Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

2 de maig de 2021

El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa el Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig. Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.

L’any 2019 es varen col·locar 11 llambordes Stolpersteine a la ciutat de Lleida en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportats a diversos camps de concentració nazis Aquestes peces a l’estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. Aprofitant que durant el mes de maig de 2021 es col·locaran 10 llambordes més a la nostra ciutat, el pròxim 2 de maig es farà un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Memòria Democràtica juntament amb el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i l’Amical de Mauthausen faran un recorregut per les diverses llambordes col·locades l’any 2019, realitzant una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones que van ser homenatjades. Aquest acte començarà al carrer Martí Gralla i acabarà al carrer Canonge Brugulat.

neteja llambordes

neteja llambordes

Més imatges

5 de maig de 2021

El camp de Mauthausen va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l'arribada de l'11a Divisió de l'exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.

En aquest camp hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans. És el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de la nostra ciutat i que van tenir el mateix i trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.

Per tal de recordar aquesta data i, dins de la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica, l’Ajuntament de Lleida realitza una ofrena floral en record de l’alliberament del camp i de les persones que hi foren deportades, davant de l’escultura FITA (c. Jaume II, 55), juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida.

Més imatges

Acte de col·locació de llambordes celebrat el 22 de maig de 2021

Les llambordes Stolpersteine van ser ideades per l'artista alemany Gunter Demnig per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració nazis.

Aquestes peces estan col·locades davant de l'últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada.

Aquest fet d'inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.

Més imatges