Projecte Stolpersteine
2024
MÚSIQUES DE L'HOLOCAUST
- ACTUACIÓ MUSICAL -
“Músiques de l’Holocaust” és una acció musical (text i música) concebuda majoritàriament a partir de material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les mateixes víctimes. Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi realitzaven enregistraments de les cançons populars cantades per les seves víctimes per tal de no extingir, amb la seva mort, les seves tradicions. Brossa Quartet de Corda proposa amb els seus espectacles un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l’Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques de klezmer, zíngara o mediterrània, Brossa Quartet de Corda fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. I de pas, convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real.
És un espectacle que combina música i paraules. Música d’arrel per reviure el corol·lari d’emocions de les víctimes. I paraules dels supervivents, per redibuixar-nos de nou una memòria històrica que massa sovint roman oblidada i que es continua repetint, fins al punt d’alterar el rol de víctima i botxí.
El Quartet Brossa ha complert més de quinze anys de trajectòria professional. Anys de participació intensa en la vida cultural i musical del país, oferint creacions i participant en multitud de festivals i cicles de concerts. Amb una ferma voluntat d’obrir noves portes musicals i de posar els instruments de corda en tessitures camaleòniques, el Quartet Brossa ha viscut cada nova experiència artística com un nou aprenentatge, cada nou projecte com una oportunitat d’apassionar-se i cada concert com una oportunitat de conèixer gent meravellosa. El Quartet Brossa /Col·lectiu Brossa ha estat guardonat amb el Premi Altaveu 2011 “per haver renovat i refrescat repertoris clàssics i contemporanis”, el Premi Enderrock 2014 al millor disc de música clàssica del 2013, el Premi Puig Porret 2017 i el Premi Alícia 2023 a la millor producció discogràfica.
Per poder assistir a l'acte va ser necessari inscripció prèvia a:
- Departament de Drets Civils. Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida: ☎️ 973700457 📧 memoriademocratica@paeria.cat
ITINERARI: RUTA PER A LA NETEJA DE LES LLAMBORDES STOLPERSTEINE DE LA CIUTAT DE LLEIDA
El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig.
Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.
Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes Stolpersteine en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis. Aquestes peces en estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. El 19 de maig es farà un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida que faran un recorregut per les 31 llambordes col·locades els anys 2019 i 2023, realitzant una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones homenatjades en les llambordes.
El punt de trobada de l’activitat va ser a la plaça de la Paeria a les 10.00 hores. D’aquest indret van sortir tres grups on van recórrer els diversos carrers de la ciutat on hi ha col·locades les llambordes.
L’activitat de neteja va estar desenvolupada per l’alumnat que va participar en el viatge a Mauthausen per assistir als actes del 79è aniversari de l’alliberament del camp i va estar oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat de Lleida.
Les persones interessades es van poder inscriure:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat
Centre Excursionista de Lleida
Telèfon: 973242329
a/e: cel@cel.cat
CARTES AMAGADES. (DE QUAN LA RÀDIO VOLIA FER OBLIDAR L’EXILI REPUBLICÀ)
El Departament de Drets Civils va organitzar un espectacle de música i textos que va anar a càrrec del recitaire Jaume Belló i el músic Pancho Marrodán.
La música del període d’entreguerres va acompanyar els silencis d’aquelles famílies que havien de mantenir la correspondència i els documents amagats per a ser llegits en solitud com si fossin actes furtius. Les lletres dels seus estimats que van haver d’allunyar-se i que, en algun cas, ja no van poder tornar a casa. Mentre a la ràdio sonava la frivolitat amb missatge de la copla i “la querida Elena Francis” donava consells d’home, les dones vivien l’amargor de la separació creixent i tirant endavant difícilment en un país que magnificava la criança de descendents per repoblar la pàtria.
Per recordar aquesta època del nostre país es va crear un espectacle de lectura i acompanyament de piano que gira al voltant de la correspondència i els diaris dels deportats lleidatans als camps de concentració. Els textos van ser llegits per Jaume Belló que també va cantar algunes peces musicals d’aquells anys i l’acompanyament musical va ser del pianista Pancho Marrodán.
