Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

VIATGE AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN 2023

VIATGE AMB ALUMNAT DE SECUNDÀRIA AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE MAUTHAUSEN (ÀUSTRIA) PER COMMEMORAR EL 78è ANNIVERSARI DEL SEU ALLIBERAMENT

Entre el 5 i 8 de maig de 2023, l’alumnat que participa de les activitats del projecte Buchenwald-Mauthausen de l’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va viatjar a diversos camps de concentració d’Àustria per participar en el 78è aniversari de l’alliberament de Mauthausen. En el conjunt de camps que conformen “l’univers Mauthausen” van ser empresonats milers de republicans espanyols, entre els quals hi havia 39 lleidatans, dels que 23 hi van morir.

Des de l’any 2003, l’Amical de Mauthausen organitza un viatge al camp de Mauthausen per retre homenatge a les persones que hi van ser deportades, on encara participen un bon nombre de familiars de persones que van estar als camps nazis.

L’any 2019, l’Ajuntament de Lleida va incorporar-se a aquesta commemoració a través del projecte Buchenwald- Mauthausen, en el que hi participa l’Amical de Mauthausen a través d’un conveni amb la Paeria i els Instituts de Secundària Almenar, Caparrella, Guindàvols, Josep Lladonosa, La Mitjana i el Col·legi El Carme, centres que formen part del Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust).

També hem d’esmentar la col·laboració de l’Institut d’Almenar i els Ajuntaments d’Alfarràs i d’Ivars de Noguera.

Introducció 1.jpg               

 Introducció 2.jpg

Hartheim - 5 de maig de 2023

El castell d'Hartheim està situat al municipi d'Alkoven, a l'Alta Àustria. Aquest castell va ser un des que centres on es va posar en pràctica l'Aktion T4 per eliminar a les persones amb discapacitats psíquiques i, per això, en el seu interior hi havia una i de cambra de gas. Uns 450 republicans espanyols van ser traslladats del camp de Gusen i Mauthausen i després gasejats amb la falsa promesa que eren traslladats a una suposada residència per a invàlids del camp de Dachau. Tres lleidatans van morir en aquest castell. En aquest espai, alumnat del projecte Buchenwald-Mauthausen, van llegir textos en record de les persones que van ser assassinades.

Més imatges

Hartheim1 (1).JPG

Hartheim1 (2).JPG

Estació de trens de Mauthausen – 5 de maig de 2023 

La gran majoria de deportats arribaven al camp a través de l’estació de tren de Mauthausen. Una vegada obligats a baixar del tren, havien de travessar el poble de Mauthausen per enfilar la pujada que condueix al camp de concentració. Davant el lloc on hi havia l’estació de tren, l’alcalde de Mauthausen, Thomas Punkenhofer, va donar la benvinguda als assistents i agrair la seva presència en aquesta població. Acabat l’acte es va fer una ofrena floral.

Més imatges

Estració tren Mauthausen (1).JPG

Estració tren Mauthausen (2).JPG

Casa Anna Pointner - 5 de maig de 2023

Mauthausen és un dels camps que més documentació fotogràfica existeix. Això es degut al treball que van fer alguns dels espanyols que estaven al laboratori fotogràfic i que gràcies als integrants del  Kommando Poschacher que cada dia podien sortir del camp,  van poder treure els negatius de les fotografies i van ser entregades a la senyora  Anna Pointner que les va amagar a la paret de pedra de casa seva. Una vegada alliberat el camp, diversos presoners van anar a recollir el material fotogràfic. Davant d’aquest espai es va retre un petit homenatge en record d’Anna Pointner.

Més imatges

Casa Anna Pointner 1 (1).JPG

Casa Anna Pointner 1 (2).JPG

Acte a Ebensee - 6 de maig de 2023

El camp de concentració d'Ebensee va ser un Kommando o camp annex del camp de Mauthausen situat al municipi d'Ebensee. L'objectiu principal del camp era proporcionar mà d'obra esclava per a la construcció d'enormes túnels on s'allotjaria la producció bèl·lica dels coets V2, fora de perill dels bombardejos Aliats, encara que finalment aquest tipus de producció es va abandonar a favor de la producció bèl·lica ordinària. En el Memorial del camp, alumnat del Projecte Buchenwald-Mauthausen van llegir textos en record de les persones que hi van ser deportades i després van poder visitar la galeria de túnels on es va fer un acte conjunt amb alumnat que venia d’Itàlia.

