Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ROTSPANIERS: EL SISTEMA CONCENTRACIONARIO NAZI Y LOS ESPAÑOLES EN EL KL MAUTHAUSEN

12 d’abril de 2023 a les 19.00 h. - Sala Jaume Magre (c. Bisbe Torres, 2. Lleida).

El Departament de Drets Civils va organitzar una nova edició de Debats de Memòria amb el títol “Rotspaniers: el sistema concentracionario nazi y los españoles en el KL Mauthausen”.

Poc abans del final de la Guerra Civil, més de mig milió d'espanyols va inundar les platges del sud de França. Després de ser-los denegats els permisos per romandre al país com a refugiats polítics, la majoria van ser sotmesos a un procés de repatriació massiva que els va situar a mercè de la repressió franquista. La resta van ser mobilitzats com a mà d'obra estrangera i, després de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, en combatents. La ràpida derrota francesa i la reconfiguració administrativa del país, dividit entre el territori ocupat i el règim col·laboracionista de Vichy, va posar en marxa un procés de persecució que es va saldar amb la deportació d'aproximadament 10.000 espanyols als camps nazis. L'àmplia majoria va tenir la desgràcia de conèixer l'horror al recinte austríac de Mauthausen, un dels més letals de tota la xarxa dominada per la SS. Els avenços historiogràfics de les darreres dècades han permès donar nova llum sobre la seva història, un autèntic drama humà que es va saldar amb milers de morts i un reconeixement limitat que ha marcat tant el coneixement de la tragèdia com la seva transmissió fins als nostres dies.


Conferència va estar a càrrec del Sr. Diego Martínez López, Doctor en Història Contemporània i Professor en la Universidad Francisco de Vitoria. La seva activitat investigadora s’ha desenvolupat dins del Grupo de Investigación Complutense de la Guerra Civil y el Franquismo. És autor, juntament amb ell professor Gutmaro Gómez Bravo, de l’obra “Esclavos del Tercer Reich: los españoles en el campo de Mauthausen”.

Més imatges