Jaume Belló Miró és ARTivista i Integrador Social. Monitor ocupacional i impulsor del projecte d’Arts Escèniques i Discapacitat “La Màxima” de la fundació privada ILERSIS. Representant Espanyol del IIAN (International Inclusive Arts Network). Format, amb diversos professionals, en Belles arts, Teatre, Dansa, i Música. Ha combinat la seva professió d’artista amb una tasca pedagògica en diversos centres, usant el teatre com una eina d’intervenció i dinamització social, i ha fet breus incursions com a actor en cinema i televisió. Professor d’interpretació i Projectes al CFGSTAT i Coordinador del Projecte Aula Social, a l’Aula Municipal de Teatre fins al 2021. Mediador Cultural en la recepció de les arts escèniques contemporànies al teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida des de l’any 2010 a 2016. Director de la Companyia de Teatre Infantil XIP XAP de 1999 a 2012.
Francesc Josep Marrodán Secanell (Pancho Marrodán) ha estudiat Curs Midi i so a l’incanop, Grau mig de piano clàssic del pla 66, Superior de música moderna al Taller de Música, Superior de Música especialitat en Jazz a l’ESMuC (Escola superior de música de Catalunya), Màster del professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat. En l’actualitat és pianista de l’orquestra Saturno.
Informació i inscripcions:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat
2023
ITINERARI PEDAGÒGIC DE LES LLAMBORDES STOLPERSTEINE.
L’Àrea de Memòria Democràtica de l’ajuntament de Lleida va organitzar un Itinerari de Memòria dedicat a les llambordes Stolpersteine.
Aquesta activitat estava emmarcada dins dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust. Era d’un Itinerari especial en el que hi va participar l’alumnat de l’INS Manuel de Montsuar que forma part del projecte Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu.
Concretament, hi participaren 30 alumnes que eren ambaixadors júniors del Parlament Europeu i 10 alumnes de l’Aula d’Acollida del mateix centre.
En aquesta activitat, també hi col·laboraren l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Europa Direct de l’Ajuntament de Lleida.
Aquest Itinerari va recorre diversos carrers de Lleida on hi ha instal·lades les llambordes Stolpersteine. Davant de cada llamborda, es realitzà una breu explicació del seu significat i la seva relació amb determinats fets de la deportació que van afectar a deportats lleidatans com són “el comboi dels 927”, “el tren de la mort” o “el programa d’eutanàsia Aktion T-4”. La ruta fou guiada pel tècnic de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida.
DEBATS DE MEMÒRIA. "SAMUDARIPEN, L’HOLOCAUST GITANO"
Dins del marc d’activitats de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, es va celebrar la conferència “Samudaripen, l’Holocaust gitano”. Aquesta anirà a càrrec del Jordi Perales Giménez.
La història del poble gitano està plena de persecucions i intents d'extermini. La culminació de segles de persecució va ser durant la Segona Guerra Mundial quan el règim nazi i els seus aliats van començar una tasca d'extermini total de la població gitana i jueva. En la conferència es van explicar els antecedents, les teories racials nazis, la situació de la població gitana europea durant la primera meitat del segle XX, les conseqüències de l'intent d'extermini i la lluita del poble gitano per ser reconeguts com a víctimes del genocidi que no es va completar fins a principis de segle XXI, fa només unes dècades.
STOLPERSTEINE A LA CIUTAT DE LLEIDA
El 20 d’abril de 2019 la ciutat de Lleida va rebre la visita de l’artista alemany Gunter Demnig creador del projecte llambordes Stolpersteine col·locant la primera llamborda a la ciutat. L’artista alemany volia retre homenatge a les persones que van ser deportades als camps de concentració nazis i va idear les llambordes Stolpersteine o pedres per ensopegar. Van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada.
