Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

27 de gener de 2023 a les 12.00 h. Diversos carrers de Lleida

L'Àrea de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida va organitzar un Itinerari de Memòria dedicat a les llambordes Stolpersteine, guiat pel tècnic de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Lleida, en Josep Serra Grau.

Aquesta activitat s'emmarca dins dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust.

En aquest itinerari hi va participar l'alumnat de l'INS Manuel de Montsuar que forma part del projecte Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu.

Hi van participar 30 alumnes, ambaixadors júniors del Parlament Europeu i 10 alumnes de l'Aula d'Acollida del mateix centre.

En aquesta activitat, també hi van col·laborar l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Europa Direct de l'Ajuntament de Lleida.

Aquest Itinerari va recórrer diversos carrers de Lleida on hi ha instal·lades llambordes Stolpersteine i davant de cada peça, es va fer una breu explicació del significat de la llamborda i la seva relació amb determinats fets de la deportació que van afectar deportats lleidatans com són "el comboi dels 927", "el tren de la mort" o "el programa d'eutanàsia Aktion T-4".

Més imatges

27 de gener de 2023 a les 19.00 h. Sala Jaume Magre (C.Bisbe Torres, 2. Lleida)

Dins del marc d’activitats de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, es va celebrar la conferència Samudaripen, l’Holocaust gitano”. Aquesta anirà a càrrec del Jordi Perales Giménez.

La història del poble gitano està plena de persecucions i intents d'extermini. La culminació de segles de persecució va ser durant la Segona Guerra Mundial quan el règim nazi i els seus aliats van començar una tasca d'extermini total de la població gitana i jueva. En la conferència es van explicar els antecedents, les teories racials nazis, la situació de la població gitana europea durant la primera meitat del segle XX, les conseqüències de l'intent d'extermini i la lluita del poble gitano per ser reconeguts com a víctimes del genocidi que no es va completar fins a principis de segle XXI, fa només unes dècades.

Més imatges