Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrat el 25 de gener de 2025 a les 17.30 h. al Museu Morera (Rbla. Ferran, n. 13. Lleida)

Aquesta representació va anar a càrrec del recitaire Jaume Belló, el músic, Pancho Marrodán i la Companyia La Màxima.

La música del període d’entreguerres va acompanyar els silencis d’aquelles famílies que havien de mantenir la correspondència i els documents amagats per a ser llegits en solitud com si fossin actes furtius. Les lletres dels seus estimats que van haver d’allunyar-se i que, en algun cas, ja no van poder tornar a casa. Mentre a la ràdio sonava la frivolitat amb missatge de la copla i “la querida Elena Francis” donava consells d’home, les dones vivien l’amargor de la separació creixent i tirant endavant difícilment en un país que magnificava la criança de descendents per repoblar la pàtria.

Per recordar aquesta època del nostre país s’ha creat un espectacle de lectura i acompanyament de piano que gira al voltant de la correspondència i els diaris dels deportats lleidatans als camps de concentració. Els textos van ser llegits per Jaume Belló on també va cantar algunes peces musicals d’aquells anys i l’acompanyament musical va ser del pianista Pancho Marrodán. L’espectacle va anar acompanyat de diverses imatges de cartes i fotografies del camp de Mauthausen.

 

Informació i inscripció obligatòria:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

Celebrat el 18 de maig de 2025 a les 10.00h. a la Plaça Paeria -- Recorregut pels diversos carrers de Lleida.

ITINERARIS PER A LA RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA DE LLEIDA

El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig. Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.

Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes Stolpersteine en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportats a diversos camps de concentració nazis. Aquestes peces en estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. El 18 de maig es va dur a terme un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida es va fer un recorregut per les 31 llambordes col·locades els anys 2019 i 2023, i es va realitzar una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones homenatjades en les llambordes. El punt de trobada de l’activitat va estar a la plaça de la Paeria a les 10.00 hores. D’aquest indret van sortir tres grups que on van recórrer els diversos carrers de la ciutat on hi ha col·locades llambordes.

L’activitat de neteja va estar desenvolupada per l’alumnat que va participar en el viatge a Mauthausen per assistir als actes del 80è aniversari de l’alliberament del camp i era oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat.

Informació i inscripcions:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Centre Excursionista de Lleida
Telèfon: 973242329
a/e: cel@cel.cat

Més imatges

Celebrat el 14 de juny de 2025 a partir de les 9.00 h. - Itinerari pels diversos carrers de Lleida.

- COL·LOCACIÓ DE 10 LLAMBORDES EN MEMÒRIA DE LES PERSONES LLEIDATANES DEPORTADES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS -

El 20 d’abril de 2019 la ciutat de Lleida  va rebre la visita de l’artista alemany Gunter Demnig creador del projecte llambordes Stolpersteine col·locant la primera llamborda a la ciutat. L’artista alemany volia retre homenatge a les persones que van ser deportades als camps de concentració nazis i va idear les llambordes Stolpersteine o pedres per ensopegar. Van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. 

A partir de la data de la col·locació de la primera llamborda a Lleida, se n'han col·locat 30 peces més, el juny del 2019, el maig de 2021 i el març de 2023, sobretot col·locades en el Centre Històric de la ciutat. En l’acte que es va dur a terme el 14 de juny, es van instal·lar 10 peces més, dedicades a persones de Lleida que van ser deportades als camps de Gusen i Mauthausen. D'aquests 10 deportats, 7 van morir en els camps de concentració i la resta es van quedar a viure a França. 

Cada llamborda, en el moment de ser col·locada, rep un petit homenatge en el qual es llegeix una petita biografia de la persona deportada, la família va poder expressar unes paraules i es va interpretar una peça musical. 

El seu punt d’inici va ser al carrer Magdalena, 37 i va finalitzar al carrer Lluís Companys, 12. 

Per desenvolupar aquest acte vam comptar amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Centre Excursionista de Lleida, el Grup de Treball DEMD i l’alumnat que participava en el Projecte Buchenwald-Mauthausen.

Informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges

STOLPERSTEINE A LLEIDA. Itinerari.