A partir de la data de la col·locació de la primera llamborda a Lleida, se n'han col·locat 20 peces més, el juny del 2019 i el maig de 2021 sobretot col·locades en el Centre Històric de la ciutat. En aquest acte, s'instal·len 10 peces més, dedicades a persones de Lleida que van ser deportades als camps de Dachau, Hartheim Gusen i Mauthausen. D'aquests 10 deportats, 6 van morir en els camps de concentració i la resta es van quedar a viure a França i en un cas va retornar a la ciutat de Lleida.
Cada llamborda, en el moment de ser col·locada, rep un petit homenatge en el qual es llegeix una petita biografia de la persona deportada, la família podrà expressar unes paraules i s’interpreta una peça musical.
Per desenvolupar aquest acte hem comptat amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida, el Grup de Treball DEMD i l’alumnat que participa en el Projecte Buchenwald-Mauthausen.
RUTA PER A LA NETEJA DE LES LLAMBORDES STOLPERSTEINE DE LA CIUTAT DE LLEIDA
L’àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida va impulsar aquesta activitat amb l’Amical de Mauthausen, el Grup de Treball DEMD i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida.
Entre els anys 2019 i 2023, s’han col·locat 31 llambordes a Lleida en homenatge a persones que van ser deportades als diversos camps de concentració nazis. Aquesta ruta es va fer donat que les peces col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i s’ha de fer-hi una tasca de neteja periòdicament.
Les Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Les persones i vianants, en trobar-se amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.
Hi va haver la participació de l’alumnat que aquest any 2023 va viatjar al maig a Mauthausen per assistir als actes del 87è aniversari de l’alliberament del camp. L’activitat va estar oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat.
2022
MONTSERRAT ROIG I ELS CATALANS ALS CAMPS NAZIS
Amb aquest acte es van iniciar les activitats de Memòria Democràtica de l’any 2022 reunint dues efemèrides, el 75è aniversari del naixement de Monserrat Roig i el 45è aniversari de la publicació del llibre “Els catalans als camps nazis”. Montserrat Roig, sota l'impuls de Josep Benet, emprengué un llarg i dolorós camí de 4 anys per confegir la seva magna obra que continua sent imprescindible a hores d'ara, per fet que va poder entrevistar a 50 supervivents i rescabalar-los de la ignomínia de l'oblit, i que va donar llum a un episodi, fins aleshores ignorat pel públic.
La conferència va estar conduïda per la historiadora Rosa Toran Belver, una de les millors coneixedores de l’obra de Montserrat Roig relacionada amb els camps de concentració nazis.
Commemoració 77è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen
Aquest any 2022 s’ha commemorat el 77è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen. Aquest camp de concentració nazi va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l'arribada de l'11a Divisió de l'exèrcit dels Estats Units.
A Mauthausen hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans. És el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de la nostra ciutat i que van tenir el mateix i trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.
Per tal de recordar aquesta data i, dins de la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica, l’ajuntament de Lleida farà una ofrena floral en record de l’alliberament del camp i de les persones que hi foren deportades, davant de l’escultura FITA juntament amb l’Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida i totes les entitats i persones que hi vulgueu assistir.
“Qui oblida la seva història està condemnat a repetir-la” George Santayana
RENOVACIÓ DEL CONVENI DEL PROJECTE STOLPERSTEINE 2022-2025
El Paer en Cap de Lleida, Miquel Pueyo París, el membre de la Junta de Govern de l'Amical de Mauthausen Josep San Martín Boncompte per delegació del president de l'Amical de Mauthausen i el President del Centre Excursionista de Lleida, Jordi Climent Llordés han signat la renovació del conveni de col·laboració per dur a terme el Projecte Stolpersteine a Lleida.
L'any 2017 es va iniciar una estreta col·laboració entre l'Ajuntament de Lleida amb l'entitat memorialista Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida partir del "Projecte Stolpersteine" en record de les persones de Lleida deportades als camps de concentració nazis. Aquesta col·laboració es va concretar en la signatura del primer conveni, el 24 de gener de 2018. Passats quatre anys, la vigència d'aquell conveni ha caducat i s'ha procedit a la seva renovació.
