Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ITINERARI: RUTA PER A LA NETEJA DE LES LLAMBORDES STOLPERSTEINE DE LA CIUTAT DE LLEIDA

Celebrat el 19 de maig de 2024 a les 10.00 h. -- Diversos espais de la ciutat de Lleida.

El Projecte Stolpersteine és un projecte impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida en el que hi participa l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. Aquesta iniciativa vol instal·lar a la ciutat de Lleida les llambordes creades per l’artista alemany, Gunter Demnig.

Denmig va desenvolupar, als anys 90, aquestes llambordes que vol retornar, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració que van patir una total deshumanització al convertir-se en simples números d’identificació. Les llambordes Stolpersteine van col·locades davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. Aquest fet d’inclinar-se per llegir és un senyal de respecte cap a les víctimes.

Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes Stolpersteine en homenatge persones de la nostra ciutat que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis. Aquestes peces en estar col·locades al carrer pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, s’ha de fer una tasca de neteja. El 19 de maig es farà un Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica amb un caràcter molt especial. Juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Grup de Recuperació de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida que faran un recorregut per les 31 llambordes col·locades els anys 2019 i 2023, realitzant una neteja a fons d’aquestes peces i recordant les persones homenatjades en les llambordes.

El punt de trobada de l’activitat va ser a la plaça de la Paeria a les 10.00 hores. D’aquest indret van sortir tres grups on van recórrer els diversos carrers de la ciutat on hi ha col·locades les llambordes.

L’activitat de neteja va estar desenvolupada per l’alumnat que va participar en el viatge a Mauthausen per assistir als actes del 79è aniversari de l’alliberament del camp i va estar oberta a tota la ciutadania interessada a conèixer les llambordes Stolpersteine de la ciutat de Lleida.

Les persones interessades es van poder inscriure:

Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat

Centre Excursionista de Lleida
Telèfon: 973242329
a/e: cel@cel.cat

Més imatges