2024
COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST
L’Ajuntament de Lleida a través de la Regidoria de Drets Civils i Participació, va dur a terme l’acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat.
Un any més, aquest acte de record i memòria es va fer davant de l’escultura d’Àngel Eroles anomenada FITA, al carrer Jaume II, 55, entre la passarel·la del Liceu i el Pont de la Universitat de la ciutat de Lleida.
Aquest any 2024, la commemoració ha girat al voltant del lema “Fragilitat de la Llibertat".
Aquesta commemoració va comptar amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida i el Grup de Treball DEMD.
A més, també es va comptar amb la participació de diferents entitats de la ciutat que van fer una encesa d’espelmes en memòria dels col·lectius que van patir la deportació als camps.
L’ofrena floral i la interpretació de diverses peces musicals vinculades a l’Holocaust van anar a càrrec de la cantant Júlia Cruz acompanyada als teclats per la Carla Azanuy.
Més informació:
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat
EL CAMÍ CAP A L’EXTERMINI DE MASSES: HOLOCAUST I POLÍTIQUES GENOCIDES A L’EUROPA DEL TERCER REICH
- DEBATS DE MEMÒRIA -
Quan parlem de l’Holocaust tenim clar que ens referim a l’extermini dels jueus europeus dels territoris continentals sota el control del Tercer Reich. El que sovint perdem de vista és que aquest fet s’emmarca dins d’un context molt més ampli de les polítiques genocides, les guerres de conquesta i el projecte de l’Alemanya nazi per a establir la seva reordenació i domini d’Europa.
En aquesta conferència vam conèixer les accions dels Einsatgruppen o Grups Especials o la matança de 30.000 jueus al barranc de Babi Yar a Kiev. Es calcula que gairebé 1.500.000 persones van ser assassinades en aquesta fase inicial de l’Holocaust.
La conferència va anar càrrec de David Alegre Lorenz, professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Guerra, Radicalisme Polític i Conflicte Social (GRECS).
Més informació:
Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida
Departament de Drets Civils
Telèfon: 973700457
a/e: memoriademocratica@paeria.cat