El conveni que porta per nom "Projecte Stolpersteine" se sustenta en diverses activitats:
-Desenvolupar i difondre la Memòria Democràtica a la ciutadania de Lleida.
-Col·laborar en la recerca de les famílies de les persones deportades de la nostra ciutat als camps de concentració nazis.
-Participar en la realització de l'homenatge a les persones deportades de la ciutat de Lleida als camps de concentració nazis.
La signatura es va fer al Saló del Retaule de la Paeria el dia 27 de desembre de 2022 a les 11.00 hores.
2021
Neteja llambordes
El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig. Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.
L’any 2019 es varen col·locar 11 llambordes Stolpersteine a la ciutat de Lleida en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportats a diversos camps de concentració nazis Aquestes peces a l’estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. Aprofitant que durant el mes de maig de 2021 es col·locaran 10 llambordes més a la nostra ciutat, el pròxim 2 de maig es farà un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Memòria Democràtica juntament amb el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen faran un recorregut per les diverses llambordes col·locades l’any 2019, realitzant una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones que van ser homenatjades. Aquest acte començarà al carrer Martí Gralla i acabarà al carrer Canonge Brugulat.
Commemoració alliberament Mauthausen
El camp de Mauthausen va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l'arribada de l'11a Divisió de l'exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.
En aquest camp hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans. És el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de la nostra ciutat i que van tenir el mateix i trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.
Per tal de recordar aquesta data i, dins de la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica, l’Ajuntament de Lleida realitza una ofrena floral en record de l’alliberament del camp i de les persones que hi foren deportades, davant de l’escultura FITA (c. Jaume II, 55), juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida.
Stolpersteine a la ciutat de Lleida
Les llambordes Stolpersteine van ser ideades per l'artista alemany Gunter Demnig per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazis.
Aquestes peces estan col·locades davant de l'últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada.
Aquest fet d'inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.
2019
Escultura FITA
El divendres, 26 de gener de 2019, l’Ajuntament de Lleida commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat amb un acte, de record i memòria que consistí en la col·locació de l’escultura FITA d’Àngel Eroles. Aquesta activitat està emmarcada al conveni de col·laboració per realitzar accions de recuperació de la Memòria Democràtica entre l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i Amical de Mauthausen, dins de projecte Stolpersteine.
A través d’aquesta escultura es vol manifestar la importància que la memòria no caigui en l’oblit. Posar una fita per situar el record en l’espai i en el temps. En un lloc i en un moment en el qual es posa de manifest la voluntat de recordar les persones que van ser oblidades en el seu exili i posterior confinament en camps de concentració.
Es tracta d’una escultura amb funció de fita que ens descobreix el que ha estat la vida a través de qualitats i vivències que es troben dins d’ella. En contra punt, en una altra cara de l’escultura, apareix la no vida, opaca i monolítica. Finalment, en la cara oposada a aquesta darrera, retrobem la memòria i la voluntat de perdurar.
És una peça d’acer corten d'1,80 m x 0,6 m x 0,60 m. Acabat oxidat i lletres amb negatiu acer corten i relleu acer inoxidable.
L’Ajuntament ha recollit els noms de les persones de Lleida que van ser deportades als camps de concentració nazi a partir de diferents bases de dades, trobant 45 lleidatans i lleidatanes víctimes de la deportació.
STOLPERSTEINE A LA CIUTAT DE LLEIDA
Vídeo cedit per Ramon Pach.
2018
Commemoració alliberament Mauthausen
El camp de Mauthausen va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l'arribada de l'11a Divisió de l'exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.
En aquest camp hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans. És el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de la nostra ciutat i que van tenir el mateix i trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.
Per tal de recordar aquesta data i, dins de la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica, l’ajuntament de Lleida realitza una ofrena floral en record de l’alliberament del camp i de les persones que hi foren deportades, davant de l’escultura FITA (c. Jaume II, 55), juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida.