Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

CARTES AMAGADES. (DE QUAN LA RÀDIO VOLIA FER OBLIDAR L’EXILI REPUBLICÀ)

Celebrat el 9 de juliol de 2024 a les 18.30 h. -- 📍 Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. (Plaça de la Catedral s/n. Lleida)

El Departament de Drets Civils va organitzar un espectacle de música i textos que va anar a càrrec del recitaire Jaume Belló i el músic Pancho Marrodán.

La música del període d’entreguerres va acompanyar els silencis d’aquelles famílies que havien de mantenir la correspondència i els documents amagats per a ser llegits en solitud com si fossin actes furtius. Les lletres dels seus estimats que van haver d’allunyar-se i que, en algun cas, ja no van poder tornar a casa. Mentre a la ràdio sonava la frivolitat amb missatge de la copla i “la querida Elena Francis” donava consells d’home, les dones vivien l’amargor de la separació creixent i tirant endavant difícilment en un país que magnificava la criança de descendents per repoblar la pàtria.

Per recordar aquesta època del nostre país es va crear un espectacle de lectura i acompanyament de piano que gira al voltant de la correspondència i els diaris dels deportats lleidatans als camps de concentració. Els textos van ser llegits per Jaume Belló que també va cantar algunes peces musicals d’aquells anys i l’acompanyament musical va ser del pianista Pancho Marrodán.

Jaume Belló Miró és ARTivista i Integrador Social. Monitor ocupacional i impulsor del projecte d’Arts Escèniques i Discapacitat “La Màxima” de la fundació privada ILERSIS. Representant Espanyol del IIAN (International Inclusive Arts Network). Format, amb diversos professionals, en Belles arts, Teatre, Dansa, i Música. Ha combinat la seva professió d’artista amb una tasca pedagògica en diversos centres, usant el teatre com una eina d’intervenció i dinamització social, i ha fet breus incursions com a actor en cinema i televisió. Professor d’interpretació i Projectes al CFGSTAT  i Coordinador del Projecte Aula Social, a l’Aula Municipal de Teatre fins al 2021. Mediador Cultural en la recepció de les arts escèniques contemporànies al teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida des de l’any 2010 a 2016. Director de la Companyia de Teatre Infantil XIP XAP de 1999 a 2012. 

Francesc Josep Marrodán Secanell (Pancho Marrodán) ha estudiat Curs Midi i so a l’incanop, Grau mig de piano clàssic del pla 66, Superior de música moderna al Taller de Música, Superior de Música especialitat en Jazz a l’ESMuC (Escola superior de música de Catalunya), Màster del professorat d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat. En l’actualitat és pianista de l’orquestra Saturno. 

Informació i inscripcions:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Més imatges