Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celebrat el 13 d’abril de 2024 a les 19.00 h. a l'Església Antiga de Sant Martí (Carrer Sant Martí. Lleida)

- ACTUACIÓ MUSICAL -

“Músiques de l’Holocaust” és una acció musical (text i música) concebuda majoritàriament a partir de  material artístic creat als camps de concentració nazis i generat per les mateixes víctimes. Al llarg de la Segona Guerra Mundial, persones relacionades amb el règim nazi realitzaven enregistraments de les cançons populars cantades per les seves víctimes per tal de no extingir, amb la seva mort, les seves tradicions. Brossa Quartet de Corda proposa amb els seus espectacles un viatge sonor per aquestes músiques que, amb tot, van sobreviure a l’Holocaust. Així, fent un pont entre la música clàssica i les músiques de klezmer, zíngara o mediterrània, Brossa Quartet de Corda fa un exercici imaginatiu de reconstrucció de la memòria musical i històrica. I de pas, convida a escoltar la veu dels vençuts, a partir dels textos escrits pels supervivents o de textos que evoquen el seu drama real.

És un espectacle que combina música i paraules. Música d’arrel per reviure el corol·lari d’emocions de les víctimes. I paraules dels supervivents, per redibuixar-nos de nou una memòria històrica que massa sovint roman oblidada i que es continua repetint, fins al punt d’alterar el rol de víctima i botxí.

El Quartet Brossa ha complert més de quinze anys de trajectòria professional. Anys de participació intensa en la vida cultural i musical del país, oferint creacions i participant en multitud de festivals i cicles de concerts. Amb una ferma voluntat d’obrir noves portes musicals i de posar els instruments de corda en tessitures camaleòniques, el Quartet Brossa ha viscut cada nova experiència artística com un nou aprenentatge, cada nou projecte com una oportunitat d’apassionar-se i cada concert com una oportunitat de conèixer gent meravellosa.  El Quartet Brossa /Col·lectiu Brossa ha estat guardonat amb el Premi Altaveu 2011 “per haver renovat i refrescat repertoris clàssics i contemporanis”, el Premi Enderrock 2014 al millor disc de música clàssica del 2013, el Premi Puig Porret 2017 i el Premi Alícia 2023 a la millor producció discogràfica. 

Per poder assistir a l'acte va ser necessari inscripció prèvia a: 

Més imatges

Celebrat el 19 de maig de 2024 a les 10.00 h. -- Diversos espais de la ciutat de Lleida.

El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig.

Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.

Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes Stolpersteine en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis. Aquestes peces en estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. El 19 de maig es farà un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida que faran un recorregut per les 31 llambordes col·locades els anys 2019 i 2023, realitzant una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones homenatjades en les llambordes.

El punt de trobada de l’activitat va ser a la plaça de la Paeria a les 10.00 hores. D’aquest indret van sortir tres grups on van recórrer els diversos carrers de la ciutat on hi ha col·locades les llambordes.

L’activitat de neteja va estar desenvolupada per l’alumnat que va participar en el viatge a Mauthausen per assistir als actes del 79è aniversari de l’alliberament del camp i va estar oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat de Lleida.

Les persones interessades es van poder inscriure:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Centre Excursionista de Lleida
Telèfon: 973242329
a/e: cel@cel.cat

Més imatges

Celebrat el 9 de juliol de 2024 a les 18.30 h. -- 📍 Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. (Plaça de la Catedral s/n. Lleida)

El Departament de Drets Civils va organitzar un espectacle de música i textos que va anar a càrrec del recitaire Jaume Belló i el músic Pancho Marrodán.

La música del període d’entreguerres va acompanyar els silencis d’aquelles famílies que havien de mantenir la correspondència i els documents amagats per a ser llegits en solitud com si fossin actes furtius. Les lletres dels seus estimats que van haver d’allunyar-se i que, en algun cas, ja no van poder tornar a casa. Mentre a la ràdio sonava la frivolitat amb missatge de la copla i “la querida Elena Francis” donava consells d’home, les dones vivien l’amargor de la separació creixent i tirant endavant difícilment en un país que magnificava la criança de descendents per repoblar la pàtria.

Per recordar aquesta època del nostre país es va crear un espectacle de lectura i acompanyament de piano que gira al voltant de la correspondència i els diaris dels deportats lleidatans als camps de concentració. Els textos van ser llegits per Jaume Belló que també va cantar algunes peces musicals d’aquells anys i l’acompanyament musical va ser del pianista Pancho Marrodán.

Jaume Belló Miró és ARTivista i Integrador Social. Monitor ocupacional i impulsor del projecte d’Arts Escèniques i Discapacitat “La Màxima” de la fundació privada ILERSIS. Representant Espanyol del IIAN (International Inclusive Arts Network). Format, amb diversos professionals, en Belles arts, Teatre, Dansa, i Música. Ha combinat la seva professió d’artista amb una tasca pedagògica en diversos centres, usant el teatre com una eina d’intervenció i dinamització social, i ha fet breus incursions com a actor en cinema i televisió. Professor d’interpretació i Projectes al CFGSTAT  i Coordinador del Projecte Aula Social, a l’Aula Municipal de Teatre fins al 2021. Mediador Cultural en la recepció de les arts escèniques contemporànies al teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida des de l’any 2010 a 2016. Director de la Companyia de Teatre Infantil XIP XAP de 1999 a 2012. 

Francesc Josep Marrodán Secanell (Pancho Marrodán) ha estudiat Curs Midi i so a l’incanop, Grau mig de piano clàssic del pla 66, Superior de música moderna al Taller de Música, Superior de Música especialitat en Jazz a l’ESMuC (Escola superior de música de Catalunya), Màster del professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat. En l’actualitat és pianista de l’orquestra Saturno. 

Informació i inscripcions:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges