Exili, Deportació i Holocaust), van organitzar el viatge a Mauthausen i a diversos indrets de l'univers d'aquest camp de concentració.

Van viatjar 12 alumnes i 2 professores dels Instituts de Secundària de Lleida: La CaparrellaGuindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i del Col·legi El Carme amb el finançament de l'Ajuntament de Lleida. També viatjaran dos alumnes de l'Institut d'Almenar que forma part del Grup DEMD i que han comptat amb el suport econòmic de l'Institut d'Almenar i de l'Ajuntament d'Alfarràs i el d'Ivars de Noguera, pobles respectius de l'alumnat que participa en el viatge.

El viatge tenia com a objectiu fonamental traslladar i conèixer a terreny un dels episodis més dramàtics de la història contemporània, i que l'alumnat pugui comprendre i reflexionar al voltant dels conceptes que s'han treballat prèviament a l'aula. Va començar el dia 5 de maig volant cap a l'aeroport de Munich i va concloure el dia 8 de maig amb la tornada a Lleida. Durant aquests dies es van visitar el castell d'Hartheim, on l'alumnat de Lleida va fer un acte d'homenatge a les persones de la nostra ciutat que van ser deportades en aquest indret. A continuació es van dur a terme els actes a l'estació de tren de Mauthausen, el Memorial d'Anna Pointner, el Memorial d'Ebensee, el Memorial de Gusen i el camp de Mauthausen. El punt central del viatge va estar la participació en els actes internacionals que es van celebrar el diumenge 7 de maig, al camp de Mauthausen.

Aquest 2023, el lema de la commemoració del 78è aniversari de l'alliberament dels camps nazis va ser: Zivilcourage, Coratge Civil. Aquest concepte alemany és el coratge que una persona mostra a l'hora de defensar valors humans i democràtics, com ara la dignitat o la justícia, sense por a les crítiques que pugui rebre en el seu entorn immediat, a la vida pública o a les xarxes socials. L'expressió coratge cívic fou utilitzada originàriament a França al segle XIX, i s'entenia com el valor d'un individu d'actuar segons el mateix criteri, aliè a les pressions de l'entorn. En les darreres dècades, el coratge cívic ha tornat a prendre validesa a l'Europa Central, en la denúncia contra l'antisemitisme, el racisme, en els perills de ressorgiment del neonazisme i d'altres moviments extrems. El lema que s'ha adoptat aquest any recorda bé els crims del passat i que, quan a la vida política es juga sistemàticament amb foc, és fàcil acabar cremant-se.