Més imatges

Ebensee 1 (1).JPG    

Ebensee 1 (2).JPG

Acte a Gusen - 6 de maig de 2023

El camp de concentració de Gusen estava situat a 5 quilòmetres de Mauthausen del qual va ser un camp satèl·lit. Gusen es va establir el març de 1940 per compensar la saturació que hi havia en el camp principal. Dos camps satèl·lit més, Gusen II i III, es van obrir el 1944. Els presoners de Gusen II van treballar en la construcció de túnels subterranis fàbriques d'armament. En total, 67.677 persones van ser internades als camps de Gusen, de les quals es van registrar 31.535 morts, Els treballadors que nom eren productius eren traslladats de Mauthausen a aquest camp Actualment queda molt poc d’aquest camp només s’ha conservat una petita part que s’utilitza com a Memorial.  La majoria dels lleidatans van morir en aquest camp. La delegació lleidatana va assistir a l’acte internacional que es va fer en el Memorial el dia 6 de maig a la tarda. Van poder escoltar els diversos parlaments i realitzar una ofrena floral davant els forns crematoris del camp.

Més imatges

Gusen 1.JPG

Gusen 2.jpg

Acte Mauthausen – 7 de maig de 2023

El camp de concentració de Mauthausen està situat a la província d'Alta Àustria, situat a prop d'una pedrera de pedra en desús a uns 5 km de la ciutat del mateix nom. El camp va ser establert l'agost de 1938, pocs mesos després de l'annexió d'Àustria per Alemanya. El 6 d'agost de 1940 comença la deportació dels espanyols al camp de Mauthausen que participaran en la construcció del camp. Aquest camp era conegut com "el camp dels espanyols". La major part dels republicans són destinats a treballar a la pedrera on destaca "l'escala de la mort" de 186 esglaons. A Mauthausen es calcula que hi van morir 371 espanyols. Quan els republicans ja no estan en condicions de treball eren traslladats al camp de Gusen. L'acte internacional en commemoració de l'alliberament de Mauthausen es va realitzar el dia 7 de maig. Hi van assistir milers de persones que van retre homenatge als deportats en els diversos memorials que hi ha en el camp. La delegació lleidatana va participar en l'homenatge que es va dur a terme en el Memorial de la Generalitat, el Memorial dels republicans i el Memorial francès. En finalitzar l'acte se'n va anar a visitar "l'escala de la mort" situada en l'antiga pedrera del camp.

Més imatges

Mauthausen 7 maig 1 (1).JPG

Mauthausen 7 maig 1 (2).JPG

Mauthausen 7 maig 3.JPG

Segona visita i comiat al camp de Mauthausen – 8 de maig de 2023

Per concloure el viatge es va fer una segona visita al camp de Mauthausen el dilluns 8 de maig. Acompanyats per un membre de l'Amical de Mauthausen, la delegació lleidatana va poder conèixer l'estructura de funcionament del camp de concentració i visitar l'exposició permanent. Així vam poder conèixer espais com la cambra de gas, la sala d'autòpsies, l'espai on hi ha el Memorial amb tots els noms dels presoners i els forns crematoris. Acabada la visita es va continuar amb l'autobús fins a la ciutat de Munich per pujar a l'avió que ens havia de portar fins a Barcelona.

Més imatges

Mauthausen 8 maig (1).JPG

Mauthausen 8 maig (2).JPG

"Internationale Gedenk- und Befreiungsfeier 2023 | Liberation and Commemoration Ceremony 2023" -- Mauthausen Komitee Österreich (MKÖ)

Vídeo de l’acte internacional del 78è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen celebrat el 7 de maig de 2023 a Mauthausen. La delegació de Lleida pot ser seguida a partir del minut 1’27’’ del vídeo.